20 anledningar att vara stolt över Göteborg 2020

22 december 2020
2020 har varit ett tufft år där Göteborgsregionens näringsliv verkligen testats och företagare gjort sitt yttersta för sin verksamhet, sina medarbetare och för Göteborg. Det är ett år där många kurvor pekat neråt och mycket känts väldigt mörkt. Men det finns också ljusglimtar och även i år många anledningar att vara stolt över Göteborg. Här bjuder vi på några exempel som ger dig som göteborgare anledning att sträcka på dig lite extra nu när vi summerar 2020. Och det faktum att merparten kan kopplas till hållbarhet gör oss inte mindre stolta!  På Business Region Göteborg kommer vi att fortsätta att lyfta fram Göteborgs styrkor, möjligheter och utmaningar och dela med oss av fakta, kunskap och kontakter även 2021. Följ oss gärna för att hålla dig uppdaterad!  (https://www.businessregiongoteborg.se/goteborgs-naringsliv/naringslivskontor/folj-oss)  

1. Göteborg är Sveriges främsta kunskapsregion 

Göteborgsregionen har gått om Stockholm som landets ledande kunskapsregion. Västra Götaland står för 33,4 procent av företagens FoU-utgifter i landet och för 64 procent av den totala ökningen i Sverige. Det innebär att företagen i Västra Götaland för första gången investerar mer i FoU än företagen i Stockholmsregionen. Ju mer företagen satsar på forskning och utveckling, desto större är sannolikheten att innovationer och nya jobb skapas. Det framgår av Business Region Göteborgs nya rapport om forskning och utveckling. Och att Göteborg nu tagit täten är ingen slump. 

Läs om varför Göteborg är Sveriges ledande kunskapsregion

Lyssna på Business Göteborg om Sveriges ledande kunskapsregion

 

2. Göteborg rankas Högt i Europeisk framtidsranking 

Göteborg rankas högt när fDi European Cities and Regions of the Future 2020/21 rankar Europas bästa destinationer för investeringar. ”Detta är ännu en bekräftelse på att Göteborgsregionen nu förändras i snabb takt och att regionen står sig bra internationellt”, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg. 

Läs mer om framtidsrankingen och Göteborgs placering

 

3. Göteborgs arbetsmarknadsregion växer – nu 1,4 miljoner invånare 

Göteborgs arbetsmarknadsregion har växt ihop med Trollhättan/Uddevalla enligt SCB:s senaste statistik. Därmed bor nu 1,4 miljoner invånare i pendlingsregionen, något som stärker förutsättningarna för tillväxt i hela regionen. Med en ny järnväg till Borås skulle regionen kunna bli ännu starkare. 

 

4. Göteborg växlar upp takten mot utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser 

För ett år sedan startade arbetet med att ta fram upphandlingskrav för att påskynda bygg- och anläggningssektorns omställning till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser. Nu finns rekommendationerna på plats. "Både leverantörer och beställare upplever nu att de vågar ta steget och ställa krav på utsläppsfria entreprenader", säger Anastazia Kronberg på Business Region Göteborg.

Läs mer om hur Göteborg växlar upp takten mot utsläppsfria bygg- och anläggningslplatser 

 

5. Betyget på företagsklimatet i Göteborgsregionen tillbaka på toppnotering 

Göteborgs Stad och Göteborgsregionen studsade tillbaka till rekordnoteringar i årets Insiktsmätning av den kommunala servicen till företagen. ”I dagar som dessa när företag slåss för sin överlevnad är det viktigare än någonsin att ha en bra nivå på den kommunala servicen. Och då är det glädjande att se de nya siffrorna som indikerar att vi åter går åt rätt håll”, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.  

Under hösten kom även Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner, även här gick Göteborgs Stad starkt framåt. Det sammanfattande omdömet ökar med hela 50 platser. 

 

6. Göteborg leder vägen mot framtidens fossilfria transporter 

Under året kom nyheterna slag i slag som visar hur Göteborg leder vägen mot hållbarare transporter. Senast 2030 ska hela transportsystemet vara elektrifierat, fossilfritt – och tyst. Regionens fordonskluster ger oss en världsunik värdekedja och stadens breda satsning väcker internationell uppmärksamhet. 

