Hållbart mode och textilier

Mode och textilbranschen står inför en brådskande och omfattande omställning till mer cirkulära affärsmodeller. Volymen textiler måste minska och för att gör det har EU beslutat om en rad nya direktiv för branschen. Först ut är den om textilavfall som träder i kraft i Sverige den 1 januari 2025. Det är ett välkommet stålbad för svensk textil- och modeindustri. Det är bakgrunden och anledningen till initiativet Fashion (Textile) Facts & Fun. 

Fashion (Textile), Facts and Fun

Med initiativet Fashion (Textile), Facts and Fun ska Business Region Göteborg stödja modeföretag i Göteborgsregionen i sin omställning. Ambitionen är att bidra till fler hållbara och konkurrenskraftiga affärsmodeller, förstå och se möjligheter i ökade krav och lagar – men också att behålla det roliga. Modets funktion i identitetsskapande och möjligheten att uttrycka sig är viktig.

 • piles of fabric

  Visste du att...

  idag materialåtervinns knappt 5% av textilavfallet i Sverige.

   

  Källa: kemi.se

 • Testbädd för textil

  Visste du att...

  på RISE, Sveriges forskningsinstitut, testas textilier för prototypframtagning.

  Källa: rise.se

 • close up of jeans

  Visste du att...

  vi konsumerar 14 kilo kläder och hemtextil per person och år i Sverige. 

  Källa: naturvårdsverket.se

Textile waste in large warehouse

Nuläget för hållbart mode och textilier

I dag finns det egentligen ingen storskalig tillverkning av textilier som är miljömässigt hållbar. Arbetsförhållanden för de som arbetar i produktionskedjan behöver i många fall bli bättre, textiliernas livslängd förlängas och konsumtionen minska. Det är många utmaningar samtidigt för branschen. 

bomull

Mål 2024

Under året fortsätter vi med kunskapsöverföring och synliggsynliggörande kring transformationen med extra fokus på kommande EU-lagstiftning. Vi stärker företag inom cirkulär affärsutveckling och skapar tillfällen för branschen att mötas. Ambitionen är att företag i branschen i Göteborgsregionen ska stå starka i omställningen och att det fortfarande ska vara lustfyllt och fantastiskt att arbeta med mode och textil. 
 

Initiativet är en del av Västra Götalandsregionens storsatsning Textile Movement, Textile Movement

EU:s strategi

Multiple garments on hangers

Vad gör vi?

Här har vi en text om vad vi gör. 

 

Länk till fanzine här?

Spiraltrappa med person som går i trappan

Cirkulär affärsutveckling

Öka dina möjligheter till en mer cirkulär affär, förstå din värdekedja och hur du kan tjäna pengar på den. 

Börja arbeta med en cirkulär affärsmodell och stärk din konkurrenskraft. Vår workshop ger dig praktiska tips om vilka åtgärder du kan implementera i ditt företag. Nästa tillfälle under hösten 2024. Intresserad av att vara med?

Skicka intresseanmälan
P4SME

FFF#7

Kort text om FFF#7

Anmäl dig här

Kontakt