Adams rosteri växer utan reklam

Grundare Adam Abdullah och Företagsrådgivare Dragan, Business Center Angered

Att utveckla en unik affärsidé som fyller en lucka på marknaden – det var Adam Abdullahs huvudfokus när han skulle starta eget. Med hjälp av rådgivning från Business Center Angered och kunder som agerar ambassadörer har han fått snurr på sitt rosteri.   

Adam Abdullah som tidigare jobbat som lastbilschaufför och väktare hade gått runt med starta eget-tankar länge. Men innan han gjorde slag i saken ville han hitta en unik nisch. 2019 kom han på det – han skulle starta ett rosteri hemma i Angered och sälja nötter rostade på kurdiskt vis.

– Jag reste till mina kusiners rosteri i Kurdistan och jobbade ett tag för att få erfarenhet. Där fick jag idén om att vi kan packa och leverera nötter till livsmedelsbutiker samt ha en butik för privatkunder i samma lokal som rosteriet, berättar Adam.

Väl hemma tog han kontakt med Business Center Angered, efter att en kompis tipsat om att de kunde vägleda nya företagare.

– Jag fick ett seriöst intryck av min rådgivare Dragan Sako vid vårt första möte, efter det höll vi kontakten. Vi pratade ofta i telefon och han gav mig all information som jag behövde, säger Adam.

Med stöttning från Dragan tog Adam fram en affärsplan och budget. Dragan hjälpte också Adam att söka starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen och att ta kontakt med Livsmedelsverket för att få koll på alla regler.

Sommaren 2020 hade Adam samlat på sig tillräckligt mycket kunskap för att ta steget – Natur Nötter Sweden AB startades och företaget flyttade in i en lokal i Angered. Den första tiden handlade mycket om att bygga en kundkrets, vilket inte var helt enkelt mitt under pandemin.

– Det var ganska segt de första månaderna. Men jag trodde verkligen på min affärsidé och tänkte att alla har det lite segt när de precis har startat. Jag fick också mycket hjälp av min bror. Och efter ett halvår började det komma fler kunder, säger Adam.

Kundkretsen växer

I dag är Natur Nötter inte bara populärt i närområdet – rosteriet har kunder från hela Västra Götaland. Norrmän, danskar och tyskar stannar också till vid Adams rosteri när de har vägarna förbi. Delar av sortimentet finns i fyra livsmedelsbutiker i Angered, och Adam jobbar aktivt för att sälja in produkterna till fler butiker i Göteborg.

– Våra nötter är fräscha och goda och rostas i ett rent rosteri, det är den viktigaste nyckeln till framgång. Vi gör faktiskt inte så mycket reklam. Det är kunderna som gör reklam för oss när de bjuder sina gäster på våra nötter och rekommenderar oss till familj och vänner. Vi har fått 70 procent av våra kunder så, säger Adam.

Drygt 1,5 år efter starten känner sig Adam självständig och trygg i sin roll som företagare, mycket tack vare rådgivningen som han har fått via Business Center Angered.

– Det rullar på riktigt bra nu. Skulle det uppstå något hinder på vägen kan jag alltid höra av mig till Dragan som hjälper mig att hitta en lösning. Hans råd har gjort saker lättare för mig, säger Adam.

Målet med företaget är solklart.  

– Jag vill att varje livsmedelsbutik i hela Sverige ska sälja produkter från vårt sortiment och att varje person i Sverige ska ha smakat på våra nötter, säger Adam.

Adams tips: Så skapar du en kundkrets

  1. Var öppen! När du är ute och träffar människor kan du ge dem ditt visitkort eller visa din hemsida och dina sociala medier-konton. Berätta om ditt företag för människor du möter.
  2. Be dina kunder att rekommendera dig för andra. Om de gillar dina produkter, varför skulle de inte kunna berätta om dem för sina vänner?
  3. Låt dina potentiella kunder testa din produkt. Är det mat, dela ut smakprover. Är det en elektronikpryl, låt kunderna testa den. Jag och brorsan stod utanför en moské som ligger precis vid butiken och delade ut smakprover och visitkort efter fredagsbönen en gång. Det resulterade i många nya kunder!
  4. Det viktigaste av allt – ha en bra produkt som du själv tror på. Du måste kunna sälja din produkt med gott samvete. Kan du det kommer kunderna också att få en bra känsla för ditt företag.

Om Natur Nötter Sweden AB
Företaget startade 2020 och säljer rostade nötter och andra godsaker som är populära i Kurdistan. Natur Nötter håller till i en lokal på Angeredsvinkeln där man har både rosteri och butik.

Boka ett kostnadsfritt möte här 

Om våra Business Centers
Business Center i Angered och Gamlestaden kan du få kostnadsfri rådgivning och vägledning i hur du startar eller driver företag. Här kan du även delta i seminarier, workshops och andra aktiviteter kopplade till nyföretagande och entreprenörskap.

Business Center Angered
Företagsrådgivare: Dragan Sako
Var: Angereds Torg 12
Drop-in: tisdag, onsdag och torsdag 12:00–16:00 

Business Center Gamlestaden
Företagsrådgivare: Selma Atic
Var: YESBOX, Gamlestadens Fabriker
Öppettider YESBOX: måndag-torsdag 09:00-16:00, fredag 09:00-14:00

Kom förbi på någon av våra drop-in-tider eller boka ett personligt möte för hjälp och rådgivning. För aktuella rådgivningstider, se vår bokningskalender.

Kontakt

Bild på Dragan Sako
Dragan Sako
Företagsrådgivare
Kontakta mig om: Affärsutveckling, Affärsidéer, Entreprenörskap