En godare jul 2021 - 24 anledningar att vara stolt över Göteborg

Oj oj oj vad snabbt även det här året gick, eller är det en myt att tiden går snabbare för varje år som passerar? Hur som helst så har det hänt massvis av bra saker i Göteborgsregionen och vi vill i vår julkalender lyfta fram 24 anledningar att vara extra stolta. Varför inte ta med er dessa exempel till kommande adventsmys, julbord och andra härliga stunder med vänner och familj. Varje dag fram till julafton så öppnas en lucka. Och som en julröd tråd genom allt går innovation, hållbarhet och samverkan – ord som med säkerhet kommer att hålla oss i täten även framöver. Trevlig läsning!

julgran röd hexagon med  siffran 24

Lucka 24 - Sveriges största testbädd för elektromobilitet etableras i Göteborg 

Under året har elektrifieringen av transportsektorn accelererats och nu placeras Sveriges största testbädd för elektromobilitet i Göteborg. SEELs jätteanläggning som byggs i Säve har en planerad yta på 13 000 kvadratmeter. Anläggningen kommer att kunna möta behov hos utvecklare av tunga och lätta fordon, lastbilar och bussar, anläggningsmaskiner, flyg och fartyg. Man kommer att kunna utföra tester på alla typer av batterisystem, inklusive komponenter från underleverantörer. Ett annat exempel på de satsningar som görs för elektromobiliteten är det forsknings- och utvecklingscenter som Northvolt och Volvo nu placerar i Göteborg.  

Att lista 24 anledning att vara stolt över Göteborg 2021 har inte varit svårt.

Det finns mycket att välja bland. Och vi vill gärna höra mer – Vad är du stolt över i vår region? Hur har ditt företag visat framfötterna under året? Vilka innovationer eller investeringar tycker du ska ha lite extra strålkastarljus? Vilka hållbara avtryck har gjorts? Vilka profiler har gjort skillnad för Göteborgs näringsliv i år? Kosta på dig att vara lite extra bjussig med berömmet så här i juletid. Hylla någon eller något i kommentarsflödet, oavsett bransch, område eller inriktning. Stort och smått. Tillsammans lyfter vi Göteborg och gör regionen starkare, smartare och mer hållbar! En bättre julklapp kan Göteborg och göteborgarna inte få! 

Sist men inte minst - God Jul och Gott Nytt År! Vi på Business Region Göteborg ser fram emot att tillsammans med er flytta fram Göteborgs positioner även nästa år! Tack för ett fantastiskt 2021! 

Läs mer om framgångarna här

och här 

husfasad, skylt med texten bakstuga, röd hexagon med siffran 23

Lucka 23 - The Yard – Next level Tech innovations 

I kölvattnet av industrins omställning och den allt starkare konjunkturen i Göteborg finns enorma möjligheter för techbolag att utveckla morgondagens lösningar tillsammans med stora, världsledande kunder. Det upptäcker allt fler. Att tillvarata både intresse och initiativkraft kommer att vara avgörande för Göteborg. The Yard är ett helt nytt område där vi, i bästa läge på Lindolmen, gör plats för framtidens idéer. Det vi ser framför oss är att kunna erbjuda tillgång till en infrastruktur för innovationsstöd, acceleratorer och sammankoppling med finansiärer. Vi vill erbjuda flexibla lokaler med rimliga hyror, så att små startups, spännande scaleups och etablerade företag kan sitta i samma område och få dagliga synergier i allt från delade konferensrum till verkstadsgolv för att testa både i teori och praktik. Välkomna till The Yard! 

Mer om The Yard

I Göteborg finns det en lång tradition av att få snurr på saker...

...SKF och Volvo är två hyfsat välbekanta exempel. Men visste du att även julgranen snurrade förr i tiden och det var typiskt göteborgskt. Julgranen stod mitt på borden i foten som både spelade fina små melodier och fick granen att snurra. Och när julen var slut kunde man använda foten till att få snurr på guldfiskskålen, buketter eller dessertskålar. Snurrigt värre! 

