10 år med Pecha Kucha - ur ”snick-snack” föds kreativitet

2 december 2016
FOTO: DANIEL ABRAHAMSSON
Vad har en fallafeltvål, en blå plastpåse och meningen med livet att göra med varandra? Absolut ingenting! Men de har alla varit presentationer på Pecha Kuchas scen som visar på hur olikheter kan lägga grunden till nya företagssamarbeten.

Den 6 december 2006 stod de första talarna på ADAs Pecha Kucha scen. Tio år har gått och det har blivit många presentationer. Alla med spännande berättelser och idéer, vilka har gett en grogrund till nya kontakter och lett till spännande samarbeten. Nu jubilerar Pecha Kucha genom att hålla sitt 51 möte på exakt samma datum, den 6 december.

Pecha Kucha är möten mellan människor och olikheter. Vi sammanför människor, olika tankar, idéer och olika branscher. Bara mötet mellan våra talare är tio olika möjligheter till kreativitet, kontakter och samarbeten.

Rasmus Heyman, Verksamhetsansvarig ADA

Pecha Kucha betyder ungefär snick-snack på japanska. Mötesformatet startades i Japan 2003 och har sedan dess spridits runt världen. Talen är 6,40 minuter långa, innehåller 20 Power Point- bilder vilket ger 20 sekunder taltid per bild. Det påtvingar talaren att vara extra tydlig och inspirerande för att nå fram med sitt budskap. Formatet skapar en tillåtande miljö där talare och besökare vågar prata med varandra.

Pecha Kucha konceptet lyfter och visar på olikheter. Olikheter skapar kreativitet och ur kreativitet föds nya samarbeten, innovationer och tankar, berättar Rasmus. Ett annat motto Rasmus har är ”bekräftelse skapar kreativitet” och genom Pecha Kucha lyfter vi fram folk och bekräftar deras idéer.

För att belysa styrkan i vad olikheter kan skapa försöker ADA alltid att ha med ytterligheter på scenen vilket ger en bredd bland talarna. Till exempel när Annelie Hultén, dåvarande Göteborgs Stads ordförande var med, valde ADA att även ha med en hemlös som talare.

Att visa på olikheter är även något som tidigare talare belyser som en av konceptets fördelar. Jens Thoms Ivarsson var en av talarna på första mötet för tio år sedan. Han fick så mycket positivt med sig från mötet att han under åren besökt många Pecha Kucha runt om i världen.

Genom Pecha Kucha fyller jag ständigt på med inspiration och energi. Pecha Kucha har lett till vänner på många avlägsna ställen i världen. Till exempel har nya loggan till mitt företag gjorts av vänner i Hongkong som jag träffat via Pecha Kucha. I mitt hem har jag ett konstverk gjort av både mig själv och Carolina Falkholt som jag träffade på den första Pecha Kucha för tio år sedan. Konstverket påminner mig om vikten av att ibland arbeta tillsammans med människor som är olik en själv.

Jens Thoms Ivarsson

Pecha Kucha - en lokal plattform för en värld av kreativitet

Med rötterna i Tokyo är "Pecha Kucha" (japanska för ljudet av konversation) ett unikt presentationsevent där lokala och besökande kreatörer från alla olika områden presenterar 20 bilder som var och en visas i 20 sekunder – ett nervkittlande kalejdoskop av inspiration, idéer och arbete. Pecha Kucha är en global rörelse, för närvarande aktiv över hela världen!

ADA främjar kreativa näringar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. ADA arbetar för en god utveckling och ökad lönsamhet inom de kreativa näringarna. ADA håller i ett välutvecklat nätverk, med seminarier, pecha-kucha-möten, nyhetsbrev och en hemsida som fungerar som en virtuell mötesplats. ADA ägs av Business Region Göteborg och har uppdrag inom hela Västra Götalandsregionen.

 

Tipsa en vän