Branschikon detaljhandel

Detaljhandel

Här finns en lång rad globala varumärken etablerade och vi är även födelseplatsen för modemärken med stor internationell framgång. Vill du bli en del av vår växande region? Vill du etablera dig här eller utveckla din verksamhet inom detaljhandel, ta del av våra erbjudanden eller kontakta oss direkt!

Göteborgs styrkor inom detaljhandel

Detaljhandeln i Göteborgsregionen har fantastiska utvecklingsmöjligheter, här är några av anledningarna:

Kvinna går på stan med en shoppingpåse

Expansiv affärsregion

Expansion tillsammans med en kosmopolitisk känsla präglar vår region. De senaste 20 åren har antalet utländska företag ökat stadigt och bidrar till näringslivets utveckling. Idag finns 750 branscher representerade och vi ser en ökad innovationskraft och växande köpkraft.

Läs mer här
Containerfartyg och hamnkranar i kvällsljus med Nya Älvsborgs fästning i bakgrunden

Logistik

Göteborgsregionen är Sveriges främsta logistiknav. Här finns Skandinaviens största hamn och en internationell flygplats, vi har helt enkelt hela världen inom räckhåll.Visste du till exempel att 150 miljoner ton varor varje år passerar Göteborg?

Läs mer här
Bild på Helen Bairu utomhus med gata och husfasad i bakgrunden

Så etablerade sig klädjätten i Göteborg

Den japanska klädåterförsäljaren Uniqlo öppnade sin första butik i Göteborg i våras. Det var ett resultat efter flera års dialog med bland annat Business Region Göteborg. Så här gick det till när klädjätten etablerade sig i Göteborg.  

Läs mer

Våra erbjudanden

Här har vi samlat våra erbjudanden till dig som vill starta, utveckla eller etablera företag inom detaljhandeln.

Bild
Ikon jordglob med kartnål på Göteborg

All inclusive etableringsservice

Vill du etablera verksamhet i Göteborgsregionen? Kontakta vår expert Helen Bairu, hon hjälper till, kostnadsfritt och med full sekretess.

Läs mer här
Bild
En rödfärgad ikon med en person som står bakom en disk

Rådgivning hos BRG Business Center

Välkommen till våra fysiska mötesplatser på Angereds Torg eller hos Yesbox i Gamlestaden, eller digitalt. Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning hur du startar och driver ditt företag och vi arrangerar mängder av seminarier och workshops på ämnet. 

Läs mer här
Bild
Rådgivning & stöd

Företagslots, hjälp med tillstånd och regler

Företagslotsen hjälper dig i dina kontakter med kommunen. Vet du inte vem eller vart du ska vända dig för att till exempel söka tillstånd? Lotsen kan hjälpa och stödja dig genom hela processen.

Läs mer här
Bild
ikon i blått som föreställer ett hus

Mark och lokaler

Letar du efter en lokal? Vi har samlat en lista på sökbara databaser där det samlade utbudet av lediga lokaler finns tillgängligt. Här finns också alla kontaktdata. Sök i databaserna eller ta en direkt kontakt med fastighetsägaren.

Läs mer här
Bild
En illustration av ett träd

Hållbarhetshjulet

Driver du företag inom detaljhandel och vill hänga på hållbarhetståget? Håll utkik efter vår workshopserie Hållbarhetshjulet. Den vänder sig till alla som driver företag och som vill jobba strategiskt med hållbarhet för att öka affärsnyttan.

Läs mer här
Bild
test

Nätverk och mötesplatser

Vill du få nya företagskontakter inom detaljhandeln eller i andra branscher. Hitta samarbetspartners eller bli inspirerad. Vi erbjuder en databas med tillgängliga nätverk i regionen, filtrera på bransch, geografi med mera.

Läs mer här

Yesbox, för dig som vill starta företag

Yesbox erbjuder kostnadsfri rådgivning till dig som vill starta företag. Här finns 14 organisationer samlade som alla stöttar entreprenörer och företagare på olika sätt.

Läs mer här
Vallgatan - Frida Winter/Göteborg & Co

Branschfakta detaljhandel

Handeln har format Göteborgsregionen som i dag är vi en av de snabbast växande regionerna i Europa. Med ett välmående näringsliv, fler besökare och en spännande stadsutveckling lockar Sveriges andra stad människor och företag som aldrig förr. 

Fakta om detaljhandeln

Retailguiden 2022 är här!