Mer om dåtidens göteborgsjul här 

Eller här 

Bilder på hur julgransfoten kunde se ut

Brinnande ljus, röd hexagon med siffran 22

Lucka 22 - Sveriges industriella centrum med en kompetens utöver det vanliga

Göteborgsregionens betydelse som Sveriges industriella centrum växer, samtidigt som industrins sysselsättning i Sverige sjunker. Hur går det ihop? Jo, IT och andra företagstjänster har tagit över och sysselsätter idag var femte privatanställd i Göteborgsregionen. Andelen tekniker och naturvetare är väsentligt högre än i övriga landet. I Göteborgsregionen som helhet har 92 av 1000 sysselsatta naturvetenskaplig eller teknisk bakgrund. Det ska jämföras med Stockholmsregionens 60, eller Malmöregionens 44, vilket ligger nära Sverige-snittet på 42. 

- Statistiskt sett och enkelt uttryckt - för att få ett jobb i Göteborgsregionen krävs mer kunskaper hos den arbetssökande än i övriga landet, säger Peter Warda, senior analytiker på Business Region Göteborg.  

Göteborg – från arbetarstad till ingenjörernas epicentrum

Rapport - sysselsättning i fokus 

I Badhusparken i Kungsbacka finns ljusinstallationen Memory Lane som går i julens tecken. De mest kompetenta selfiesarna tagna i någon av parkens ramar belönas.  #julikungsbacka 

Mer om Memory Lane

gata, det snöar, ungdomar snöbollskrig, röd hexagon med siffran 21

Lucka 21 - Sveriges första vätgasdrivna sopbil rullar i Göteborg 

Våndas du över allt skräp som julen genererar? Då kan det kännas gott att veta att sedan 2015 körs alla Renovas 250 tunga fordon på fossilfritt bränsle och 2019 började en helt eldriven sopbil köra i centrala Göteborg. Och som grädden på mosen eller knorren på grisen rullar nu Sveriges första vätgasdrivna sopbil i Göteborg. Det är bra för miljön och det är bra för göteborgarna! 

Läs mer om vätgasdrivna sopbilen

Här får du mer tips för en hållbar jul eller få koll på hur du sorterar:

Sortera rätt i jul

julgranshängen, röd hexagon med siffarn 20

Lucka 20 - Göteborg är en av världens mest kreativa städer 

Göteborg blev i år Sveriges första litteraturstad inom Unescos globala nätverk för kreativa städer. Göteborg blev invalt i nätverket baserat på sitt redan rika förenings- och litteraturliv, kompletterat med välfärdssatsningar, läsfrämjande projekt och internationella samarbeten. Göteborg har ett myllrande litteraturfält av professionella och ideella litteraturaktörer, många litteraturfestivaler och den internationella Bokmässan som är Nordens största kulturevenemang.

Läs mer om Göteborg blir litteraturstad

På jakt efter sista klappen?

I Göteborg finns ett flertal bokhandlare med möjlighet att bläddra i boken du köper. Och ta gärna chansen att tänka cirkulärt – antikvariat, bokcirklar eller att helt enkelt lämna vidare böcker du läst är några steg i rätt riktning. 

Bokhandlare i Göteborg

Chokladpraliner med ljusblå hexagon med siffran 19

Lucka 19 – Göteborg driver landets tillväxt 

Göteborg driver landets tillväxt - I vår rapport ”Företagande 2021” visar vi bland annat att Göteborg har en nettoexport på närmre 50 miljarder kronor. Malmö och Stockholm redovisar däremot röda siffror -29,4 miljarder respektive -161,5 miljarder. Vi kan därmed tryggt konstatera att Göteborg fortsätter driva landets tillväxt. Och det internationella intresset för Göteborg ökar från 1990 till 2020 så har cirka 1 600 fler utlandsägda företag med cirka 2 300 fler arbetsställen etablerats i Göteborgsregionen. 

