Mode och textil

Mode- och textilbranschen står inför en brådskande och omfattande omställning till mer cirkulära affärsmodeller. Volymen textilier måste minska. EU har beslutat om en rad nya lagar och direktiv för branschen. Först ut är lagen om textilavfall som börjar gälla i Sverige den 1 januari 2025. Det är ett välkommet stålbad för svensk textil- och modeindustri. Det här är bakgrunden och anledningen till initiativet Fashion (Textile) Facts and Fun (FFF).

Fashion (Textile), Facts and Fun

Initiativet Fashion (Textile), Facts and Fun ska stötta mode- och textilföretag i Göteborgsregionen i sin transformation. Ambitionen är att bidra till fler cirkulära affärsmodeller, kunskapsöverföring och att lära av varandra. Men också att bidra till att behålla modets viktiga funktion som identitetsskapare och spegling av samtiden. 

Kläder på klädställning med orange vägg bakom

Gå med i nätverket Fashion (Textile), Facts and Fun

Ett nätverk för dig som är intresserad av och verksam inom mode- och textilbranschen och dess transformation. Du får möjlighet att delta i seminarium, workshops, nätverksträffar och digital fördjupning m.m. Det är helt kostnadsfritt, öppet för alla och du kan när som helst avregistrera dig. 

 

Jag vill gå med!
Blå lakan hängandes på tork

Seminarier

Tidigare seminarier har bland annat handlat om producentansvar, digitala produktpass och volym. Vi har också diskuterat lärdomar med experter från Nederländerna, som redan har implementerat lagen om producentansvar, och cirkulära affärsmodeller.

I kalendern finns kommande seminarier.

Fördjupning

Nyheter, utblick och inspiration kring cirkulär transformation inom mode- och textilbranschen i Västsverige. Publiceras 2-4 gånger/år. 

Ladda ner fördjupningen

Framsida FFF, bild med textilavfall

Nuläget för branschen

I dag finns det egentligen ingen storskalig tillverkning av textilier som är miljömässigt hållbar. Dagens textilproduktion kräver resurser av råvaror, vatten, kemikalier och energi, och den orsakar utsläpp i luft, mark och vattendrag. Arbetsförhållandena för de som arbetar i produktionskedjan behöver i många fall bli bättre, textiliernas livslängd förlängas och konsumtionen minska. Det är många utmaningar samtidigt för branschen. 

I Västra Götalandsregionen har flera aktörer samlat sig under paraplyet Textile Movement som ska stödja små och medelstora mode- och textilföretag i branschens omställning för hållbarhet och cirkulära ekonomi. Business Region Göteborg är en av de deltagande parterna.

Naturvårdsverket uppdaterar regelbundet om ny lagstiftning och direktiv för mode och textil. 

Här kan du läsa mer om EU:s strategi för hållbar och cirkulär textil. 

Kläder hängandes i garderob
 • 5,8 miljoner

  textilier kasseras varje år i EU.

  Det motsvarar 11 kg per person. 

   

  Källa: EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier

 • 20 procent

  av jordens avloppsvatten

  kan härröras från textilindustrin.

   

  Källa: EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier

 • Varje sekund

  slängs textilier

  motsvarande en fullastad lastbil på en soptipp eller förbränns i världen. 

   

  Källa: EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier

Spiraltrappa med person som går i trappan

Cirkulär affärsutveckling

Öka dina möjligheter till en mer cirkulär affär, förstå din värdekedja och hur du kan tjäna pengar på den. 

Börja arbeta med en cirkulär affärsmodell och stärk din konkurrenskraft. Workshopen ger dig praktiska tips om vilka åtgärder du kan implementera i ditt företag. Nästa tillfälle är 22 oktober 2024. Intresserad av att vara med?

Läs mer & anmäl dig här
Balar med tyger i lagerbyggnad

Fashion (Textile) Facts & Fun seminarier

Ta del av intressanta seminarier där vi diskuterar och lyssnar på experter inom textilindustrin. Ämnen som volym inom textil, producentansvar och hur framtiden kan komma att se ut. Kommande tillfällen hittar du i vår kalender. 

Till kalendern
kontakt kontakt
Vill du bli gå med i nätverket? Anmäl dig här!

Kontakt