Från 2 till 58 anställda på 8 år

19 september 2019
Niklas och Joakim Moberg driver tillsammans ett växande företag där de lägger stor vikt vid att skapa familjär företagskultur.
Joakim Moberg var redo att lägga ner sin karriär som egenföretagare, men frågade istället sonen Niklas om han ville ta över. Åtta år senare är Moberg Fog & Bygg AB ett av Sveriges största företag inom fogning och brandskydd.

UTMANINGEN

1988 fick Joakim Moberg sitt första jobb som fogare, vilket skulle komma att bli ett yrke han älskade. Han inledde sin bana som anställd, men tog runt millennieskiftet steget till att bli egenföretagare och hade som mest ett par anställda på det egna företaget Jockes Allservice. Med åren insåg han dock att det var roligare att vara anställd fogare än det var att driva sitt eget företag.

– Det var ju själva jobbet jag gillade, men fakturering och allt annat pappersarbete var inte min grej. Jag ville vara ute och jobba men allt det andra tog för mycket tid, berättar Joakim Moberg i dag.

2010 hade han tröttnat så mycket på byråkrati och administration att han var redo att lägga ner och ta anställning i stället. Men som ett sista drag frågade han sonen Niklas, som vid den tiden gick på gymnasiet, om han var intresserad av att bli delägare. Till en början var Niklas tvekande, men efter att ha gått bredvid sin far ett tag för att lära sig hantverket ändrade han sig.

– Konjunkturen var gynnsam och jag tyckte att det verkade kul, säger Niklas Moberg. Men då sa jag att om vi skulle göra det så skulle vi satsa. Då skulle målet vara att bli störst i Sverige inom vårt segment.

Tillsammans grundade Niklas och Joakim bolaget Moberg Fog & Bygg. Till en början åkte far och son tillsammans på jobben, och efter ett och ett halvt år hade Niklas lärt sig arbetet så pass bra att han kunde åka ut och göra jobb ensam. Men vid det laget hade företaget redan anställt en person till och Niklas kunde snart lägga allt mer tid inne på kontoret. Ryktet om Mobergs Fog & Bygg höga kompetens spred sig snabbt och många stod i kö för att få anlita företaget.

I takt med att jobben trillade in kunde företaget anställa mer personal och 2015 anställde Moberg Fog & Bygg sin första arbetsledare, då personalstyrkan hunnit växa till 22 personer.

– Min drivkraft har aldrig varit att växa. Vi har hela tiden vuxit i takt med våra kunder, men eftersom vi alltid haft mycket att göra har det enkelt blivit tillväxt. Länge sa vi att vi skulle stanna när vi var 10 personer, men så blev det ju inte. I dag är vi 58 personer, det är otroligt. Och det är helt och hållet Niklas förtjänst, säger Joakim Moberg.

Att växa med god lönsamhet är dock inte enkelt. Det kräver goda kunskaper inom affärsutveckling men ställer också höga krav på ett gott ledarskap, och för en duo som från början varit ett minimalt familjeföretag fanns det mycket som kunde förbättras för att man skulle vara redo för nästa steg.

LÖSNINGEN

Med sin snabba tillväxttakt har Moberg Fog & Bygg flera gånger vuxit ur sina lokaler. När det skedde för två år sedan började man ringa runt för att komma i kontakt med bra fastighets- och markägare. Då kom man kontakt med företagslotsen hos Business Region Göteborg, vilket också öppnade ögonen för den övriga delen av BRG:s utbud och inom kort gick man med i tillväxtprogrammet Expedition Framåt.

BRG:s affärsutvecklare Madeleine Andrén är en av de personer som har hjälpt Moberg Fog & Bygg.

– Mobergs är verkligen ett fantastiskt företag, som har en helt unik tillväxtresa. Det jag tycker är så roligt med dem är att de lyckats växa extremt snabbt, samtidigt som de behållit en väldigt god kultur som är familjär och äkta, vilket också är precis så som de vill ha det. Dessutom har de hela tiden varit villiga att lära sig nya saker, vilket är en god grund för att lyckas.

Madeleine Andrén, affärsutvecklare på Business Region Göteborg
Madeleine Andrén, affärsutvecklare på Business Region Göteborg, som fokuserat på ledarskapsutveckling hos Moberg Fog & Bygg.

Ledarskapsutveckling är ett område som Madeleine Andrén och hennes kollegor fokuserat mycket på hos Moberg Fog & Bygg – bland annat har alla arbetsledare utbildats i ledarskap och just nu håller man på med en utbildning för säljarna. Det gedigna arbetet har också bidragit till att skapa en unik arbetsplats menar Madeleine Andrén.