I procentuella termer motsvarar detta en tillväxt på 253 procent för utlandsägda företag och 321 procent vad avser utlandsägda arbetsställen. Även anställningarna i utlandsägda företag har ökat rekordartat över perioden. Sedan 1990 är drygt 81 000 fler personer anställda i utlandsägda företag, vilket motsvarar en tillväxt på 451 procent.  

Rapporten Företagande 2021

Tomtens släde drivs av renar

Närmare bestämt 9 renar Dancer, Prancer, Comet, Vixen, Donnar, Dasher, Blitzen, Cupid och Rudolf. Rudolf var den sista att bli medlem av flocken – sedan 1939 leder han tomtens ekipage över himlavalvet. Och även om Rudolf inte är ett vanligt kvinnonamn så består hela flocken troligen av renkor, eftersom de avbildas med horn. Rentjurar fäller sina horn i början av december. 

Djursajten svarar

dfasdf

Lucka 18 – Göteborg är en av världens bästa platser

Ja, det kanske inte är någon nyhet för oss göteborgare att Göteborg är en av världens bästa platser men även när andra får tycka så rankas vi högt. När det amerikanska magasinet Time i somras rankade världens 100 bästa platser fanns endast en svensk stad med på listan – Göteborg. 
De konstaterar att Göteborg är en 400-åring som har många anledningar att sträcka på sig. Bland annat så hyllas stadens nyöppnade restauranger där Monopolet och Dugges Pils lyfts fram som två riktigt bra exempel.  

Funderar du över en julklapp som smakar lite extra gott så finns många av Göteborgs restauranger representerade här: smakapagoteborg

Driver du restaurang eller café i Göteborg? Använd gärna kommentarsfältet för att dela med dig av juliga erbjudanden. Visst vi brukar inte tillåta reklam i vårt flöde men just idag gör vi ett undantag! Allt för en godare jul!  

WORLD'S GREATEST PLACES 2021

julkalender2021_nr17

Lucka 17 - Om tandläkarna får välja – Göteborgs universitet är bäst i världen 

Mycket sötsaker och en aningens för knäckig kola? Oroa dig inte – firar du jul i Göteborg så är du som gottegris på rätt plats. Göteborgs universitet tar topplaceringen inom odontologi i årets upplaga av QS World University Rankings by Subject, en av världens mest kända rankingar av universitet. 

– Även om vi nu ligger på första plats har vi legat på tio-i-topp under ett antal år, vilket vittnar om en stabilitet i vår forskningsverksamhet. Både nationellt och internationellt har institutionen stått sig stark genom generationer, och det är roligt att vi fortfarande har en placering i täten, säger Peter Lingström, professor och prefekt på institutionen för odontologi, som är en del av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. 

Läs mer här

ghf

Lucka 16 - Högt i tak på Ringön 

Husen är låga på Ringön – med det är högt i tak. Gränslandet mellan etablissemang och subkultur har en enorm potential att göra vår stad mer attraktiv, levande och modern. För de som är unga och får jobberbjudanden från när och fjärran är det mycket möjligt att det är förekomsten av lite mer vildvuxna, alternativa miljöer som får dem att stanna kvar i Göteborg – eller komma hit.   

Kanske är just därför det nyss avslutade projektet Saltet på Ringön stans bästa julklapp till göteborgarna. Under fem års tid har Saltet med stöd från Business Region Göteborg verkat för att utveckla Ringön till en kreativ oas med en mix av gammalt och nytt, industri och kultur.  Ett drygt 80-talet nya företag har etablerat sig på ”ön” och nu lämnas stafettpinnen över till Ringöns Nätverk.  

Vill du komma i ordentlig julstämning så kan vi idag rekommendera Julkonserten på Pustervik med Augustifamiljen, Bo Sundström, Mia Skäringer med flera. Alla intäkter går till Stadsmissionens viktiga arbete – ett viktigt bidrag för en lite varmare och lite godare jul för fler göteborgare. 