 

7. Göteborg är Europas smartaste stad 

Göteborg utsågs till ”European Capital of Smart Tourism”. Genom tävlingen vill EU-kommissionen belöna städer som utmärker sig för smarta, innovativa och inkluderande lösningar inom turism. Göteborg har kommit långt inom dessa områden, inte minst vad gäller digitalisering och uppkoppling. Vid sidan av det huvudsakliga utnämnandet fick Göteborg också ett hedersomnämnande i kategorin hållbarhet. ”Titeln markerar starten på en ny era för Göteborg. Vi ska gå från smart till smartare och vi tänker fungera som en motor för hela EU”, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co. 

 

8. Göteborg är ”Entrepreneural Region of the year 2020” 

Göteborg har under året haft rollen som Europas entreprenörsregion. Utmärkelsen fick vi för samverkan i framtagandet och i genomförandet av Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program. I juryns motivering lyfts att vi i arbetet med programmet utgått från företagens inspel, att programmet är utmaningsdrivet och synliggörs i långsiktiga strategier och förväntade effekter. 

 

9. Göteborg har Sveriges bästa logistikläge  

Femton år i rad har Göteborgsregionen toppat listan över Sveriges bästa logistikläge. En avgörande faktor, enligt branschtidningen Intelligent Logistik, är Göteborgs Hamn med järnvägspendlar. Andra styrkor är bland annat samarbetet med Osloområdet och spetsutbildningar inom logistik.  

 

10. Göteborg har en av världens bästa takbarer 

På topplistan över världens bästa takbarer hittar man takterrasser i Florens, Lissabon, Barcelona – och Göteborg.  

”Det senaste tillskottet bland takbarerna i Göteborg, som hittas på 7:e våningen av Comfort Hotel. Beläget precis vid vattnet, och utsikten du får över Göta Älv är helt fantastisk. Men TaKeT erbjuder mycket mer än bara storslagna vyer. Vanligtvis är det olika events som DJ-sessioner, utställningar, tak-yoga eller pop-up bryggerier. Events eller inte, atmosfären är alltid vänlig och avkopplad, med en skön vibe som är inbjudande till alla.” 

Ta en titt på topplistan över världens bästa takbarer här

 

11. Vi har industrin och kompetensen som krävs för Industri 4.0 

Tillverkningsindustrin befinner sig på gränsen till ett paradigmskifte – den blir mer automatiserad, digitaliserad och uppkopplad. Som Sveriges industriella hjärta är Göteborgsregionen hemmaplan för företag som är i täten. Här finns också den ICT-kapacitet som behövs för att driva denna utveckling, vilket framgår av Business Region Göteborgs nya kartläggning av landskapet för Industri 4.0 i Västsverige. 

 

12. Ett rymdkluster med världsunik kompetens 

Göteborgsregionen och Västsverige har en lång rymdhistoria och en framskjuten position inom internationell rymdindustri med både stora och små företag, framstående rymdforskning och utbildning i världsklass. Av de som arbetar inom svensk rymdindustri finns fler än hälften här och Västsverige står för två tredjedelar av rymdindustrins omsättning i Sverige.  

Läs berättelsen om Göteborg - tema rymden

 

13. Göteborgs nya etableringar 2020 

Trots ett oerhört tufft år har ett flertal företag valt att etablera sig här. Business Region Göteborg erbjuder en etableringstjänst med allt från bolagsbildning, mark och lokaler till rekryteringar och tips på internationella skolor. Ett exempel är det indiska multinationella företaget HCL Technologies som fortsätter att investera i Göteborg där man nu öppnat ett Cyber Security Fusion Centre (CSFC). Det nya centret, som är företagets första CSFC i Europa, kommer användas som hub för det växande affärsområdet cybersäkerhet i Sverige och Europa.  

 

14. Göteborgsföretag vann en av världens största kollektivtrafikupphandlingar 

Hur har Göteborg blivit en av Europas bästa regioner på innovation och hur behåller vi den positionen? Hur stimulerar vi innovation och hur kan vi få ännu bättre fart på den? I podden ”Business Göteborg” träffar Lars Bern, områdesansvarig inom innovation på Business Region Göteborg, och Ylva Olofsson, projektledare på Volvo Group Trucks Technology, Emanuel Karlsten i ett samtal om testbäddar, samverkan och drivkrafter. Vi får höra om Göteborgs digitala kopia, hur bostadsrättsföreningen Viva använts som testbädd för att utveckla framtidens bussbatterier och hur Göteborgs gröna bussar hjälpt Consat att sälja tekniklösningar till andra sidan jorden i en av världens största kollektivtrafikupphandlingar. 

