Göteborg – en innovativ 400-åring
Göteborg är en stad som ständigt hittat nya sätt ta utvecklingen vidare. I en serie korta texter presenterar vi under året några av de personer vars innovativa och nydanade sätt att tänka satt staden på världskartan – och bidragit till att 400-årsjubilaren blivit den innovationsmotor staden är inom en rad olika branscher.

Beda Hallberg
Beda Hallberg (1869-1945) drevs av ett starkt engagemang för barn och unga och deltog i Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. För att bredda insamlingen av pengar kom hon på den lika enkla som briljanta idén att ge en blomma som kvitto till alla som skänkte en slant. Den första Majblomman såldes 1907 och under femtio år gick pengarna från insamlingen till att hjälpa tuberkulossjuka. Idén spreds till andra länder och Majblommans framgångar gjorde Beda Hallberg uppmärksammad och hyllad både nationellt och internationellt. Numera är tuberkulos som folksjukdom sedan länge utrotad och barnfattigdom är istället Majblommans fokus.
När vi i dag pratar om hållbarhet är social hållbarhet en av dimensionerna. Göteborg har höga ambitioner i enlighet med Agenda 2030 och FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling och vår växande 400-årsjubilar ska utvecklas på ett socialt hållbart sätt inom ramen för naturens gränser och med ekonomin som verktyg.
Utmaningarna när vi ställer om är många, möjligheterna ännu fler – och de ger spännande affärsöppningar. Företag som tar ansvar för sin roll i samhället vinner inte bara sympati, de attraherar både potentiella kunder och duktiga medarbetare.
Läs mer om hur vi arbetar med hållbar utveckling i samverkan

Pelle Petterson
Roger Moore rattade Volvo P1800 till internationell berömmelse i tv-serien Helgonet på 60-talet men det var Pelle Petterson som designade den ikoniska bilen från Göteborg. Med sin kärlek till form och salta havsvindar är Pelle Petterson annars lika känd för att ha konstruerat en rad segelbåtar, inte minst de oerhört populära Maxi-båtarna, och olika motorbåtar. Fler än 85 000 båtar har tillverkats efter Pettersons ritningar men han har även ritat allt från gräsklippare och utombordare till mopeder och takboxar. Dessutom har han seglat hem både OS- och VM-medaljer och varit drivande i två av Sveriges America´s Cup-satsningar.
Design, musik och reklam från Göteborgsregionen skördar framgångar världen över. Designers är involverade i näringslivet på en mängd olika sätt och en integrerad del av den industriella utvecklingen. Det kreativa klimatet i Göteborg är vitalt och väldigt centralt för stadens konkurrenskraft och för att kunna locka hit kompetens. För kultur har inte bara ett egenvärde i sig – en stad som kan erbjuda en kulturell bredd och som sjuder av kreativitet blir också en attraktiv stad att vistas i. Fråga Pelle Petterson.
På Business Region Göteborg drivs vi av övertygelsen att konstnärer och kreatörer spelar en viktig roll i alla slags innovationsprocesser.
Läs mer om hur vi aktivt arbetar för att stötta stadens kulturella och kreativa näringar

Victor Hasselblad
När Neil Armstrong tog människans första steg på månen gjorde han det med en kamera på bröstet tillverkad i Göteborg. Nästan 40 000 mil därifrån följde Victor Hasselblad (1906-1978) tv-sändningen och undrade förmodligen vad han ställt till med. Det som hade börjat med ambitionen att bygga en behändig ny kameratyp i mellanformat för att fotografera fåglar hade blivit det ikoniska kameramärket Hasselblad, för all framtid förknippat med människans utforskning av rymden.
Men Göteborgs avtryck i rymden är mycket mer än spektakulära fotografier och några kvarlämnade kameror på månen. Göteborgsregionen och Västsverige har en lång rymdhistoria och en framskjuten position inom internationell rymdindustri med stora och små företag, utbildning i världsklass och framstående rymdforskning, bland annat på Onsala rymdobservatorium. Mikrovågsklustret tillhör de absolut ledande i världen.
Framgångarna har uppnåtts genom framsynta och långsiktiga satsningar och genom intim samverkan mellan offentliga aktörer, akademi och industri. Av de som arbetar inom svensk rymdindustri finns fler än hälften i Västsverige som står för två tredjedelar av branschens omsättning i Sverige. Det gör Göteborg till Sveriges självklara rymdhuvudstad.
I höst samlas för övrigt landets rymdindustri i Göteborg på Rymdforum 2021. Läs mer och anmäl dig här: https://rymdforum2021.se/

Stina Stenhagen
Stina Stenhagen (1916-1973) utsågs 1963 till professor i medicinsk kemi och blev därmed den första kvinnliga professorn vid Göteborgs universitet. Tillsammans med maken Einar Stenhagen forskade hon bland annat kring tuberkelbakteriernas kemiska sammansättning. Stina Stenhagens forskningsinsats sträckte sig över fler områden, alltifrån organisk-kemiskt syntesarbete till medicin och kemisk ekologi. Hennes forskning kring feromoner för att ersätta giftiga bekämpningsmedel har fått internationell betydelse.
I dag är life science en av Göteborgsregionens mest snabbväxande branscher tack vare väl fungerande samarbeten mellan sjukvård, akademi, staden och näringslivet. Här finns forskning i världsklass och ett gynnsamt läge inte minst för kliniska prövningar.
GoCo Health Innovation City, life science-centret som växer fram vid AstraZeneca i Mölndal, kommer bli ett av de största i landet. Lägg till AstraZeneca BioVentureHub, Sahlgrenska Science Park och Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg och vi kan tala om en life science-korridor som är på väg att utvecklas till en av de stora i världen.

Sten Allan Olsson
Där andra såg skräp såg Sten Allan Olsson (1916-2013) affärsmöjligheter. Det skulle leda till grundandet av Stena Line, ett av världens största rederier.
Resan började 1939 när Donsösonen började handla med skrot. Efter kriget köpte han tre skrotade systerfartyg och lät bygga ihop dem till ett fungerande fartyg för frakt av återvunnen metall. Grunden till Stena Metall AB var lagd.
1962 inledde Olsson passagerartrafik mellan Lysekil och Skagen. Sedan köpte rederiet in bilfärjor och styrde om trafiken till Frederikshavn. 1967 etablerades linjen till Kiel. I dag har Stena Line passagerartrafik i hela Europa och fraktverksamhet på många nordeuropeiska linjer. Senast 2030 år ska två fossilfria Danmarksfärjor vara i drift.
Epoken som ledande varvsstad är sedan länge över men det finns alltjämt rederier i Göteborg, framför allt på Donsö som vartannat år samlar världens sjöfartsaktörer under Donsö Shipping Meet.
Göteborgs Hamn AB är Skandinaviens största och utgör porten till världen för stora delar av svensk industri. Regionen är ett nordiskt sjöfartscentrum med hög kompetens inom forskning kring havsmiljö och maritim utveckling.