Missa inte Business Göteborg om kulturlivets betydelse för Göteborg

Högt i tak på Ringön

Saltet på Ringön 2011-2021

Läs mer om julkonserten

sda

Lucka 15 - Göteborg tar plats i rymden 

Göteborgsregionen och Västsverige har en lång rymdhistoria och en framskjuten position inom internationell rymdindustri med både stora och små företag, framstående rymdforskning och utbildning i världsklass. Av de som arbetar inom svensk rymdindustri finns fler än hälften här och Västsverige står för två tredjedelar av rymdindustrins omsättning i Sverige. 2021 arrangerade Göteborg Rymdforum – ett tillfälle för branschen att diskutera den senaste forskningen, tekniska landvinningar och Sveriges roll i rymden. 

Stjärnan är en välkänd julsymbol och stjärnor finns det en del i universum. Närmare bestämt cirka 200 triljarder, eller 200 följt av 21 nollor: 200 000 000 000 000 000 000?000. Hissnande tanke. En aningens mer greppbar bild av rymden finns på Universeum, De bjuder in till en rymdresa som kan ge svar på hyfsat många frågor. Du kan till exempel testa hur julens långdans skulle se ut på månen.  

Mer om rymdindustrin i Göteborg och Västsverige

Rymdforum 2021

Rymdresan Universeum

14

Lucka 14 – Trygghetsarbetet i rätt riktning

En av våra utmaningar och som ligger högt upp på allas agenda är ett tryggare Göteborg. Även om det finns mycket kvar att göra så börjar vi se tecken på en positiv utveckling. Ett exempel är det unika samarbetet där Volvo Cars, Stena Property och AB Framtiden satsar på social hållbarhet i det utsatta området Tynnered. Målet är att 2025 ska Tynnered vara ett område präglat av hopp och entreprenörskap. De tre bolagen satsar på skolor, fritidshem, fritidsaktiviteter, affärsutveckling och hållbar stadsutveckling.

Under 2022 fortsätter arbetet för ett tryggare Göteborg. Ett viktigt område i detta arbete är Västra Nordstan som Purple-Flagcertifierades förra året. Göteborgs Stad, fastighetsägare, polisen, verksamheter, boende och flera andra aktörer är engagerade i arbetet. 

I Västra Nordstan finns det mycket Göteborgshistoria, inte minst i Kronhusbodarna. Fram till den 19 december kan du besöka området runt Kronhuset för att gå på julmarknad eller varför inte åka skridskor? Skridskobanan är öppen klockan 11–18 varje dag.  

Skridskobanan vid Kronhusbodarna

13

Lucka 13 - En av Europas mest snabbväxande storstadsregioner 

Göteborgsregionen är en av Europas mest snabbväxande storstadsregioner och utvecklingssprånget som regionen befinner sig mitt i är det största i stadens moderna historia. Tusen miljarder kronor investeras i stadsutvecklings- och infrastrukturprojekt de närmaste två decennierna, ytterligare 120 000 jobb ska skapas fram till 2035 och centrala Göteborg ska växa till dubbel storlek.

Detta lockar till sig investeringar i en omfattning som Göteborg aldrig tidigare skådat och det internationella intresset för regionen är rekordstort. Och självklart utvecklar vår region med människa och miljö i fokus. I testbädden ”hållbara smarta parker” tester vi till exempel framtidens smarta grönområden.  

Granar växer också ganska fort, cirka 30 cm per år. På 5-10 år har granen blivit julgranshög. Vill du att julgranen ska stå länge så gäller det att den är färsk (eller av plast). Testa genom att dra i barren närmast skottens toppar – sitter de fast är granen färsk. Mer grankunskap hittar du här 

Business Göteborg: Prisad tillväxt och stadsutveckling 

Götepod: Vad är det för stad vi bygger egentligen? 

