Bergochdalbanefärd mot nya framgångar

23 november 2017
Lars Klingström, vd på Kemostål, inför leveransen av det nya kompressorsystemet. Innan det lastades ombord på båten till Singapore var de tvungna att stänga av Älvsborgsbron för att frakta det till Hisingssidan.
Göteborgsföretaget Kemostål utsågs till Gasellföretag två år i rad och nominerades till Årets tillväxtföretag. Men bara några år senare var en rekonstruktion enda utvägen. Bakslaget blev en nyttig läxa och nu har ett pånyttfött företag fått revansch med en unik miljonorder.

I slutet av oktober i år kunde Kemostål skeppa iväg sitt 70 kvadratmeter stora kompressorsystem till Singapore – en affär värd 65 miljoner kronor och en unik leverans för ett svenskt företag. Men också en symbol för några års hårt slit.

– Det har varit en bergochdalbana i många år. Men en lärorik sådan, konstaterar vd Lars Klingström.

Västra Frölundabaserade Kemostål Process Technology har funnits sedan 1940-talet. Men affärerna tog fart på allvar i början av 2000-talet då man beslutade sig för att ställa om från försäljning av enklare utrustning till den svenska processindustrin, till att vara med och slåss om de stora affärerna på den internationella olje- och gasarenan. Kemostål fick snabbt ett bra rykte för sin tekniska kompetens, och det stora genombrottet kom när man kunde signera ett kontrakt med ett företag från Monaco 2008.

– Det var vår största affär någonsin, och ett kvitto på att vi hade bra folk och stora möjligheter, säger Lars Klingström.

Med ordern följde nyanställningar, utmärkelser och framgång. Kemostål blev Gasellföretag två år på raken och nominerades till Årets Tillväxtföretag av Business Region Göteborg. Men i hajpen och euforin som rådde glömde Kemostål bort att, som Lars Klingström uttrycker det, ”landa kontrollerat”.

– Vi bromsade inte så snabbt som vi borde ha gjort utan var övertygade om att nya storordrar skulle komma. Kvartalen gick och anställda och konsulter började kosta.

Huvudkategori

Vi var på väg mot total katastrof i relationen med anställda, leverantörer och myndigheter, men även privatekonomiskt.

Lars Klingström, vd Kemostål

En tuff period följde, men ett par år senare verkade allt vända uppåt igen. 2013 tog Kemostål hem en order värd 30 miljoner tillsammans med ett kinesiskt företag.

– Vårt uppdrag var att bygga och konstruera en kompressormodul liknande den som nu är på väg till Singapore. Men när processberäkningarna, konstruktionen och huvudkomponenterna var beställda bröt det kinesiska företaget kontraktet med oss och gick till en annan leverantör för tillverkningen, säger Lars Klingström.

Så började en lång kamp för Kemostål. Företaget hamnade i rekonstruktion med förhoppning om att kunna få loss en del av pengarna.

– Vi var på väg mot total katastrof i relationen med anställda, leverantörer och myndigheter, men även privatekonomiskt. Vår bedömning var att rekonstruktion var bästa, eller enda, vägen att göra rätt för oss mot så många intressenter som möjligt. Det var otroligt tufft, samtidigt som jag i dag kan se det som en väldigt värdefull erfarenhet, säger Lars Klingström.

Kontakten med bankerna var minst sagt ansträngda och han tillbringade veckor i stöten i Kina för att förhandla, men utan resultat. Räddningen kom i form av att ett annat företag köpte in sig i Kemostål. Sakta kunde man börja bygga upp verksamheten igen och satsa på försäljning och marknadsföring.

– När vi var som störst var vi 25 anställda. Nu var vi fem, och extremt sargade. Men vi hade fått en ny Plan A och en ny samarbetspartner som också hade erfarenhet av långa projekt i affärsmässigt lite utmanande delar av världen. Vi hade visserligen inga pengar över, men heller inga skulder och affärer på gång, säger Lars Klingström.

Kemostål bygger kompressorsystem till kunder i hela världen
Kemostål bygger kompressorsystem till kunder i hela världen

Och en av dessa affärer ledde till processmodulen som nyligen levererats. I Singapore ska den monteras på ett 270 meter långt fartyg, en så kallad FSO, Floating Storage and Offloading vessel, som sedan går till ett naturgasfält i den brittiska sektorn av Nordsjön. Där förankras den till tre plattformar och har som uppgift att förvara oljan som kommer upp i samband med gasutvinningen. De kolväten som frigörs när oljan pumpas upp brukade förr facklas. Men i Kemoståls kompressorsystem kan de omvandlas till energi som gör fartyget självförsörjande vad gäller ström, varmvatten och uppvärmning av oljan, som måste hålla en viss temperatur för att inte bli för seg för att ta tillvara.

Just nu befinner sig Lars Klingström lite i vad han kallar ”leveranskoma” efter att han och hans kolleger lagt ned 35 000 timmars arbete på processmodulen.

– Vi har gjort något unikt i Sverige. Sådana här leveranser till olje- och gasindustrin är inte vardagsmat. Men det är stort för oss på flera sätt – vi har lyckats. Vi har byggt projektet, finansierat det med våra nya ägare och övertygat banken. Vi fick förtroendet för att de såg att vi, trots allt som hänt, hade kraften att förändra framåt.

Men är det något Lars Klingström lärt sig är det att man aldrig kan vara nog försiktig.

– Jag kommer alltid att ha en viss oro i mig. Det krävs nog en jättevinst på lotto för att den ska försvinna.

Tipsa en vän