Ett smultronställe på sociala entreprenörers villkor

8 januari 2018
Ett smultronställe på sociala entreprenörers villkor
Special places, special people, special values. Så lyder värdeorden för nya hotell Le Mat Jonsereds Fabriker i Partille. Och det är genom Accoglienza; det personliga, respektfulla och varma mottagandet av både gäster och medarbetare, som de driver sin verksamhet. Följ med på en resa till ett socialt företag där människovärdet står i centrum - och där utmaningarna att driva företag är lite annorlunda.

Det skulle kunna vara ett helt vanligt hotell där det ligger, inbäddat i grönska i Jonsereds Fabriker, ringa tolv minuterna från Göteborgs centrum. Vattnet porlar utanför fönstren. Och det bäddas, städas och rasslas i köket med fika för de konferensgäster som behöver service och mat.

Men trots att hotellet måste drivas som vilket annat hotell eller företag som helst, så är dess främsta uppgift att stötta människor som står långt ifrån arbetsmarknaden för att ge dem en värdig chans att komma tillbaka till ett arbete.

Här arbetar man 100% av sin förmåga. Det kan betyda att man till en början kommer in för att ta en kopp kaffe, om det är vad man maximalt orkar göra den dagen. Och här finns fler huvuden och fler händer än på en vanlig arbetsplats eftersom det inte går att förutse varje människas möjliga prestation från dag till dag.

Eller som en ung praoelev i receptionen uttrycker det: ”Här tar ni ju hand om människorna som arbetar här också”.

Le Mat Jonsered ligger vackert i Jonsereds fabriker som byggdes i mitten av 1800-talet av skotten William Gibson.
Le Mat Jonsered ligger vackert i Jonsereds fabriker som byggdes i mitten av 1800-talet av skotten William Gibson.

Med sig har de också Le Mats vision om att skapa framtidstro och ett inkluderande samhälle.

Har man varit sjukskriven i flera år eller har ett missbruk bakom sig så får ofta självförtroendet sig en rejäl knäck. Men det självförtroendet är vi med och bygger upp, berättar Elisabet Abrahamsson, styrelseledamot i Le Mat.

Att driva ett socialt företag är också annorlunda utifrån hur det traditionella företagandet ser ut. Ett annat företagsflöde.

Utöver att driva en business, så måste vi också hantera, och balansera, skörhet och effektivitet hos våra medarbetare. Så att vara ledare i en sådan här process är en utmaning med också väldigt spännande. Det är oerhört många parallella processer, individer som ska ha sitt stöd, utvecklingsfrågor och finansieringsfrågor – och allt däremellan, betonar Elisabet Abrahamsson.

Och den utveckling som sker med människor när de får chans att komma in i på rätt sätt i arbetslivet är enorm.

– Alla människor har en särskild berättelse. Det kan vara tuffa erfarenheter, sjukdom, eller missbruk. Och alla har inte fått chansen innan. Men när de får den chansen så är de de bästa, betonar Elisabet Abrahamsson.

Sedan vandrar man uppåt, både i självförtroende och kapacitet, för att landa i att orka och vilja jobba mer. När man arbetat en tid finns chans till anställning och till slut också möjlighet att bli delägare i hotellet. Hotellet har nu anställt sina första fyra medarbetare sedan starten 2015.

Att driva ett socialt företag är också annorlunda utifrån hur det traditionella företagandet ser ut. Ett annat företagsflöde. Utöver att driva en business, så måste vi också hantera, och balansera, skörhet och effektivitet hos våra medarbetare.

Elisabet Abrahamsson, styrelseledamot Le Mat

Att starta ett arbetsintegrerande företag är en lång process.

Det vi gör nu är ju resultatet av hårt arbete, under flera år. Och det absolut tuffaste är finansieringen, betonar Elisabet Abrahamsson.

– Vi har fått finansiering genom både Almi och Mikrofonden Väst. Men vi har också finansierat en del själva, vi är tre delägare som fått sätta in eget kapital för att överhuvudtaget kunna sjösätta det här, och det är svårt att tala med traditionella finansiärer om hur det går till när man ska starta socialt företag. Även vårt företag måste ju gå ihop, som vilket annat företag som helst. Det krävs några miljoner att starta ett hotell och har man varit utanför arbetsmarknaden i kanske tio år så får man inte låna pengar. Så då blir ju en av fördelarna att göra det tillsammans och med stöd av andra aktörer, konstaterar Elisabet Abrahamsson. 

Men, säger Elisabet Abrahamsson, det är stora förändringar på gång och det är mer accepterat att tala om sociala företag idag. Och förståelsen för att det är fokus på att låta människor växa och bli sociala entreprenörer själva har också blivit större.

