Kvinna och man går mot kamera inne på Lindholmen Science Park

Nyheter och fakta om Göteborgsregionens näringsliv

Göteborgs näringsliv präglas av världsledande innovation och forskning, framgångsrik samverkan och öppenhet. Regionen växer kraftigt och vi befinner oss i det största utvecklingssprånget i modern historia. Business Region Göteborg arbetar för näringslivets utveckling och hållbar tillväxt i hela regionen. Vi håller dig uppdaterad.

Några av våra publikationer

Få en bild av hur det går för Göteborgsregionens näringsliv på riktigt och grunda dina slutsatser om framtida utveckling på verklig fakta. Våra rapporter och publikationer bygger på fakta, bekräftade siffror och analyser. En bra hjälp i din verksamhet och för att få en korrekt bild av hur det går för Göteborg.

Bild
Ikon lönesumma, pengapåse

Konjunkturrapport

Analys av det ekonomiska läget i världen och hur det påverkar Göteborgsregionens näringsliv. Områden i fokus är bland andra marknadsläget, köpkraft och arbetsmarknad med sysselsättning, jobbtillväxt, varsel men även faktorer som huspriser, tillgång på kontorslokaler och befolkningstillväxt analyseras. Vi gör fyra konjunkturrapporter per år, vi två av dessa tillfällen bjuder vi även in till ett seminarium om rapporten med aktuell gäst - missa inte det!

Konjunkturrapport
Bild
Ikon man som går uppåt

Näringsliv & tillväxt

En av våra mest nedladdade rapporter. Näringsliv & tillväxt ger en övergripande bild av regionens styrkor och svagheter ur ett näringslivsperspektiv. Med hjälp av kända tillväxtteorier har vi analyserat statistik och rapporter om Göteborgsregionen. Släpps årligen.

Näringsliv & tillväxt
Bild
Ikon stigande diagram

Fakta & statistik

En rapport för dig som egentligen inte gillar rapporter. På ett lättillgängligt sätt presenterar vi viktiga fakta om Göteborgsregionen - företagande, arbetslöshet, hållbarhetsfrågor, export och import och mycket mer. Rapporten släpps i början av sommaren och lämpar sig bra för hängmattan. Gott om fakta för dig som är nyfiken på Göteborgs näringsliv eller bara vill sträcka på dig som Göteborgare - Det händer väldigt mycket bra i regionen!

Fakta & statistik
Bild
Ikon nätverk kluster

Klusteranalyser

I våra klusteranalyser hittar du aktuell fakta och statistik om olika branscher i Göteborgsregionen. Analyserna beskriver trender, utmaningar, ekosystemet och dess aktörer samt utvecklingen av klustren över tid. Dessa rapporter görs mer sällan men hör gärna av dig till oss om du har frågor inom något område.

Klusteranalyser

Några av våra erbjudanden

Oavsett om du just fått upp ögonen för Göteborg eller om du varit här sedan generationer så vill vi att du ska känna dig välkommen till oss med alla frågor som rör ditt företagande och regionens näringsliv. Här är några exempel på hur vi kan hjälpa till.

Möte med människor i konferensrum med whiteboard

Starta & utveckla företag

Vi erbjuder en rad tjänster till dig som vill starta eget eller utveckla ditt företag i Göteborgsregionen. Varmt välkommen till något av våra Business Centers och Yesbox för att bolla dina idéer. Är du redan igång och vill ta ditt företagande till nästa steg är du välkommen till vårt tillväxtprogram.

Starta & utveckla företag
Kuggen och Navet, två byggnader ute på Lindholmen

Etableringsservice

Intresset för den växande Göteborgsregionen är stort. Här finns gott om spännande möjligheter för dig som är nyfiken på att investera och etablera en verksamhet. Business Region Göteborg erbjuder en heltäckande service med allt från bolagsbildning, mark och lokaler till rekryteringar och tips på internationella skolor. Våra tjänster anpassas helt efter dina behov. Välkommen till Göteborg!

All inclusive etableringstjänst
Resecentrum i Mölndal i nattljus

Kom vidare med din idé

Göteborg är en av de mest innovativa regionerna i världen. Det ska vi fortsätta vara. Därför hjälper vi dig gärna hitta rätt för att ta din idé till verklighet. Innovationslabb, innovationscoachning, testbäddar, nya innovativa sammanhang eller kontakt med rätt personer i din bransch. Vi älskar bra idéer och brinner för att få dem att lyfta. Läs mer om våra innovationserbjudanden här och hör av dig så berättar vi mer.

Innovation - Utveckling av idéer
Trädgårdsföreningen med människor som sitter på gräsmatta hamnkanalen i bakgrunden

Hållbart företagande

Hållbarhetsfrågan är viktigare än någonsin och det gäller alla de tre dimensionerna - ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Som företagare spelar du en viktig roll i arbetet och Göteborgsregionen har satt målen högt. Vi kan erbjuda råd och verktyg som på olika sätt hjälper dig i ditt hållbarhetsarbete. På köpet fortsätter Göteborg visa vägen i hållbarhetsfrågor. 

Hållbarhet för företagare
Bagare med nybakade frallor på plåt

Hjälp när det krånglar

Har du som företagare upplevt onödigt krångel i kontakt med Göteborgs stad? Så ska det inte vara. Hör av dig till våra företagslotsar om du vill ha hjälp med komplicerade tillstånd eller söker råd och hjälp i någon regelfråga. Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Göteborg och den synen delar vi i hela regionen.

Företagslotsen
Flygfoto över Kungsportsplatsen i Göteborg

Flytta till Göteborg

I Göteborg är det lätt att kombinera arbete med en rik fritid. På sidan "Move to Gothenburg" hittar du som privatperson mängder av råd, guider och tips som är bra att ha inför flytten. Och funderar du på att flytta din verksamhet hit så kan analysverktyget "Explore Gothenburg" komma till nytta - där får du koll på allt ifrån hur många företag i en viss bransch som finns i ett område till vad våra studenter intresserar sig för just nu.

Explore Gothenburg

Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program

Vår gemensamma karta för hur vi tillsammans ska skapa förutsättningar för företagande.

Göteborg siktar högt! Målbilden är minst 120 000 nya jobb till 2035. I nära dialog med näringslivet utgick vi från de största utmaningarna och bestämde oss för fokusera på sex strategiska områden.

Mer om programmet
120 000 nya jobb ska skapas fram tills 2035