Göteborg får höga poäng i Financial Times ranking av framtidsstäder för investering

23 februari 2023
Göteborg placerade sig i topp tre bland europeiska stora städer i kategorin Humankapital och Livsstil när Financial Times fDi Intelligence presenterade sin rapport European Cities and Regions of the Future 2023. Göteborg rankades också högt i kategorierna ekonomisk potential och strategi för utländska direktinvesteringar.

– Det här är väldigt goda nyheter. Rankingen bekräftar ytterligare att Göteborg är en attraktiv plats för internationella företag att utveckla och expandera sin verksamhet, säger Marcus Scoliège, chef för utländska direktinvesteringar på Business Region Göteborg.

Totalt bedömde fDi Intelligence 370 europeiska städer och 141 regioner inom flera kategorier, inklusive ekonomisk potential, humankapital och livsstil, konnektivitet och affärsvänlighet samt strategi för utländska direktinvesteringar. Göteborg ingick i kategorin stora städer, som omfattar städer med en befolkning på över 500 000 personer och minst en miljon människor i regionen.

När fDi Intelligence analyserar en stads humankapital och livsstil, förutom utbildningsnivå, tar den hänsyn till många faktorer, såsom antalet studenter, antalet topprankade universitet, kompetensen hos akademiker, sociala framsteg och förväntad livslängd. Göteborg hamnade strax efter Hamburg och Krakow i rankingen.    

– Göteborgs befolkning är välutbildad och relativt ung. Vi har två starka universitet, företag i världsklass och flera starka kluster. Vår stad är också progressiv och erbjuder en attraktiv livsstil. Allt det här gör det tilltalande för individer och företag att bosätta sig och etablera i staden, säger Marcus Scoliège.

En motor för svensk tillväxt och innovation

Göteborg rankas också högt i kategorin "Ekonomisk potential" som bedömer saker som befolkningstillväxt, BNP-prognoser, utländska investeringar, FoU-utgifter och antal patent.

– Göteborg har imponerande tillväxtsiffror. Sedan 2010 har vår region vuxit med 130 000 invånare och 84 000 anställda, och vår ekonomiska tillväxt har varit bland de högsta bland europeiska storstadsregioner. Samtidigt är vår region ledande i Sverige vad gäller näringslivets FoU-investeringar, med företag som investerar mer i FoU här än någon annanstans i landet, säger Marcus Scoliège. 

Financial Times uppmärksammade också Göteborg för dess strategi för att attrahera, behålla och utöka utländska investeringar – och staden rankades på åttonde plats bland de stora europeiska städerna. Domarna delade ut betyg på allt från eftervårdsinsatser till energiresiliens.

– En viktig del av vår strategi är att se till att de olika myndigheterna i staden arbetar tillsammans för att underlätta nya investeringar. Vi tror att en av nyckelfaktorerna är att alla ser värdet i inkommande investeringar, vilket resulterar i utmärkt samarbete över hela linjen. Det är givande att se den här framgångsrika modellen uppmärksammas här, säger Marcus Scoliège.

Länk till rapport: https://www.fdiintelligence.com/European-Cities-and-Regions-of-the-Future-report-2023

Stora städer: Städer med en stadsbefolkning över 500 000 plus ett storstadsområde på mer än 1 miljon, eller ett storstadsområde på mer än 2 miljoner människor.

Underkategori
Marcus Scoliège
Gruppchef FDI
Arbetsområden: Utländska direktinvesteringar Etablering Mark och lokaler

Tipsa en vän