Göteborgsregionen är Sveriges bästa logistikläge

24 februari 2023
Göteborg är en stad som inte bara är känd för sina goa gubbar och spännande kulturliv, utan också för sin centrala roll inom logistikbranschen. Med sin strategiska position och växande infrastruktur är Göteborg utan tvekan Sveriges bästa logistikläge.

Tidningen Intelligent Logistik har sedan 2005 årligen listat Sveriges bästa logistiklägen, som en vägledning för den som vill etablera i Sverige. Listan kombinerar hårda kriterier som infrastruktur, godsflöden, marktillgång, logistikstock och etableringar med mjukare värden som tillgång till logistikkompetens och regionalt samarbetsklimat.

I förra årets lista tappade Göteborg sin naturliga position som ledare bland Sveriges bästa logistiklägen, men i dag meddelade Intelligent Logistik i sin artikel att Göteborg återtagit ledartröjan.

- Det är kul att vi återtagit förstaplatsen! Göteborg har länge varit ett av de främsta logistiknaven i Skandinavien, säger Pär Abrahamsson, Näringslivsutvecklare Stadsutveckling på Businessregion Göteborg. Staden har skapat en unik och attraktiv plattform som lockar företag och investerare från hela världen och det är bra att det återspeglas i media, även om vi här självklart är säkra på vårt läge som Sveriges logistikhuvudstad. Regionen är en naturlig nod för branscher med stora varuflöden och företag inom transportlogistik, magasinering och terminalhantering.

Business Region Göteborg erbjuder en fullständig etableringstjänst med allt från bolagsbildning, mark och lokaler till rekryteringar och tips på internationella skolor. Där är mark och logistik en viktig del i det vi erbjuder företagen.

-Mark för att bygga är viktigt, men att hitta rätt logistikläge är avgörande för att företag ska kunna maximera verksamheten och effektivisera sina leveranskedjor, säger Pär. Tack vare vår strategiska position vid kusten och närheten marknaderna i Europa och Asien, är Göteborg en idealisk plats för företag som vill expandera och nå ut till globala kunder.

Efterfrågan inom logistik drivs just nu framför allt genom en stark utveckling inom e-handel som väntas fortsätta öka även under de kommande åren. Lager, logistik och handel smälter alltmer samman vilket ställer nya krav och snabbt ökande e-handel driver på behovet av digitalisering.

Vi på Business Region Göteborg öppnar dörrar för dig som vill vara en del av den spännande utveckling som pågår inom logistikområdet. Kontakta oss för mer information om vad som händer i branschen, samverkans- och utvecklingsprojekt samt möjligheter för investering och etablering i Göteborgsregionen. 

Läs motiveringen i tidningen Intelligent Logistik i dagens nummer av Dagens Industri eller direkt här nedan.

Nr 1. Göteborgsregionen

Göteborgsregionen är sedan länge Sveriges logistikhuvudstad med ett utmärkt distributionsläge med tillgången till Nordens största containerhamn, som stod stark även genom pandemin; med stabila containervolymer och kraftigt ökade tåggodsvolymer. Kommande miljardinvesteringar i hamnen med en farledsfördjupning, ger också goda förutsättningar för framtida tillväxt. Regionen är i sig en stark konsumtionsmarknad och ett viktigt säte för svensk fordonsindustri. Borås stärker också läget som ett av landets främsta kompetenscentrum för e-handelslogistik. Genom Chalmers och Göteborgs universitet är man landets ledande  kompetenscentrum för logistikforskning och utbildning, och befäster sin roll som svensk industrinod och nationellt innovationscentrum för framtidens mobilitet. Göteborg har historiskt haft en exceptionell tillväxt för logistik, en utveckling som dock mattades något 2022 då endast ca 70 000 kvm tillkom i regionen. Det senaste året har dock ny mark för logistiketableringar tillkommit både omkring Landvetter och på Hisingen. Det gör att Göteborg  tar nya  poäng inom kriteriet yta, och återtar förstaplatsen från förra årets uppstickare Helsingborg. 2022 återkom också mässan Logistik & Transport med fysiska besökare på Svenska Mässan. Det är Nordens ledande evenemang för logistik och stärker Göteborgs ställning som ledande logistikstad.

 

Läs mer om Logistik i Göteborgsregionen här. 

 

Huvudkategori
Pär Abrahamsson
Etableringsrådgivare
Arbetsområden: Stadsutveckling Etablering och investering

Tipsa en vän