Sveriges bästa logistikläge

Göteborgsregionen är det bästa alternativet för en logistiketablering. Med Skandinaviens största hamn och med en internationell flygplats som ger oss världen inom räckhåll är vi Sveriges främsta logistiknav. Det får vi kvitto på när vi år efter år har utsetts till Sveriges bästa logistikläge. 

Göteborgs Hamn kranar

Är ditt företag inom logistikbranschen eller beroende av ett väl fungerande logistiskt system? Då är Göteborgsregionen ditt bästa val. Göteborgs hamn är störst i Skandinavien och en viktig länk mellan Atlanten och Östersjöområdet och den enda i Sverige som har kapacitet att ta emot de största containerfartygen. Samtidigt är hamnens mission att minimera sjöfartens miljöpåverkan och bidra till hållbara transporter, vilket gör att företag etablerade i regionen kan minska sina klimatavtryck.

Bästa logistikläge...

...för 17e året i rad!

Detta enligt Intelligent Logistik som har listat bästa logistiklägen sedan 2005. Listan kombinerar hårda kriterier med mjukare värden följ länken för mer information.

Läs mer här
Flygfoto med Sjömanshustrun i förgrunden och inloppet till Göteborgs Hamn med Älvsborgsbron i bakgrunden

Hela godskedjan i Göteborg består, förutom av Göteborgs Hamn, av järnvägar, vägar och såklart av Landvetter Flygplats som erbjuder internationell flygfrakt. Terminalernas och lagrens placering gör att omlastningen av gods är den absolut snabbaste i hela Europa och Swedavia som driver flygplatsen är världsledande inom utveckling av flygplatser med minimal miljöpåverkan.

Närbild bakifrån på kvinna som sitter framför laptop

Fakta om branschen

Lär känna branschen utifrån fakta och siffror. Till exempel att det i Göteborg utförs logistikforskning i världsklass och att det här skapas innovationer för framtidens hållbara logistiklösningar för de 150 miljoner ton varor som passerar.

Läs mer här
Klustermodellen

Klusteranalys

Ta del av vår analys av logistikklustret i Göteborgsregionen, hur branschstrukturen ser ut, nybyggnationer, utvecklingen av antalet anställda, av omsättning och förädlingsvärde och mycket mer.

Läs mer och ladda ner
Kollage av testbäddsmiljöer

Testbäddar

En testbädd är en fysisk eller virtuell miljö där företag, akademi och andra aktörer jobbar tillsammans för att testa och utveckla nya produkter och tjänster. Via vår karta kan du hitta information om vilka, vem de passar för och kontaktvägar.

Läs mer här
hexagon som mikrofon med Business Göteborg skrivet i

Lyssna på vår podd

Lyssna på "Göteborg - Sveriges bästa logistikläge" om hamnens framtidsplaner, hur vi möter kraven som kommer med ökad handel. Flygets betydelse för regionen och hur hållbarhetsarbetet ser ut. Möt Elvir Dzanic, Vd på hamnen och Andreas Göthberg, FDI-chef hos oss.

Lyssna på podden hos Spotify

Kontakta oss gärna

Henrik Einarsson
Avdelningschef
Arbetsområden: Etablering Företagsklimat Regional utveckling
Pär Abrahamsson
Etableringsrådgivare
Arbetsområden: Stadsutveckling Etablering och investering