Sysselsättning i fokus

Varför är näringslivet viktigt? För att besvara den frågan måste man bland annat titta på  sysselsättningen, en viktig faktor bakom regional tillväxt. Här presenterar vi en kartläggning och analys av utvecklingen i Göteborgsregionen. 

Sysselsättningsrapport mot bakgrund av byggkranar i skymningsljus
Sysselsättningen i fokus

Idag hittar vi lite mer än hälften av alla sysselsatta i arbetsmarknadsregionerna runt våra tre storstäder. Anledningen till detta sägs vara kopplat till utbud och efterfrågan på bland annat varor och tjänster, upplevelser, utbildning, bostäder och infrastruktur.

Näringslivet, som avser privat sektor är drivande och av stor betydelse på grund av fördelningen mellan antalet jobb och lönesumma. Privat sektor står för 70% av alla jobb men samtidigt för hela 75% av den lönesumma som betalas ut i regionen. 

Mer om hur detta samband hänger ihop och hur viktigt därför näringslivet är för vår region finns i vår rapport samt i filmen "Därför är näringslivet viktigt" som du hittar här nedanför.

Är du intresserad av att ta del av ytterligare rapporter och presentationer som Business Region har sammanställt hittar du dem här.

Kontakta oss

Kontakta vår analytiker om du vill veta mer.

Peter Warda
Analytiker
Arbetsområden: Analys Konjunkturläget
Visa cookie-information