Hållbara smarta parker 

julkalender2021_nr12

Lucka 12 - Göteborg är Europas smartaste stad

Göteborg utsågs till ”European Capital of Smart Tourism”. Genom tävlingen vill EU-kommissionen belöna städer som utmärker sig för smarta, innovativa och inkluderande lösningar inom turism. Göteborg har kommit långt inom dessa områden, inte minst vad gäller digitalisering och uppkoppling.

Vid sidan av det huvudsakliga utnämnandet fick Göteborg också ett hedersomnämnande i kategorin hållbarhet. ”Titeln markerar starten på en ny era för Göteborg. Vi ska gå från smart till smartare och vi tänker fungera som en motor för hela EU”, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co. 

Läs mer om European Capital of Smart Tourism

Oavsett om du är turist eller en helt vanlig göteborgare så kan du en dryg vecka till uppleva 1600-talets Göteborg mitt i Bältesspännarparken. Kliv rakt in i filmen som omringar dig helt. Filmen är tolv minuter lång och visas nonstop mellan kl 17.00–21.30 till och med 19/12. 

En historisk filmupplevelse 
 

julkalender2021_nr11

Lucka 11 - Prisbelönt och hållbar arkitektur  

Årets bästa kommersiella byggnad heter Nodi och ligger i Hovås. Byggnaden tilldelas det prestigefyllda priset Dezeen Awards 2021 – där en jury valt ut just denna byggnad bland allt som byggts i världen under året. Och i motiveringen återkommer ett ord som allt oftare förknippas med Göteborg – hållbarhet.

Motivatingen lyder: “This project demonstrates very good use of tall timber with quite a magnificent execution and a lot of sensitivity architecturally and technically. This is a wonderful example of sustainability.”  

Nodi har ritats av White Arkitekter på uppdrag av Next Step Group, entreprenör är BRA Group 

Och just idag (11/12) kl 11-16 är det julmys i Nya Hovås – Tomtejakt, Stinståg, Julkör och självklart är självaste tomten på plats! 

Läs mer om utmärkelsen

Läs mer om julmys

k

Lucka 10 - Göteborgs tillväxt och arbetsmarknad – starkare och större 

Göteborgsregionens näringsliv kännetecknas av globala och kunskapsintensiva tillverkningsföretag, som Volvo, SKF, AstraZeneca med flera. Lönesumman i Göteborgsregionen växer snabbare än i riket. Inom byggbranschen och tjänstesektorn är lönesummetillväxten extra stark.

Sysselsättningen i regionen ökar också med en högre takt än riksgenomsnittet. Och det startas fler och fler företag - förra året startades 8 200 företag i Göteborgsregionen, en ökning med 9,1 procent jämfört med året innan. 
 
Vi kan också konstatera att Göteborg inte bara blir starkare, vi blir större också. Göteborgs arbetsmarknadsregion har växt ihop med Trollhättan/Uddevalla enligt SCB:s senaste statistik. Därmed bor nu 1,4 miljoner invånare i pendlingsregionen, något som stärker förutsättningarna för tillväxt i hela regionen.  
 
”Ska man vara stark så måste man vara snäll” sa en vis björn en gång. Att tänka på de mest utsatta känns ofta mer aktuellt än någonsin just i juletider. Därför är det så väldigt bra att Göteborgs Stadsmission hjälper oss att hjälpa – På Stadsmissionens Second Hand kan du till och med 12 december lämna in julklappar och presentkort. Så blir julen lite godare för fler göteborgare!  

Stadsmissionens julklappsinsamling
 
Få koll på fakta och statistik

Företagande 2021

9

Lucka 9 - Göteborg levererar Life Science i världsklass 

Life science är en av Göteborgsregionen mest snabbväxande branscher – tack vare väl fungerande samarbeten mellan sjukvård, akademi, staden och näringslivet. Här finns forskning i världsklass och ett gynnsamt läge – inte minst för kliniska prövningar. Branschen består av drygt 450 arbetsställen och sysselsätter drygt 7 000 personer.  