– De ligger verkligen steget före jämfört med många av sina konkurrenter, och det handlar mycket om att de har så god kultur. Alla företag har utmaningar och de finns säkert även här, men man är duktiga på att ta tag i frågor i tid, vilket innebär att det aldrig behöver bli några stora konflikter. Man är proaktiva och ger medarbetarna goda förutsättningar istället för att rycka in när det är problem, säger hon, och fortsätter:

– Ett annat kvitto på att de gör mycket rätt är att de aldrig behöver annonsera efter medarbetare, folk söker sig dit ändå. Och det är helt unikt i dagsläget, när så många har svårt att hitta bra kompetens.

Ett annat område där Moberg Fog & Bygg har fått hjälp från BRG är affärsutveckling. Här har konsulten Sten Jensen varit inne och hjälpt företaget med bland annat affärsplan, vision och mål.

– Det har varit väldigt intressant. Vi har ju alltid vetat i någon mån vad vi står för, men aldrig fått ner det i text. För självkännedomen var det väldigt bra att få det i skrift. Sten har dessutom gått med i vår styrelse vilket har varit jättebra. Från att tidigare ha haft sporadiska styrelsemöten har vi nu ett i månaden, säger Niklas Moberg, och fortsätter:

– BRG har gett oss trygghet och gjort att vi har blivit ett mycket bättre företag. Det händer mycket med företaget när man börjar få bättre koll på hur man ska göra, hur man ska styra kostnader och intäkter. Jag är helt övertygad om att om vi hade vetat allt det vi vet nu när vi startade, så hade vi varit på en helt annan plats idag. Då hade det gått ännu snabbare.

RESULTATET

Idag är Mobergs Fog & Bygg ett av Sveriges största företag inom sin bransch, och företaget fortsätter att växa i snabb takt.

– Vi har fullt upp med uppdrag och vi får dessutom extremt mycket ansökningar från personer som vill jobba hos oss. Det är minst en i veckan, vilket ju är ett tecken på att vi gör något som är bra. Och det är vi stolta över, säger Niklas Moberg.

– Nu börjar vi bli ett stort företag, men vi försöker att ändå vara en riktigt bra arbetsgivare. Många stora företag blir lite stramare, men det vill inte vi vara. Vi har inte kostym på jobbet, vi är mänskliga och vi sätter oss och fikar med de som kommer in.

En annan viktig del i att vara en mänsklig arbetsgivare är att Joakim också är ute på byggen och arbetar – varje dag.

– Vi kan aldrig kräva av någon att de jobbar över om vi själva inte är först ut med att göra det. Det är viktigt att vi föregår med gott exempel och att vi är det första som rycker ut.

Inom kort flyttar Moberg Fog & Bygg från sina lokaler vid Alelyckan till Bergsjödalen, där man har köpt en egen fastighet. Här har man dubbelt så mycket yta, vilket innebär att man inte kommer växa ur fastigheten i första taget.

Nästa steg för företaget är att genomgå den fullskaliga generationsväxlingen. Joakim Moberg har länge haft en uttalad ambition om att sluta jobba när han är 55 år gammal.

– Det har alltid varit tanken, säger han. Men samtidigt ser jag inte vitsen med att sluta om jag tycker det är kul. Jag sökte mig till jobbet för att jag tyckte det var så roligt, och det är fortfarande det bästa jag vet. Så vi får se hur det blir.

JOAKIM OCH NIKLAS BÄSTA TIPS FÖR ETT LYCKAT LEDARSKAP

1. Transparens. ”Var öppen med allt. Det skapar tillit och minimerar snack på arbetsplatsen. Ett bra företag har ingenting att dölja.”

2. Våga vara annorlunda. ”Gå inte i gamla spår. Följ det ni tror på och skit i vad de andra gör.”

3. Omge dig med rätt personer. ”Personalen runtomkring dig måste vara människor du litar på. Se också till att vara tillräckligt många. Vi har nästan alltid haft en person för mycket på kontoret. Det kan vara tråkiga pengar, men man fångar alltid upp saker tidigt och inget behöver bli liggande, och har dessutom marginal om någon blir sjuk.”

4. Föregå med gott exempel. ”Ingen kommer vilja jobba om inte du gör det. Du kan inte dra och spela golf klockan 15 och tro att personalen tänker lösa resten.”

5. Utbildning. ”Hos oss ska vi inte jobba övertid. Vi ska jobba 7–16, och klarar du inte det på den tiden är det något som är fel – och då kanske det behövs vidareutbildning. Fråga personalen om det finns något område där de känner att det finns mer att lära sig.”

Fakta Moberg Fog & Bygg AB

Gör: Arbetar med fogning och brandskydd
Finns: Göteborg:
Antal anställda: 58 st
Ägs av: Joakim Moberg och Niklas Moberg
VD: Niklas Moberg
Omsättning: 47 miljoner (2017)
Resultat: 3,2 miljoner (2017)

Tipsa en vän