Vital och stark finanssektor

En omfattande och livlig internationell handel har alltid präglat Göteborg. I takt med utvecklingen har finanssektorn vuxit sig stark. I dag har regionen en ledande position inom bland annat trade finance och treasuryområdet. Vi bidrar med kunskap, kontakter och öppnar dörrar för dig som söker nya affärsmöjligheter. 

Möte med kvinna som antecknar på block med bläckpenna

Finanssektorn har stor betydelse för Göteborgsregionens ekonomi och affärsmiljö. Inom områdena trade finance samt bedömning och hantering av affärsrisker har Göteborg en ledande position och även treasury är ett strategiskt viktigt område. Fintech och IT-säkerhet växer fram med företag som Collector, Sigmastocks, Trine, Bokio, Minna technologies  Evispot och Recorded Future

Nyckelaktörer inom finanssektorn, som sysselsätter över 7 500 personer, är affärs- och sparbanker med SEB, Swedbank och Nordea i spetsen samt företag och finansinstitutioner som AP-fonderna. Här finns även Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, med Centrum för finans som ska bidra till utvecklingen av en hållbar finansiell infrastruktur. 

Göteborgsregionen är tack vare sin historia som handels- och logistikcentrum en naturlig plats att finnas på för de stora aktörerna inom finanssektorn. Många företag i regionen har dessutom stora och kvalificerade egna finansiella avdelningar. Regionens cirka 3 100 arbetsplatser inkluderar också huvudkontoren för Collector och Volvofinans Bank samt Andra och Sjätte AP-fonden. Därutöver finns ett växande antal småföretag och startups med tech-profil – en utveckling som gynnar det finansiella ekosystemet. 
 
Generellt har kompetensbehovet förflyttats från traditionell bank- och finanskompetens mot mer it-kompetens. Digitaliseringen bidrar till att gränser suddas ut mellan närbesläktade branscher; nya digitala tjänster breddas och täcker in såväl finans som it-säkerhet, försäkring som juridik. På Handelshögskolan och Chalmers tekniska högskola bedrivs avancerad akademisk forskning inom exempelvis trade finance och supplychain management. 

I en bransch i förändring behövs stöd och åtgärder för att säkerställa kompetensen och locka kvalificerade medarbetare. Det professionella nätverket FinansKompetensCentrum bidrar med ny kunskap, relevanta kontakter och inspiration.
Karin Eriksson, Verksamhetsstrateg, Finans

FinansKompetensCentrum 

I föreningen FinansKompetensCentrum, med drygt 100 medlemsföretag, träffar du likasinnade. Västra Sveriges enda oberoende finansförening håller dig à jour med vad som händer i branschen. Vi erbjuder konferenser och seminarier med rikskända experter, samt inspiration och möjlighet att knyta intressanta kontakter. Kort sagt, ett forum där du kan utveckla både dig själv och din verksamhet. 

FinansKompetensCentrum är en neutral kunskapspartner som sätter sina medlemmars intresse främst. Kanske är det därför vi kan räkna de flesta av regionens ledande profiler inom finanssektorn till våra medlemmar. Business Region Göteborg driver FinansKompetensCentrum, som du kan läsa mer om här: www.finanskompetenscentrum.se 

Visste du att…

… det finns drygt 7 500 årsanställda på 3 100 arbetsställen inom finans i Göteborgsregionen? 

… både Andra och Sjätte AP-fonden har huvudkontor i Göteborg? 

... FinansKompetensCentrum arrangerar den årliga Super Summit Macroekonomic Forum? Förutom att Årets Finansprofil utses, hålls också seminarier på aktuella ämnen. 

… finansforumet Connect2Capital hålls i Göteborg? Här kan tillväxtföretag möta nationella och internationella investerare. 

Kontakta oss gärna

Karin Eriksson
Områdesansvarig Finans
Arbetsområden: Finans