Ekosystem för företag i Göteborg

Göteborgs ekosystem för företag är all den samlade kompetens och kunskap som finns till ditt förfogande för att hjälpa till när du ska starta och driva företag. Ekosystemet erbjuder allt ifrån internationella mötesplatser till högt rankade inkubatorer och öppna innovationsmiljöer. Dessutom erbjuds småföretag stora möjligheter till stöd och samarbeten med globala företag. 

Göteborgs hamninlopp
Foto: Per Pixel Petersson. Göteborgs hamninlopp

Är du investerare, entreprenör, nyföretagare eller kanske ett globalt företag som söker samarbete? Oavsett vad så erbjuder regionen stora möjligheter att göra affärer. Nedan presenteras några av nyckelaktörerna i regionens ekosystem för entreprenörer och företag. Här kan du få hjälp att förstå ekosystemet, hitta nya möjligheter och rätt kontakter för att din affärssatsning ska nå framgång. 

Coworking spaces

Har du ingenstans att arbeta? Frilansar du? Kanske söker du en miljö att inspireras av andra? Coworking space är en plats där du kan hyra kontorsplats. Vilket coworking som passar dig är en smaksak. Ofta finns flexibla lösningar som kan innebära eget kontor, fast plats eller flexplats. Dessutom ingår ofta service såsom kaffe, wifi och lunch. En perfekt möjlighet för dig som företagare att fokusera på din kärnverksamhet och dessutom inspireras och möta likasinnade i en intressant miljö. 

Events och arenor

Vill du utveckla ditt nätverk och samtidigt inspireras av intressanta ämnen och sammanhang? Här finner du samlad information om olika typer av event och sammankomster i regionen. 

Inkubatorer och acceleratorer

Sitter du på en innovativ affärsidé? Behöver du hjälp och stöd för att utveckla ditt företag? Kanske har du en tydlig målbild och söker samarbete?  Inkubatorer och acceleratorer är organisationer med syfte att underlätta tillväxt och lönsamhet för nystartade företag. Till en mycket låg kostnad, eller ingen alls, erbjuds alltifrån affärsrådgivning och finansiering till kontorslokaler och nätverk. Du behöver ofta ha en verifierad affärsidé för att få plats på en inkubator.

Investerare

Behöver du hjälp att kicka igång ditt företag? Hitta en relevant investerare till din affärsidé? En investerare är en person som satsar tid, pengar och energi för att öka tillgångar, intäkter och främja utvecklingen för företag. Investeraren går ofta in som delägare med förhoppning att skapa en framtida avkastning.  

Investmentbank

Söker du kapital för att få ditt företag att växa? Håller ditt företag på att expandera? Kanske ska du köpa upp ett annat bolag i din bransch? Då kan du få hjälp av en investmentbank. Banken sysslar med värdepapper, handlar för egen räkning och ger finansiell rådgivning. 

Offentliga organisationer

Är du entreprenör och behöver stöd i ditt företagande? I regionen finns ett flertal offentliga aktörer som kan hjälpa till. Vare sig du behöver hjälp med affärsrådgivning, företagsutveckling eller att etablera dig på en internationell marknad.  

Science Parks

En science park är en mötesplats för forskare, företagare och offentlig sektor som tillsammans arbetar för att producera och skapa samhällsnytta av olika slag. Science parks är en stimulerande och utvecklande miljö som bjuder in till nätverkande, utveckling och innovation.  

Utbildning och forskning

Vill du utbilda dig för en framtid inom innovation och näringsliv? Kanske vill ditt företag veta mer om den forskning som bedrivs i området? I regionen kryllar det av framstående skolor och forskningscentrum. 

Venture Capital

Är du på gång att starta företag? Behöver du hjälp med kapital och kunskap? I regionen finns ett flertal venture capital-bolag som kan hjälpa dig. Venture capital är en investering som en finansiär gör i ditt företag för att i framtiden kunna få avkastning på sin insats. Lämpar sig för dig som har ett start-up företag med hög potential och goda vinstmöjligheter. 

 

Öppna innovationsmiljöer

Funderar du över hur du kan ta ditt företag till nästa nivå? Öppna innovationsmiljöer är sammanhang där forskare, företag och andra aktörer kan öka sin konkurrenskraft genom samverkan. Det innebär i praktiken att ett företag inte bara bygger sin innovation på intern kunskap, utan också inspireras av, och samverkar med externa parter. 

Hitta nätverk och mötesplatser

Vill du nätverka med andra företag i din egen eller i andra branscher? Kanske vill du hitta nya samarbetspartners? Kika in på nätverk och mötesplatser. Saknar du något? Kontakta oss.

Frågor om ekosystemet? Kontakta gärna oss:

Charlotta Johansson
Företagsrådgivare
Arbetsområden: Affärsutveckling Tillväxt Tech
Madelene Näslund
Projektledare
Arbetsområden: Tech Entreprenörskap Affärsutveckling