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är Skandinaviens största universitetssjukhus. Här utvecklas ett internationellt kunskapscenter där forskning och utbildning på Medicinareberget kopplas samman med norra Europas största universitetssjukhus. Projektet har fått namnet Sahlgrenska Life och omfattar ca 115 000 kvm för life science, högspecialiserad vårdverksamhet, forskning, utbildning och näringslivsutveckling.

Läs mer om Sahgrenska Life

Läs mer om Sahlgrenska Science Park

Och i Mölndal utvecklas ett nytt life science-kluster som kommer att spela en viktig roll för innovationskraften inom life science-området i hela världen. GoCo Health Innovation City som projektet heter kommer att bli en levande kvartersstad med 7 000 nya arbetstillfällen.

Läs mer om GoCo

Att frisk luft och natur...
...är bra för hälsan är ju de flesta överens om. I Göteborgsregionen finns många möjligheter som dessutom adderar till julkänslan: Advent på Nääs Slott, jul i Jonsered, fikavandring i Alingsås och jul i Gräfsnäs slottspark är några exempel. 

Utflyktstips

Jul i Jonsered

jk

Lucka 8 - ”Göteborg är hetast i IT-Sverige” 

”Den stora digitaliseringsvåg som just nu sköljer över den svenska industrin, och stora satsningar på innovation och forskning, gör att Göteborg i allmänhet, och Lindholmen i synnerhet, just nu är hetast i it-Sverige” Skriver Computer Sweden i en artikel tidigare i år.  

All utveckling inom mobilitet, life science och elektrifiering samt det faktum att Göteborg är innovationsmotorn i ett av världens mest intressanta länder när det kommer till innovation, lockar företag till regionen och skapar utrymme för nya idéer.

Känner du till exempel till Precisely, Adway, Adfenix, Forza Footboll, Tibco Spotfire, Winningtemp, Renable, Trine, Revibe Energy, Evverdrone, Sleep Cycle, Zeropoint Technologies, Annotell, Swedish Algae Factory, Greenbyte, Bokio, Insert Coin, Imbox, Parakey, Recorded Future, Monivent, Monocle och Minna Technologies? Inte? Det borde du göra. Och du borde vara grymt stolt över att de finns i Göteborg. 

Driver du ett techföretag i Göteborgsregionen så dela gärna med dig av några stolta ögonblick från 2021 här i kommentarsfältet. Och vill du så här i juletider bara passa på att hylla ett techföretag, ett lyckat samarbete eller en kollega så är det självklart fritt fram! Ett tech-julkort till göteborgarna helt enkelt! 

Lyssna på Business Göteborg om techscenen 

Läs senaste Magasin Göteborg 

Sverige näst bäst i världen
 

kk

Lucka 7 - Göteborg leder vägen mot framtidens transportsystem 

De senaste åren har nyheterna om hur Göteborg leder vägen mot hållbarare transporter kommit slag i slag. Senast 2030 ska hela transportsystemet vara elektrifierat, fossilfritt – och tyst. Regionens fordonskluster ger oss en världsunik värdekedja och stadens breda satsning väcker internationell uppmärksamhet. Inte minst med Gothenburg Green City Zone där ny teknik i både fordon och infrastruktur testas. Ett helt nytt utsläppsfritt transportsystem kräver att vi tänker om, tänker nytt och tänker tillsammans – det är Göteborg riktigt bra på. 

Hästar var fram till för cirka 100 år...

...ett av våra viktigaste transportmedel. Idag är de inte så vanligt förekommande i stan men söndagarna fram till jul är barnen välkomna att rida i Haga. För övriga är apostlahästarna det rekommenderade transportmedlet om man vill njuta av julstämningen i Haga – julmarknad, julmusik, parader och annat skoj utlovas varje helg fram till 19/12.  

Jul i Haga

Mer om framtidens fossilfria transporter

fjasfs

Lucka 6 – Göteborg laddar för framtiden 

Tillgången till laddning för personbilar och tung trafik är avgörande om elektrifieringen av transportsektorn ska vara möjlig. Många kommuner kämpar för att möta den stora efterfrågan. 2021 gjorde Göteborg det bäst och belönades i fredags med 2030-Sekretariatets laddguld. 

