Göteborg på plats då Kina för första gången öppnar för import

5 november 2018
Ulf Landin är projektledare för Shanghairesan
Kina öppnar nu upp för import i stor skala genom den första China International Import Expo. För svenska företag kan det innebära möjligheter att exportera till Kina på ett annat sätt. För Göteborg är själva mässan en chans att marknadsföra Göteborgsregionen.

- Kina är en viktig marknad för regionens företag att exportera till och vi har också märkt på senare år att många av etableringarna som kommer till regionen är från Kina. Det är viktigt att finnas på plats på mässan och visar upp vad Göteborg som region kan erbjuda, säger Ulf Landin, ansvarig för internationella relationer på Business Region Göteborg och projektledare för Shanghairesan.

Tillsammans med fyra kollegor och tio företag från regionen kommer han att resa till Shanghai där mässan äger rum den 5-10 november. På mässan kommer man att bemanna en svensk samlingsmonter tillsammans med Business Sweden och flera stora företag såsom Volvo och Volvo Cars.

- Framförallt kommer vi prata om Smart Cities, testbäddar samt transport och logistik, säger Ulf Landin. Det är långt ifrån alla som har kunskap om vad vår region kan erbjuda. Det är därför viktigt att marknadsföra vår region och de möjligheter som finns här inte minst det goda samarbetet mellan näringslivet, universitetet, staden och våra tre science parks.

Business Region Göteborg kommer också delta som talare på ett seminarium på mässområdet som Svenska ambassaden och Sveriges Generalkonsulat i Shanghai anordnar. Bland annat kommer Ulf Landin prata om relationerna mellan partnerskapsstäderna Göteborg och Shanghai, Andreas Göthberg, gruppchef på etableringsenheten, kommer att berätta om de investeringsmöjligheter som finns i Göteborgsregionen och Maria Strömberg, avdelningschef på Kluster & Innovation, kommer att berätta om regionens starka kluster och hur regionen arbetar med innovationsutveckling och testbäddar.

- Dessutom kommer Gang Wei berätta om sin erfarenhet av att etablera sig i Sverige. Wei var tidigare vicevd på CEVT och är nu ansvarig för byggandet av Geelys nya innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. Geely är också ägare till Volvo Cars, säger Ulf Landin. 

Partnerskapsavtalet gagnar regionens företag

Kina är en viktig marknad för många svenska företag. I Shanghai, där Göteborg har haft partnerskapsrelationer sedan 1986, finns det cirka 250 svenska företag. Enligt mässarrangören förväntas Kina inom de närmaste fem åren importera produkter och tjänster värda mer än 10 biljoner dollar. 

- Att göra affärer och skaffa samarbetspartners med Kina utan att först ha skapat goda relationer är svårt. Nätverk och kontakter är jätteviktiga och en lång partnerskapsrelation är väldigt positiv för företag och organisationer som vill exportera, och även för investeringar till och från Kina, säger Ulf Landin.

Regionens företag med på resan

I samband med Shanghaimässan har Business Region Göteborg samordnat en delegationsresa där tio små- eller medelstora företag från framförallt arkitekt-, design-, konsthantverk- och modebranschen deltar. Här ges möjligheten för företagen att stärka sin marknadsposition och lära sig mer om den kinesiska marknaden och kinesisk affärskultur. De deltagande företagen kommer bland annat att besöka mässan, delta i en företags-matchmaking och träffa relevanta företag och branschorganisationer. Ett samarbete som sker med VGR och Exportcenter Västra Götaland.

China International Import Expo äger rum på National Exhibition and Convention Center i Shanghai den 5-10 november. På resan är Business Region Göteborg representerad av Bernt Svensén, projektledare exportutveckling, Rasmus Heyman, gruppchef kulturella och kreativa näringar, Andreas Göthberg, Maria Strömberg och Ulf Landin.

Tipsa en vän