Vill du veta mer om möjligheterna som finns inom detaljhandeln i Sverige?

Då rekommenderar vi dig att besöka Retail Guide Sweden. Här vår du en bra överblick över Sverige som marknad för potentiella etableringar inom detaljhandeln. Här finns även ett helt kapitel med fokus på Göteborg.

Läs mer om Göteborg här
Gata innerstaden Gbg kvinna shopping

Handel och hållbarhet

Är hållbarhet och konsumtion varandras motsatser eller går det att förena? Vi ser mängder av spännande initiativ där organisationer och företag inom detaljhandel gör hållbarhet till en del av sin affärsidé. Här nedan listar vi några bra initiativ.

Karta kommunerna i Västra Götalandsregionen

Smarta Kartan är ett samarbete för att öka intresset för delningsekonomi. Via kartan hittar du allt från bilpooler till bytesgrupper och gratisbutiker. Här finns bland annat Fritidsbanker för att låna sport- och fritidsprylar, Äppelknyckarn, fixotek, bilpooler och returbutiker.

Läs mer här
Kund i butik

Göteborg&Co, ansvariga för besöksdestinationen Göteborg har listat alla företag inom detaljhandel som jobbar med vintage och second hand. Hitta till Beyond Retro, Ragtime, Antikhallarna, Odd & Raw interiör, Favoretro med många fler.

Läs mer här
Närbild på en person, Karin Forsberg, näringslivsutvecklare

Träffa vår kollega Karin Forsberg. i hennes uppdrag ligger dels att fånga upp besöksnäringens behov för att i längden utvecklas och dels att hjälpa retailers att ställa om till en mer hållbar framtid.

Läs artikeln om Karin och se hur du kan komma i kontakt med henne här
Två skottkärror på en byggarbetsplats

Vi ser att det går allt mer mot nischade hållbarhetssatsningar. Vi har Rekitchen, en köksbutik som är ett alternativ till nyproduktion. Claes Ohlson som hyr ut verktyg. Tracks recycle som säljer kläder och skor för sport och friluftsliv. Selfmade för tyg och sytillbehör, erbjuder workshops och lån av symaskin, har också flyttat in butiker till centrum för att besökare inte ska behöva bil. Här är bara ett axplock, finns många fler.

Gothenburg Green City Zone - kartbild

Gothenburg Green City Zone är ett initiativ med målsättningen att transporter inom tre särskilt utvalda områden ska vara utsläppsfria redan 2030. Tänk en stad med ren och fräsch luft - en bättre stad för alla!

Läs mer här
Sjömanshustrun Göteborg

Ta del av vår berättelse

Vi lockar till oss investeringar i sällan skådad omfattning. Hur och varför?

Det kallar vi för "Berättelsen om Göteborg". Häng med och ta del av bakgrunden till vårt utvecklingssprång och förstå dynamiken i den dragningskraft som Göteborg har - både som stad och region.

Läs mer här

Lyssna på utvecklingen inom detaljhandeln

Poddavsnittet "Detaljhandeln i Göteborg" tar upp frågor som hur utvecklingen ser ut, digitalisering och hållbarhet. Emma Hernell, VD, HUI Research och Helen Bairu från oss diskuterar detta och också hur Göteborg kan attrahera fler internationella aktörer. Missa inte!

Lyssna på poddarna via Spotify
hexagon som mikrofon med Business Göteborg skrivet i
https://app.emarketeer.com/resources/20259/My_Images/FUTV/Tillvxtprogrammet/FokusOmvarld-TilltandeMiljer_BRG.jpg
EVENEMANG

Frukostseminarium: Platsutveckling - Skapa fler tillåtande miljöer

28 mars 2023, 07:45
Läs mer och anmäl dig här
https://app.emarketeer.com/resources/20259/My_Images/Kronhuset.jpg
EVENEMANG

Frukostträff Västra Nordstan

30 mars 2023, 08:00
Läs mer och anmäl dig här
Exportcenter väst: Exportboost 30 mars 2023
EVENEMANG

Exportcenter Väst - Exportboost

30 mars 2023, 08:45
Läs mer och anmäl dig här

Kontakta oss gärna

Vill du etablera verksamhet, kontakta mig!
Helen Bairu
Etableringsrådgivare
Arbetsområden: General Sales Etablering Investeringar
Vill du starta din egen verksamhet, kontakta mig!
Dragan Sako
Företagsrådgivare
Arbetsområden: Affärsutveckling Entreprenörskap Affärsidéer