Franska Mirova investerar i ett större vindkraftsprojekt

24 april 2020
BILD: Ecogain AB
Mirova, en av Europas största investerare i projekt för förnybar energi, har förvärvat Rödene Vindkraftspark som är belägen utanför Alingsås. Projektet består av 13 turbiner med en total kapacitet som motsvarar energiförbrukning för 40 000 svenska hem.

Projektet har förvärvats från RES och dess nordiska dotterbolag Nordisk Vindkraft, som också kommer bygga vindkraftsparken under ett EPC-kontrakt (Engineer, Procure, Construct). När väl driften är igång kommer RES ansvara för driftsservice för vindkraftsparkens totala kapacitet på 85,8 MW. Byggstarten är planerad till augusti.

“Vi ser fram emot att bygga och driva detta projekt med vår klient Mirova i den här delen av landet där efterfrågan på el är särskilt hög. Det är imponerande att tänka att dessa 13 turbiner kommer generera kraft motsvarande efterfrågan för en stad som Alingsås”, sa Matilda Afzelius, Vd på RES för de nordiska länderna, i ett pressmeddelande

När projektet är klart kommer den nya vindkraftsparken att bli den största i Västra Götaland, sett till produktion. Vindkraftsparken består av endast 13 turbiner, men varje turbin har en kapacitet på 6,6 MW.

Detta är det tredje projektet som Mirova har förvärvat från RES efter Våsberget vindprojekt 2015 och Vardafjellet-projektet 2018.

”Vi är glada över att ha kunnat genomföra förvärvet av detta projekt trots den utmanande miljön. Det har varit möjligt tack vare den starka relation vi har byggt upp genom åren med RES. I en tid som denna med ekonomisk avmattning och förändring fortsätter vi att öka den lokala produktionen av förnybar energi och vår utvidgning i Norden som vi startade för 10 år sedan”, säger Raphaël Lance, ansvarig för fonder inom förnybar energi på Mirova.

Utländska företag investerar i svensk vindkraft

Sverige ser en snabb expansion av förnybar energiproduktion, särskilt vindkraft. En marknadsanalys av svensk vindkraft, framtagen av Region Västra Götaland, visar att Sverige är topp 10 bland världens länder när det gäller investering av förnybar energi och sett till befolkningsmängden dominerar Sverige.

“Många stora investeringar av vindkraft i Sverige kommer från utländska företag, särskilt från Tyskland, Kina, Frankrike och Storbritannien, som ser möjligheterna här. Mirovas förvärv av nya Rödene Vindkraftspark är ett bra exempel”, säger Joel Görsch, etableringsrådgivare på Business Region Göteborg.

”Västsverige är en av de ledande regionerna i Sverige och hade landets högsta kapacitet inom vindkraft 2018. Bra vindmöjligheter, marknadsförutsättningar och samverkansplattformer, som exempelvis det regionala initiativet Power Väst, är några av anledningarna som ligger bakom detta”, tillägger Joel Görsch, som sitter med i Power Västs styrelse.

Färgbox

FAKTA

Power Väst är ett nätverk för vindkraftsaktörer i Västsverige. Styrelsen består av representanter från industri, offentlig sektor och akademi, inklusive Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum på Chalmers tekniska högskola.

Västra Götaland är det län med mest vindkraft i Sverige med 584 vindkraftverk som tillsammans producerade 2352 GWh (2,35 TWh) under 2019. 
Mer statistik om vindkraft >>

 

Huvudkategori

Tipsa en vän