Göteborg fortsätter attrahera utländska företag - trots pandemin

11 december 2020
Var femte anställd i Göteborgsregionen jobbar för ett utländskt företag. Enligt Business Region Göteborg visar det tydligt hur viktigt det är att det internationella intresset för att etablera sig i staden fortsätter vara stort, särskilt när vi befinner oss i en utmanande tid.

Att det nu i november kunde fastställas att Göteborg gått om Stockholm som landets ledande kunskapsregion var ett besked som Business Region Göteborg (BRG) spred med stolthet. Rapporten visar framför allt att företagen i Göteborgsregionen nu satsar mer pengar på forskning och utveckling än någon annan region i landet (källa: SCB).

– Förutom att detta är en viktig milstolpe för oss är det också en mycket viktig aspekt för de innovativa företag som kan tänka sig en etablering i Göteborg för kompetensens skull. Det blir tydligt att många duktiga personer finns just här, säger Andreas Göthberg, ansvarig för utländska direktinvesteringar på Business Region Göteborg.


Ovanstående är en av anledningarna till att internationella företag gärna söker sig till Göteborg. En annan framgångsfaktor är att organisationer som BRG och Västsvenska Handelskammaren sedan en lång tid satsat på att underlätta för internationell kompetens och talanger, bland annat genom projektet 

Move to Gothenburg som de tagit fram med stöd från Västra Götalandsregionen, universiteten och näringslivet.– Vi har tjänat mycket på att redan ha den grunden på plats och vi ser det som en stor konkurrensfördel, förklarar Andreas.

Ska vara enkelt att etblera sig

Syftet med Move to Gothenburg är att hjälpa individer som kommer till Göteborg för att jobba, forska eller studera.– Det handlar mycket om rådgivning, vart man ska vända sig för olika tillstånd och hur saker och ting fungerar i Sverige. Move to Gothenburg finns även till för de familjemedlemmar som flyttar med. De erbjuds till exempel föreläsningar om vår kultur.

Nu är förhoppningen att all denna rådgivning, samt myndighetskontakter, ska samlas under ett och samma tak.– Enligt den för Göteborgs Stad beslutade budgeten ska det öppna ett internationellt center i stan under nästa år, dit individer kan vända sig fysiskt. Det är nästa steg i arbetet med

Fortsatt stort intresse

Move to Gothenburg som vi hoppas kan förverkligas 2021. Det känns väldigt roligt och spännande.
Business Region Göteborg hjälper årligen runt 25 internationella företag att etablera sig i Göteborgsregionen. Under detta speciella år har antalet klara etableringar minskat något men är fortsatt på en förhållandevis hög nivå. BRG ser att även intresset för att etablera sig i Göteborg fortsätter vara stort och att antalet nya kontakter ligger på 70-80 procent av ett normalår.– Jag skulle säga att intresset är väl så gott som tidigare år. Men många nya företag får vi kontakt med när vi reser runt på mässor och de vill ofta komma hit och uppleva Göteborg. Av förklarliga skäl har det inte varit möjligt i år och det har gjort att vissa processer stannat av. Men jag är övertygad om att nyetableringarna kommer skjuta fart igen när omvärlden återgår till det normala. Vi fortsätter attrahera internationellt och det är viktigt.

Vilka företag och branscher är det framför allt som lockas av Göteborg?

– Inte helt oväntat är kompetensen inom fordonsindustrin något som drar företag till sig. Vi ser också ett stort intresse från life science (läkemedel, medicinsk teknik med mera), IT-branschen och – mycket tack vare vårt läge – företag som vill satsa på logistik. 

Tipsa en vän

Visa cookie-information