Branschikon finans

Finanssektorn

En omfattande och livlig internationell handel har alltid präglat Göteborg. I takt med utvecklingen har finanssektorn vuxit sig stark. I dag har regionen en ledande position inom bland annat trade finance och treasuryområdet.

Så kan vi hjälpa dig

Till oss vänder du dig för att få information om hur branscherna ser ut i regionen.

Vi skapar förutsättningar för företag och aktörer i finansbranschen att samverka och mötas. Främst genom att driva FinansKompetensCentrum, en ideell förening med uppgift att utveckla regionens finansiella kompetens. 

Göteborg i kvällssol

Göteborgs styrkor inom finanssektorn

Finanssektorn i Göteborgsregionen har fantastiska utvecklingsmöjligheter, här är några av anledningarna:

 • Containerfartyg och hamnkranar i kvällsljus med Nya Älvsborgs fästning i bakgrunden

  Expansiv affärsregion

  Göteborg är en av de snabbast växande regionerna i Europa. Här finns dessutom en lång tradition av internationell handel som lagt grunden för en industriell utveckling, entreprenörskap och innovationskraft. 750 branscher finns representerade. Vi växer, utvecklas och nya affärsmöjligheter skapas.

 • Innovation

  Entreprenörskap

  Entreprenörer har byggt vår stad och den entreprenöriella kraften är en del av vår dna. Det finns idag ett utvecklat ekosystem för att omsätta idéer till bärkraftiga företag. Här finns allt från mötesplatser för innovatörer till företagsinkubatorer och delade utvecklingsmiljöer. Bli en del av det du också.

 • Närbild bakifrån på kvinna som sitter framför laptop

  Kompetens

  Kompetensnivån i Göteborg är hög. Vi har en högre utbildningsgrad är de andra storstadsregionerna i Sverige och vi har en avancerad industri som kräver utbildning och erfarenhet inom många områden. Dessutom finns Finanskompetenscentrum som jobbar för att ständigt förbättra den finansiella kompetensen i regionen.

Testbäddar - delade utvecklingsmiljöer

En testbädd är fysiska eller virtuella miljöer där företag, akademi och andra aktörer kan samverka vid utveckling, test och införande av nya produkter och tjänster.

Göteborgsregionen har flest antal testbäddar i landet och i många av dem är samverkan en nyckel. Här kan du hitta mer information om vilka de är, vem som kan vara med och hur man kommer i kontakt med ansvariga.  

Läs mer här
Testbäddskollage

All inclusive etableringstjänst

Vi ger dig kunskap och kontakter för att lyckas med din etablering eller investering i Göteborgsregionen.

Vi erbjuder en fullständig etableringstjänst med allt från bolagsbildning, mark och lokaler till rekryteringar och tips på internationella skolor. Våra tjänster anpassas helt efter dina behov. 

Läs mer här
Kvinna öppnar en dörr med logotyp Business Region Göteborg.
Göteborg storan

Fakta om finansbranschen

Finanssektorn sysselsätter ca 7500 personer och har stor betydelse för Göteborgs ekonomi och affärsmiljö. Inom områdena credit management samt bedömning och hantering av affärsrisker har Göteborg en ledande position och även treasury är ett strategiskt viktigt område.

Läs mer här
hexagon som mikrofon med Business Göteborg skrivet i

Hur får vi kapital och investerare till Göteborg?

I det här avsnittet av Business Göteborg möter Emanuel Karlsten Mikael Wintzell, VD på Wellstreet och Andreas Göthberg från Business Region Göteborg i ett samtal om entreprenörer, framtidsföretag, kapital och vikten av mötesplatser, nätverk och marknadsföring. 

Lyssna på podden (Spotify)

Våra erbjudanden

Här har vi samlat våra erbjudanden till dig som vill starta, utveckla eller etablera företag inom finanssektorn.

Bild
Finansiering

Finanskompetenscentrum

FinansKompetensCentrum är ett professionellt finansnätverk som stödjer och påverkar utvecklingen av den finansiella kompetensen i regionen, vilket är en förutsättning för ett hållbart och livskraftigt näringsliv. Ta del av nyheter, seminarier, inspiration och kontakter.

Läs mer här
Bild
Ikon jordglob med kartnål på Göteborg

All inclusive etableringsservice

Vill du etablera verksamhet i Göteborgsregionen? Vi erbjuder en fullständig etableringstjänst med allt från bolagsbildning, mark och lokaler till rekryteringar och tips på internationella skolor. Våra tjänster anpassas helt efter dina behov. Kostnadsfritt och med full sekretess.

Läs mer här
Bild
test

Nätverk och mötesplatser

Vill du få nya företagskontakter inom finanssektorn eller i andra branscher? Hitta samarbetspartners eller bli inspirerad? Vi erbjuder en databas med tillgängliga nätverk i regionen, filtrera på bransch, geografi med mera.

Läs mer här
Bild
Ikon stigande diagram

Näringslivsfakta

Är du i behov av fakta om näringslivet i Göteborg så har du kommit rätt. Vi bedriver ett omfattande analysarbete och tar fram rapporter och publikationer som bygger på den senast rapporterade statistiken om allt från sysselsättning och företagande till konjunktur. 

Läs mer här

Möt Karin Eriksson

Vår områdesansvariga för finanssektorn i Göteborg

Är du intresserad av att etablera verksamhet inom finansbranschen eller är du på jakt efter kapital? Kontakta Karin, hon har all kunskap och alla kontakter du behöver. Karin driver även nätverket Finanskompetenscentrum, följ länken för att läsa mer.

Läs mer här
Hexagon med bild på Karin Eriksson och ljusblå hexagon som berättar att hon är områdesansvarig för finanssektorn
Göteborgs inlopp, älvsborgsbron och Sjömanshustrun

Ta del av vår berättelse

Det kallar vi för "Berättelsen om Göteborg". Ta del av bakgrunden till vårt utvecklingssprång och förstå dynamiken i den dragningskraft som Göteborg har, som stad och region.

Läs mer här

Kontakta oss gärna