Blue tomato väljer Göteborg för sin första svenska butik

6 juli 2022
Vallgatan har fått en ansiktslyftning under pandemin, med nya prestigefulla butikslägen. Den sista lediga lokalen i det hetaste shoppingstråket kniper Blue tomato, den österrikiska kedjan inom brädsportsmode som därmed gör entré i Sverige. Kontakten förmedlades av Business Region Göteborg.

Blue Tomato är en plattform för runt 500 olika varumärken inom snowboard, freeski, surf, skateboard och freestyle som grundades i Österrike redan 1988. Företaget är uppe i 65 butiker i främst Österrike, Tyskland, Schweiz och Nederländerna, och ägs sedan tio år tillbaka av amerikanska Zumiez Inc.

Helen Bairu är etableringsrådgivare på Business Region Göteborg. Hon mötte företaget på retailmässan Mapic i Cannes redan 2019.

– De hade bestämt sig för att expandera i Norden och ville gärna ha hjälp. Men sen kom pandemin och planerna fick läggas på is. I vintras kontaktade jag dem igen, säger Helen Bairu.

Hon hjälpte dem att förstå marknaden i Göteborg, demografin och hur handeln är på väg att utvecklas, Initiativet ledde till ett besök i Göteborg i mars. Hos Bygg-Göta hade Helen hittat en passande lokal av rätt storlek på Vallgatan, med mycket ljusinsläpp. Bra skyltläge, helt enkelt.

Bygg-Göta var å sin sida mitt i renoveringen av huset mellan Kungsgatan och Vallgatan och hade lyckats fylla de flesta butikerna med lämpliga hyresgäster. Men ville gärna ha in ett nytt globalt varumärke som passade den svenska marknaden. Med skön attityd.

– Vallgatan är en boutique-gata med design och caféer, en riktig shoppinggata. Här vill vi ha rätt kluster av butiker. Det ska vara en upplevelse för kunderna att gå på gatan. Som fastighetsägare har vi ett stort ansvar för att göra gatan attraktiv. Så vi är ganska selektiva med vilka vi tar in, säger Linda Neidert, vice vd och uthyrningsansvarig på Bygg-Göta, som också har bidragit till utsmyckningen av Vallgatan med stora lampskärmar som vajar i vinden.

– Men här var både matchen och tajmingen rätt. Vi kunde ta beslutet rätt snabbt från båda håll.

Blue tomato har 750 medarbetare och har redan öppnat butiker i Oslo och Finland. I Sverige blir Blue tomato granne med butikerna Two Angels, Bitte Kai Rand och You had me at hello när man i mitten på augusti öppnar sina 250 kvadratmeter på Vallgatan 34. Just nu har företaget bara egna hantverkare i butiken.

Blue Tomato passar perfekt in i Göteborgs atmosfär med sina jordnära, positiva och fördomsfria människor, tycker den nya butikschefen. Göteborg lämpar sig väl för företagsvärderingarna och blir den perfekta starten på Blue Tomatos resa i Sverige, menar hon.

– Jag har bott i Berlin de senaste sju åren, och det har varit min dröm att flytta tillbaka till min hemstad och ta med mig Blue Tomato, och nu när det äntligen händer känns det helt overkligt. Jag är så glad och upprymd att jag knappt hittar ord för att beskriva det, säger Philippa Andersson, som har arbetat på Blue Tomato i fyra år.

Även Helen Bairu är upprymd.

– Det är alltid kul att kunna bidra till ytterligare sysselsättningstillfällen, och riktigt roligt med nya varumärken. Konsumenterna i Göteborg vill se nya varumärken. Och ett företag som Blue tomato anställer ju såklart unga människor till butiken, ur målgruppen, så det här kan nog bli riktigt bra, säger Helen Bairu.

För mer information, kontakta:
Helen Bairu, etableringsrådgivare, Business Region Göteborg
031-367 61 39
helen.bairu@businessregion.se

Tipsa en vän