Handslag för framtiden

Göteborg ska vara en trygg och säker stad för alla att leva och bo i – en stad där varje invånare känner sig inkluderad, trygg och med hopp inför framtiden. "Handslag för framtiden" är ett kraftfullt samarbete mellan näringslivet och staden, med fokus på skola, fritid och arbete. Syftet är att skapa en trygg och livfull framtid för några av stadens mest utsatta områden.

Vad är Handslag för framtiden? 

Handslag för framtiden är ett samarbete mellan näringslivet, Framtidenkoncernen och Business Region Göteborg. Syftet är att gemensamt arbeta mot Göteborgs mål att inte ha några särskilt utsatta områden till 2030. I detta initiativ samverkar näringslivet, lokala fastighetsägare (privata och allmännyttan) och Göteborgs Stad för att skapa en tryggare och mer inkluderande stad.

Just nu ligger fokus på tre områden i Göteborg som är eller har definierats som särskilt utsatta: Biskopsgården, Bergsjön och Tynnered. Arbetet grundas på Framtidenkoncernens strategi för utvecklingsområden och omfattar konkreta satsningar inom skola, fritid, arbetsliv och företagande. 

Genom dessa samarbeten bidrar aktörerna till områdenas utveckling med målet att öka deras attraktivitet och stärka framtidstron. Samarbetet är långsiktigt och bygger på lokal närvaro och områdesspecifika insatser. Målen är tydliga och inkluderar att fler ska nå gymnasiebehörighet, skapa fler feriejobb, skapa långsiktiga arbetstillfällen och att öka antalet nyetablerade företag.

Exempel på konkreta insatser som genomförts är:

  • Sommartekniker
  • Feriejobb
  • Jobbmässa och jobbfestival
  • Läxläsning
  • Lokala mötesplatser

Handslag för framtiden engagerar flera stora aktörer i regionen såsom Volvo Cars, Volvokoncernen, Saab, Balder AB, Stena Fastigheter och Wilhelm AB. Vill ert företag vara med? 

Ja, vi vill vara med

engagera
bild på personer som arbetar

Vill ditt företag engagera sig?

Det tycker vi är fantastiskt. Fler engagerade företag från näringslivet är precis vad som behövs. Ert engagemang bidrar till en positiv utveckling samtidigt som ni kan dra nytta av den enorma potential och kompetens som finns i Handslagens utvalda områden. Ni kan engagera er genom att ansluta er till Destination Tynnered något av Handslagen i Biskopsgården eller Bergsjön. Ni kan också delta i konkreta aktiviteter som att erbjuda prao-platser, sommarjobb, samverka med skolor, eller delta på jobbmässor.

Behöver ni hjälp att komma igång?

Kontakta oss

 
Frågor och svar
Hur går arbetet med Handslagen till? 

Handslagen fokuserar främst på social hållbarhet och riktar in sig på skola, fritid, sysselsättning och trygghet. Detta arbetssätt har konkreta mål, såsom att öka antalet elever som går ur grundskolan med gymnasiebehörighet, att fler ska komma i sysselsättning och att nya företag ska startas. Handslagen syftar till att komplettera det som saknas och att stärka befintliga initiativ med positiva effekter.
 

Varför behövs samarbetet?

Det viktigaste är att skapa trygga områden med växande framtidstro för boende i dessa områden. Målet är att människor ska ha samma förutsättningar oavsett var i staden de bor eller verkar. Genom att lyckas med detta förbättras även Göteborgs attraktivitet som helhet, vilket innebär en ökad förmåga att attrahera investeringar, etableringar och kompetens

Projektet är slut 2025, vad händer då? 

Den initiala samverkan mellan parterna i alla tre områdena sträcker sig till 2025. Alla inblandade har dock tydligt uttryckt sin förståelse för att dessa utmaningar inte löses på några år och betonar vikten av långsiktigt engagemang för att skapa varaktig förändring. Det finns en stark övertygelse om att samarbetet i Biskopsgården, Bergsjön och Tynnered kommer att fortsätta långt efter 2025. Under de kommande åren kommer mycket att läras, vilket kommer att påverka formen och omfattningen av samarbetet i framtiden. Flera näringslivsparter har redan förlängt sitt engagemang till 2030.

Kan verkligen Handslagen och Destination Tynnered bidra till att lösa svåra samhällsfrågor?

Dessa samarbeten löser inte alla problem, men när fler aktörer i samhället arbetar konkret tillsammans i områden där människor har sämre förutsättningar än i andra delar av staden, gör det en stor skillnad. Det handlar om att samla de goda krafterna och utnyttja människors kreativitet samtidigt och på samma plats. Med andra ord, att ha ett gemensamt fokus i både tid och rum

kontakt

Jag vill bli kontaktad

Kontakt