"Vi har stora egna resurser, ett starkt fordonskluster och industrier för att ta fram produkterna, som också har en stark förankring med akademin i regionen. Så det är oerhört glädjande att juryn anser att vi klarar av att ta oss an den rollen, säger Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg."

Ett exempel på hur vi möter behov är de tusen nya publika laddplatser, den laddinfrastruktur som är på gång för tunga fordon, de tillgänglighetsanpassade laddplaster som nu är är på gång och med ”kvartersladdningen” som öppnar vi upp för laddning även i ytterområden med mycket hyresrätter.  

Göteborg Energi om laddplatserna

Pressmeddelande Business Region Göteborg

Känner du också spontant för att fira lite?

Då finns det många möjligheter på våra torg nu i jul. Här bjuder vi på en lista med några möjligheter till julfirande i Göteborg. Och varför hålla sig till ett tillfälle? Kör Hjälbo på torsdag, Kortedala på fredag och toppa med Olskroken och Axel Dahlströms torg på lördag.   

Läs mer om julmarknaderna

 

 

fsdf

Lucka 5 - Göteborg är världens mest hållbara destination

Göteborg är en grön och hållbar destination. Den internationella rankingen Global Destination Sustainability Index har flera gånger utnämnt Göteborg till världsledande i hållbarhet. 2021 placerar sig Göteborg för fjärde året i rad på första plats i Global Destination Sustainability Index. Och under året kunde Göteborg lägga ytterligare en hållbarhetsutmärkelse till listan. Lonely Planet utsåg Göteborg till ”Best Sustainable City Stay” bland alla världens städer.  

Vill du göra en hållbar julutflykt så kan vi rekommendera Gunnebo Slott som vann ”Årets hållbarhetskliv 2021”. Där bjuds det i dagarna på mycket som hör julen till och just idag (5/12) klockan 13-16 kan du lära dig grunderna i att tillverka dina egna julgransprydnad av halm. 

Läs mer om utmärkelserna och världens mest hållbara region:

Global Destination Sustainability Index

Lonely Planet - Göteborg är världens bästa hållbara stad

vinterbad

Lucka 4 - Göteborg har Sveriges bästa logistikläge

Nitton år i rad har Göteborgsregionen toppat listan över Sveriges bästa logistikläge. En avgörande faktor, enligt branschtidningen Intelligent Logistik, är Göteborgs Hamn med järnvägspendlar. Andra styrkor är bland annat samarbetet med Osloområdet och spetsutbildningar inom logistik. Läs mer här >>

Just hamnen är ju Göteborgs hjärta och i 400 år har Göteborgs den varit vår port till världen men det finns också mycket att upptäcka i vår egen skärgård. Inte minst nu när julen nalkas – idag (4/12) är det till exempel julmarknad på Knippla och imorgon (5/12) kan du julvandra bland lador och verandor på Brännö. 

Läs om vinter i Göteborg skärgård

Julvandring på Brännö

cdc

Lucka 3 - Sveriges första international House

I september i år öppnade Sveriges första one-stop-shop för internationell kompetens på Järntorget. Hit går talanger som är nya i Sverige, som vill forska, studera eller arbeta i Göteborg – och som behöver hjälp, service och nätverk. Och Göteborg behöver sin internationella kompetens, igår, idag och i framtiden. Det är en del av vår utveckling och en del i vår framgång.

Från 1990 till 2020 så har cirka 1 600 fler utlandsägda företag med cirka 2 300 fler arbetsställen etablerats i Göteborgsregionen. Även anställningarna i utlandsägda företag har ökat rekordartat över perioden. Idag arbetar drygt 100 000 göteborgare i utlandsägda företag, en tillväxt på 451 procent sedan 1990. Oavsett om de är gamla, nya eller tillfälliga är vi väldigt glada att ha dem här! 