Vi ser ju att de som kommer till oss i högkonjunktur ofta är de som står allra längst bort från arbetsmarknaden, så totalt sett är våra medarbetare ofta mer sköra och behöver längre tid på sig att komma tillbaka.

Elisabet Abrahamsson, verksamhetsledare Le Mat Partille

Le Mat satsar också mycket på lokal förankring och att lyfta de lokala förutsättningarna för hotellet. Det blir också ett sätt för medarbetarna att få ett nätverk, något de ofta saknar när de kommer till Le Mat.

Nätverket skapar vi ju tillsammans här genom lokala partnerskap, berättar Elisabet Abrahamsson. Jonsereds fabriker är ju en historisk industriplats och vi har ett nära och viktigt samarbete med Jonsered trädgårdar som ligger alldeles runt knuten. Vi har också samarbete med Göteborgs Universitet som förvaltar herrgården här, och med den lokala hembygdsföreningen.

Le Mat samarbetar också med företagare och näringsliv i Partille. Hela deras tanke handlar om hållbarhet på alla plan; att köpa ekologiska produkter, att återbruka. De har letat gamla möbler på Östhjälpen i Partille som de varsamt renoverat och klätt om med hjälp av Kajskjul 46, som är ett annat socialt företag.

Elisabeth Abrahamsson är styrelseledamot i Le Mat.
Elisabeth Abrahamsson är styrelseledamot i Le Mat.

Vi har också ett sprillans nytt IOP, idéburet offentligt partnerskap, så vi har en inhouseverksamhet från kommunen som arbetar med de personer hos oss som står allra längst bort från arbetsmarknaden. Där ska vi under ett års tid se hur vi kan samarbeta tätare för att ge bättre förutsättningar för den enskilda personen. Vi är också en del i satsningen att skapa 1000 nya jobb inom socialt företagande i Göteborgsregionen till 2020, en del av 1000 jobb-projektet.

För när högkonjunkturen går på högvarv då sker även förändringar för sociala företag som Le Mat.

Vi ser ju att de som kommer till oss i högkonjunktur ofta är de som står allra längs bort från arbetsmarknaden, så totalt sett är våra medarbetare ofta mer sköra och behöver längre tid på sig att komma tillbaka, betonar Elisabet Abrahamsson.

Men det är en mångfacetterad grupp som jobbar här. Att vi är så många och så olika är en del i tjusningen med att jobba med sådana här processer, och det är också en viktig framgångsfaktor. Om du ska få en bra stabil och god grund så är olikhet jättebra. Det är mycket lättare att fokusera på det man har gemensamt, då behöver man inte tänka så mycket på vad man har i bagaget.

Hon tillägger:
Och tillsammans pratar vi 14 språk. Det är ju fantastiskt när vi jobbar i turistnäringen!

 

För precis som Le Mats första hotell i Italien, som fått sitt namn efter narren i Tarotleken som står för det äventyrliga och risktagande, så brukar jag säga att det gäller att vara lite galen för att starta ett socialt företag. Från Italien har vi också det italienska ordet Accoglienza; det personliga, respektfulla och varma mottagandet av både gäster och medarbetare. Och det allra första Le Mat hette just ”Smultronstället”, Il Posto delle Fragole, efter Ingmar Bergmans film, berättar Elisabet Abrahamsson.

Och det är så vi vill att det ska vara, ett smultronställe för de som arbetar här. Och det är så vi försöker att driva verksamheten, avslutar Elisabet Abrahamsson. 

Om Le Mat i Partille och 1000 jobb-projektet.
Le Mat är en franchisekedja för sociala företag som driver hållbar turistnäring, hotell, B&B och Hostel med ursprung i Trieste i Italien. Le Mat säljer upplevelser och gästnätter samtidigt som de skapar arbete för människor som står långt från arbetsmarknaden genom att kombinera affärsmässighet med demokrati och egenmakt. Le Mat erbjuder således arbetsgemenskap, möjlighet till utveckling och socialt entreprenörskap som en väg till att skapa livskraftiga företag och nya jobb.

Le Mat startade 1985 och är namnet på narren i tarotkortleken, som står för det äventyrliga och risktagande. Det första Le Mat i Trieste är döpt efter Ingmar Bergmans film Smultronstället, Il Posto delle Fragole.

Le Mat i Partille är en del i den europeiska Le Mat-nätverket men också en del av 1000 jobb-projektet i Göteborg och ett samverkansprojekt mellan Partille kommun; socialtjänst, arbetsmarknads- och näringslivsenhet, samt Arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet. 

Läs mer om Le Mat i Partille här>

Du vet väl om att Mikrofonden Väst erbjuder garantier och finansiering till sociala företag? Läs mer på www.mikrofondenvast.se

Tipsa en vän