Lyssna på hur Göteborg blivit en av Europas bästa regioner på innovation

 

15. Första spadtaget för GoCo Health Innovation City och 7 000 nya jobb

Fredagen den 24 januari togs det första spadtaget för det nya life science-klustret bredvid AstraZeneca i Mölndal. Satsningen kommer att spela en viktig roll för innovationskraften inom life science-området i hela världen. GoCo Health Innovation City kommer att bli en levande kvartersstad med 7 000 nya arbetstillfällen. Det planeras för publika lokaler i bottenvåningarna, caféer, restauranger och gym. Dessutom kommer det att finnas bostäder för forskare och studenter, samt närliggande verksamheter som till exempel vårdsektorn. Området beräknas stå klart år 2028. 

 

16. Forsåker – Sveriges hetaste byggprojekt

För sjätte gången toppar Forsåkerområdet i Mölndal listan över Sveriges hetaste byggprojekt, det vill säga de projekt som konsulter, entreprenörer, underentreprenörer och leverantörer valt att bevaka regelbundet på projektmarknaden. Landvetter Södra är också ett projekt som klättrar starkt på listan och även Karlatornet finns med på topp 5. Tre av fem projekt i topp fem – det ger en hint om hur stort intresset är för vår region. 1 000 miljarder ska investeras här till 2035 – Göteborg befinner sig mitt i ett enormt utvecklingssprång och regionens dragningskraft är trots årets utmaningar mycket stor. 

Höstens hetaste byggprojekt

 

17. Samverkan för att hjälpa vården i Coronakrisen 

Samverkan med näringsliv och till exempel föreningsliv och ideella krafter har i många delar bidragit till att få fram nödvändig skyddsutrustning och motverka pandemins effekter. Det finns en lång rad berättelser om hur vi under året arbetat tillsammans för att hitta lösningar och hjälpa vården. Den här filmen från Ale visar på ett sådant exempel. Den handlingskraft och den omtanke som alla parter visat i det här är imponerande. 

 

18. Göteborgs företagare 

Att Göteborgs företagare är viktiga för stan är ingen nyhet och inte heller att kampen för att överleva som företagare i år varit väldigt hård. Vissa branscher har kämpat i mer motvind än andra och den regionala ekonomin befinner sig i en svår sits. De stödåtgärder som erbjudits har hjälpt många men långt ifrån alla. Och det kommer att vara fortsatt tufft. Den kraft som finns i Göteborgs näringsliv har vi våra företagare att tacka för – i hela regionen. Och de delar gärna med sig av sina berättelser om tillvaron i med- och motvind, om kreativiteten och kämparandan. Det är inspirerande på riktigt. Lyssna gärna på Tjörns sommarpodd där du möter några företagare, podden Business Göteborg om företagande i krisläge eller läs om hur två entreprenörer säkrat finansieringen av Karlatornet eller årets företagare i till exempel Kungälv och Kungsbacka. 

Serneke och Balder säkrar finansiering av Karlatornet

Lyssna på Tjörnföretagare i sommarpodden

Lyssna på podden Business Göteborg om företagande i krisläge

Årets gaseller och superföretag i Kungsbacka

Årets företagare i Kungälv

 

19. Djupare farleder i Göteborgs hamn 

Genom Göteborgs hamn går i dag 30 procent av Sveriges import och export och över hälften av alla containerfrakter. Här kan världens största oceangående fraktfartyg anlöpa hamn och inom några år är farleden fördjupad till 17,5 meter. Det är en av många satsningar som krattar manegen för hamnens fortsatta utveckling och tillväxt. Dryga sex miljarder kronor ska investeras i Skandinaviens största hamn under de kommande tio åren. I fokus står satsningar på infrastruktur för att skapa fossilfria transporter, ett godsnav där självkörande fordon klimatsmart hanterar olika flöden, fartyg som laddas vi kaj och där godsflöden digitaliserats. 

Läs mer och se filmen om Göteborgs hamn i framtiden

 

20. Världens mest hållbara destination  

Göteborg är en grön och hållbar destination. Den internationella rankingen Global Destination Sustainability Index har flera gånger utnämnt Göteborg till världsledande i hållbarhet. 2020 placerar sig Göteborg för fjärde året i rad på första plats i Global Destination Sustainability Index. Och under året kunde Göteborg lägga ytterligare en hållbarhetsutmärkelse till listan. Lonely Planet utsåg Göteborg till ”Best Sustainable City Stay” bland alla världens städer.  

Läs mer om utmärkelserna och världens mest hållbara region

 

Tipsa en vän