Läs om international House Gothenburg

Den 3/12 firar vi vår internationella kompetens lite extra. Vi välkomnar drygt 100 utländska yrkeskvinnor/-män och familjer till vår 20:e Expat Christmas Event.  

"-Det här är en del av vår arbetskraft som vi inte kan ta för givet, de är viktiga både för våra företag och för regionen totalt sett. Vi vill välkomna och stödja dem så att de får en fantastisk upplevelse här och förhoppningsvis blir ambassadörer för Göteborg och Västsverige, oavsett var de bor i framtiden, säger Business Region Göteborgs Helen Bairu." 

fixar sen

Lucka 2 - Konjunkturen i Göteborg starkare än före pandemin 

Konjunkturen i Göteborg återhämtade sig rekordsnabbt och redan andra kvartalet 2021 visade siffrorna på högkonjunktur igen. Konjunkturindikatorn stannade på urstarka 116,4 (upp 9 steg mot föregående kvartal) för företagen i Göteborgsregionen. Inte någon gång under högkonjunkturåren 2013-2018 nådde regionens indikator lika högt.

Den 7 december är det dags för årets fjärde och sista konjunkturseminarium – denna gång gästas seminariet av Erik Gatenholm, vd och medgrundare till Bico Group (tidigare Cellink). Har du tur finns det några platser kvar >> Som vanligt publicerar vi även rapporten på vår webbplats. Där kan du också försäkra dig om att inte missa några framtida konjunkturrapporter eller andra nyttiga utskick. 

Vill du hjälpa till att stärka konjunkturen är en investering i årets julklapp...

...en evenemangsbiljett, en bra idé – i Göteborg finns det som vanligt mycket att välja på. Ta en titt på evenemangskalendern! Eller varför inte vara med och avgöra vem som vinner Göteborgs innerstads julskyltningstävling 2021

Julkalender, Älvsborgsbron, hexagon med siffran 1

Lucka 1 - Göteborg är Sveriges innovationsmotor 

Göteborgsregionen är idag Sveriges innovationsmotor. 2019 gick vi om Stockholm. Här investeras 33,4 procent av företagens FoU-utgifter i landet och vår region står för 64 procent av den totala ökningen i Sverige. Ju mer företagen satsar på forskning och utveckling, desto större är sannolikheten att innovationer och nya jobb skapas.

Och att Göteborg ligger i täten är ingen slump. Här vågar vi testa – vi har fler testbäddar än någon annan region i Sverige. Och i våra Science Parks bubblar det av innovationskraft. På Lindholmen Science Park finns idag ca 375 företag och de mångfacetterade verksamheterna gör att idéerna sprudlar för samverkan är ytterligare en paradgren i Göteborg. 

På tal om innovationer

Visste du att adventsljusstaken uppfanns av en göteborgare? Oscar Andersson arbetade på Philips och istället för att kassera trasiga ljusslingor tog ha isär dem och återanvände de delar som fungerade i en ljusstake. Den första elektriska ljusstaken i världen lyste i Oscars föräldrahem på Karl Gustavsgatan i Göteborg 1934 och väckte stor beundran. Cirkulärt, säkert och innovativt. 

Utveckla tillsammans i våra testbäddar 

Läs om Sveriges innovationsmotor 

Lyssna på Business Göteborg om Sveriges innovationsmotor 

Lindholmen Science Park 

Den elektriska ljusstaken 

Tre personer, en kvinna och två män, sitter och lyssnar i en sal på Chalmers

Fler goda nyheter?

Vi erbjuder en rad olika nyhetsbrev och utskick.

Vill du veta mer?

På Business Region Göteborg kommer vi att fortsätta att lyfta fram Göteborgs styrkor, möjligheter och utmaningar och dela med oss av fakta, kunskap och kontakter även 2022. För att hålla dig uppdaterad - följ oss här

Marie Gumabon
Kommunikationschef
Arbetsområden: Kommunikation Marknadsföring Press
Visa cookie-information