Göteborg fortsätter klättra i ranking av företagsklimatet

23 september 2020
Göteborg fortsätter att klättra i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Det sammanfattande omdömet ökar med hela 50 platser. Fjolårets trendbrott förstärks därmed ytterligare. – Det är naturligtvis roligt att se att de senaste årens trägna arbete med att förbättra dialogen och öka förståelsen för företagarna nu verkligen börjar ge resultat, säger Kajsa Dahlsten, näringslivsutvecklare på Business Region Göteborg med ansvar för företagsklimatet.

Svenskt Näringsliv mäter och rankar årligen företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rankingen baseras dels på hur företagen upplever företagsklimatet i sin kommun, men också på ett antal statistiska parametrar som påverkar företagen och deras förutsättningar.

När resultatet av årets ranking nu presenteras fortsätter Göteborg att klättra efter fjolårets trendbrott som följde på många års vikande siffror, från plats 216 till 189 i den totala rankingen. Det sammanfattande omdömet av företagsklimatet i Göteborg ökar med hela 50 platser, från plats 279 till 229.

– Det är naturligtvis roligt att se att de senaste årens trägna arbete som vi gör tillsammans inom Göteborgs Stad med att förbättra dialogen och öka förståelsen för företagarna nu verkligen börjar ge resultat. Det är företagen som lägger grunden för vår välfärd och vi är helt beroende av att ha ett livskraftigt näringsliv i vår region. Som jag brukar säga: Vi måste fortsätta att förtjäna företagarnas förtroende – varje dag och i varenda kontakt, säger Kajsa Dahlsten, näringslivsutvecklare på Business Region Göteborg med ansvar för företagsklimatet.

Årets undersökning besvarades av över 32 000 företag i hela landet. På första plats i rankingen hamnar precis som förra året Solna. Bland Göteborgsregionens 13 kommuner är det Härryda som placerar sig högst i rankingen på plats 7, följd av Partille på plats 21 och Öckerö på plats 48.

– Det är samma kommuner som har legat i topp de senaste åren. Vi andra kommuner i regionen har mycket att lära av hur man arbetar gentemot företagen för att år efter år prestera så bra i den här och andra mätningar av företagsklimatet, säger Kajsa Dahlsten.

Företagsklimatet är en central fråga för regionens alla kommuner och inom ramen för Göteborgs stads näringslivsstrategiska program pågår ett stort förändringsarbete för att skapa förankring och engagemang för näringslivets villkor.

– I Göteborg ska vi inte nöja oss med att nå upp i ett godkänt resultat, vi kan ännu bättre. Målet med vårt arbete med företagsklimatet är att såväl Göteborgs Stad som hela Göteborgsregionen ska ha bäst företagsklimat bland de svenska storstäderna respektive storstadsregionerna enligt både Svenskt Näringslivs sammanfattande omdöme och den så kallade Insiktsmätningen. Där är vi inte än, säger Kajsa Dahlsten.

Business Region Göteborgs vd Patrik Andersson ser Svenskt Näringslivs ranking som ännu ett kvitto på att Göteborgs Stad och Göteborgsregionen är på rätt väg i arbetet med att förbättra företagsklimatet.

– Det finns ett förtroendegap mellan näringslivet och staden som det tar tid att bygga bort. Men jag vet hur det jobbas med de här frågorna ute på förvaltningarna och jag vill ge en eloge till alla som ligger bakom Göteborgs klättring uppåt i rankingen. Det arbetet pågår oförtrutet, vi har mycket mer att ge och vi ligger fortfarande efter både Stockholm och Malmö, säger Patrik Andersson.

Han tillägger att enkätundersökningen som ligger till grund för rankingen till stor del genomfördes innan coronakrisen bröt ut.

–  I dag kan vi se tillbaka på ett halvår då många företag tvingats kämpa för sin överlevnad. Nu behövs en återstart av näringslivet och då är det ännu viktigare att staden levererar en så god kommunal service som möjligt och gör sitt yttersta för att stötta näringslivet. Kontakt:

Kajsa Dahlsten
Näringslivsutvecklare, Business Region Göteborg
031-367 61 82

kajsa.dahlsten@businessregion.se

Bengt Kjellin
Presschef, Business Region Göteborg
031-367 61 64
bengt.kjellin@businessregion.se


 

Tipsa en vän