EU-projektet Företagsamma Västra Hisingen nominerat för företagsfrämjande

27 juni 2016
Matton
EU-projektet Företagsamma Västra Hisingen, där Business Region Göteborg var samverkanspartner under 2012-2014, är en av Sveriges två kandidater till EU:s internationella tävling för företagsfrämjande. Projektet kom till för att gynna det lokala företagandet på Hisingen – med positiva resultat. Och nu går de bästa delarna vidare i One Stop Future Shop.

EU-kommissionen arrangerar varje år en internationell tävling för att lyfta fram goda exempel på företagsfrämjande. Nu är EU-projektet Företagsamma Västra Hisingen, som avslutades 2014, en av Sveriges två kandidater till EU:s internationella tävling för företagsfrämjande.

100 nya företag

Att Företagsamma Västra Hisingen valts ut att representera Sverige beror delvis på de konkreta resultat som projektet uppnått. Bland annat startades det under projekttiden över 100 nya företag ur företagsrådgivningarna, det hölls totalt över 600 starta-eget rådgivningar med olika entreprenörer och man tog emot över 4500 besökare på BRG Business Center.

Lärdomar

En annan anledning till att projektet nominerats är att det utmynnat i fortsatta insatser för att främja företagande genom det nu pågående EU-projektet One Stop Future Shop. När projektet Företagsamma Västra Hisingen avslutades 2014 valde de tre Hisingsstadsdelarna tillsammans bla Business Region Göteborg att ta tillvara på lärdomar från det projektet och starta upp One Stop Future Shop.

Exempel på aktiviteter som är gemensamma för projekten är att båda utgår från ett BRG Business Center med företagsrådgivning i Biskopsgården. Detta kombinerat med flera insatser som workshops, starta-eget kurser och matproduktionsprojekt har visat sig effektivt för att nå och stödja entreprenörskap i lokalsamhället. Det kommer också att göras nya satsningar i form av en accelerator för sociala företag.

Bästa delarna till nytt projekt

– Vi är väldigt stolta över nomineringen. I Företagsamma Västra Hisingen gjorde vi mycket för första gången – och det gav positiva resultat för företagandet i regionen och för lokalsamhället. Extra spännande är det att One Stop Future Shop just startat. Där tar vi med de bästa delarna och utvecklar dem för att skapa fler hållbara företagare på Hisingen, säger Daniela Ölmunger, projektledare för One Stop Future Shop och även tidigare projektledare för Företagsamma Västra Hisingen.

– Projekt i sin bästa form är den perfekta miljön för att testa nya lösningar på gamla eller nya utmaningar. I One Stop Future Shop är det precis det vi satsar på att uppnå, avslutar Daniela Ölmunger.

Mer om tävlingen

Varje land i EU väljer ut två företagsfrämjande initiativ till tävlingen. Årets prisceremoni sker i Bratislava, Slovakien den 23 november 2016. Kriterier för bedömningen är: Nyskapande och genomförbarhet, påverkan på den lokala ekonomin, förbättring av relationerna mellan lokala partners och överförbarhet.

Läs mer om tävlingen på Tillväxtverkets hemsida >>

Mer om One Stop Future Shop

Projektet erbjuder kostnadsfri rådgivning och stöd till nyföretagare (och befintliga företagare) i Västra Götalandsregionen, särskilt i Göteborgsområdet. Hos One Stop Future Shop kan entreprenörer få rådgivning för att utveckla sitt företag – på sex olika språk. Projektet har också fokus på hållbarhet och socialt företagande. Det långsiktiga målet med One Stop Future Shop är att bidra till att Västra Götalandsregionen ska ses som en entreprenöriell och företagsam plats för alla och att fler ska komma i självförsörjning.

Projektet är delvis finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden i samarbete med flera samarbetspartners: Göteborgs Stad genom stadsdelsförvaltningarna SDF Västra Hisingen, SDF Lundby, SDF Norra Hisingen, Göteborgslokaler, Lokalförvaltningen, Business Region Göteborg, Röda Korset och Göteborgs universitet (Sahlgrenska school of innovation and entrepreneurship).

One Stop Future Shop är det största samverkansprojektet inom Europeiska regionala utvecklingsfonden i Västra Sverige. Läs mer om One Stop Future Shop här >>

 

Tipsa en vän