5 tips: Så tar du hand om dina sociala kanaler under semestern

Emil Bredmar, ansvarig digital marknadsföring

Idag är det en självklarhet för de flesta av oss att använda sociala medier, även under vår ledighet. Hur kan då du som företagare dra fördel av detta och är det något speciellt du bör tänka på under sommaren?  Med lite planering kan du vara närvarande i dina kanaler utan för stora insatser och behålla dina kanalers upparbetade placering.

​​​​Vi har bett Emil Bredmar, ansvarig digital marknadsföring på Business Region Göteborg, ge oss sina fem bästa tips på du hand om dina sociala kanaler under semestern.
 

1. Fortsätt kommunicera

Det är viktigt att fortsätta publicera organiska inlägg för att upprätthålla det arbete som läggs ner under resten av året. Algoritmerna belönar ett konstant flöde med relevant innehåll. Så för att inte tappa det jobb som gjorts och få en tuff start efter semestern, med att åter förtjäna plats i våra följares flöden, är det viktigt att planera in publiceringar även under ledigheten.

Dessutom är det ju så att många av oss spenderar en del tid scrollande i semestertider och då är det ett gyllene tillfälle att hålla sig top-of-mind bland sina följare.

Lite beroende på vilken säsong ditt företag befinner sig i kan även frekvensen av annonsering minskas eller mer fokusera på exempelvis medvetenhet och varumärkesbyggnad. Av samma anledningar som de organiska inläggen är det dock viktigt att hålla i gång annonseringen för att inte behöva börja om när vi kommer tillbaka. Eller tappa försäljning. Vill du inte administrera och optimera din kampanj under sommaren väljer du ett budskap som du vet håller över tid mot en väl beprövad målgrupp.

 

2. Anpassa och schemalägg innehållet

Med tanke på ledighet och semesterkänsla kan du behöva anpassa dina inlägg så att de överensstämmer med det dina följare faktiskt vill läsa om under sin ledighet. Se över dina inlägg och se hur du kan anpassa dem för att de ska bli relevanta – dock bättre med lite lättsammare, härliga sommarinlägg än inga inlägg alls! Vilka är de aktuella ämnena och snackisarna? Hur kan jag anpassa dem till vår verksamhet? Hur gör andra? Låt dig inspireras. Och framförallt, passa på att återanvänd guldkorn som gått bra under året.

För att slippa avbryta din ledighet för att publicera inläggen kan du antingen nyttja de schemaläggningsfunktioner som kanalerna erbjuder eller andra plattformar med schemaläggningsfunktion.

Passa även på att schemalägg ett par inlägg tills du kommer tillbaka från semestern så ger du dig själv lite andrum.

 

3. Säkerställ respons och kontaktvägar

Även om publicering sker automatiskt kan insatser i form av att svara på kommentarer och frågor behövas så det är viktigt att ha dessa rutiner klara. Vem ansvarar för att ta hand om inkommande kommentarer, hur svarar vi, vem kan vi kontakta? Se till att dessa rutiner finns på plats.

Kommer ni inte ha någon som kan följa upp detta finns det funktioner på Facebook och Instagram för automatiska svar där du kan hänvisa till en tillgänglig kontaktperson, FAQ eller andra resurser ert företag har för att ge besökaren svar på sina frågor.

De flesta har förståelse för längre svarstider under sommaren men kommunicera gärna att ni är på ledighet och berätta med vilken frekvens era besökare kan förvänta sig svar.

 

4. Förbered för hösten

Hur långt borta hösten än känns så kan det vara en god investering att avsätta lite tid att reflektera innan du lämnar för den efterlängtade ledigheten. Vilka inlägg gick bra under årets första halvår?

Gör mer av det som funkade och välj bort det som inte funkade. Gör research och bli inspirerad av andra som lyckats inom din bransch. Planera in dina viktigaste datum för event, teman och kampanjer så du är förberedd för dessa när du kommer tillbaka och fyll på med de idéer du tagit fram. Då både lämnar du och kommer tillbaka till jobbet med en härligare känsla i kroppen!

 

5. Ladda batterierna

I en så föränderlig bransch som digital marknadsföring är det viktigt att kontinuerligt inhämta ny kunskap. Under sommaren är det viktigt att koppla av och ladda batterierna. Kanske med en god bok eller podd? Om du blir sugen på något inom digital marknadsföring kommer här tre tips:
 

 1. Lyssna på podcasten Digital marknadsföring med Tony Hammarlund. Snart 100 avsnitt med branschexperter som bjuder på sin kunskap om allt från varumärke och strategi till hur du genomför projekt, sätter KPI:er och konkreta tips inom till exempel SEO och annonsering.
   
 2. Läs boken "Jab, Jab, Jab, Right Hook". Gary Vaynerchuk är intensiv att titta på men lagom avslappnad och underhållande i bokformat. Boxningsreferenser och grymma tips hur du lyckas med marknadsföring i sociala medier, som står sig än idag fast boken kom ut 2013, utlovas.  
   
 3. Sträcktitta på Mad Men. Om det regnar ute, varför inte krypa ner i tv-soffan och ägna timmar åt att se gamla avsnitt med Don Draper. Underhållande fiktiv inblick i reklambranschens värld. 

  Bonustips: Titta in på Hubspots blogg och anmäl dig till deras nyhetsbrev. Jag brukar bokmärka innehåll som är bra och användbart. Gissa vilken domän som har flest bokmärken i min dator?  
   

Ha nu en riktigt härlig semester!