Internationellt besök öppnar för export av innovativa transportlösningar

28 september 2018
Internationella beslutsfattare testar innovativa mobilitetslösningar vilket öppnar upp för exportmöjligheter för regionens företag inom gröna systemlösningar. Här provkörs en ellastcykel från Velove.
Städer världen över måste utveckla sina transportlösningar för att öka mobiliteten för både människor och gods samt minska utsläppen. Göteborg, som är först i världen med att undersöka samspelet mellan självkörande fordon och långsiktig stadsplanering, visade upp den senaste utvecklingen när staden gästades av en internationell delegation med deltagare från åtta länder.

Delegaternas program hade fokus på stadsplanering, smart mobilitet, elektrifiering, hybrid- och biogastekniker och genomfördes under en vecka i Göteborg, Södertälje och Stockholm. Under besöket fick deltagarna presentationer av experter, från t ex RISE, Trafikverket och Göteborg Energi och fick träffa såväl små som stora företag, och också provköra eldrivna lastcyklar längs Stora Hamnkanalen.

Christoffer Widegren från Trafikkontoret tog med gruppen på en rundvandring i centrala Göteborg berättade om hur citylogisik genomförs med bl a med Stadsleveransen, en mindre ellastbil som sköter leveranser i centrum under de tider då gatorna är avstängda för övrig trafik.

Per Adolfsson, COO på företaget Velove var ett av företagen som visade upp sin produkt – en el-lastcykel som delegaterna fick provköra.

Vad betyder det för er att vara med på den här sortens arrangemang?
- Vi tycker det är viktigt då vårt mål är att förändra cityklimatet i världen och genom att få vara med når vi ut till nya marknader med vårt budskap och våra produkter. Vi har haft stöd av Göteborgs Stad från första början, de köpte våra tio första cyklar, säger Per Adolfsson.

Hur har intresset för era lösningar varit under besöket?
- Det har varit stort intresse från delegaterna och bland annat en konkret förfrågan som resultat av dagens delegationsbesök, säger Per.

- Det var även roligt att se att så många ville provköra vår el-lastcykel, det ledde till många skratt men även att delegaterna på ett väldigt konkret sätt kunde se hur lastcykeln fungerar i stadsmiljö, säger Per.

Vad gör er produkt konkurrenskraftig?
- Vår första kontakt sker ofta genom att företagen vill ha med en grön lösning i sin verksamhet. När vi sedan kan påvisa att vår lösning levererar dubbelt så många paket på samma tid som ett traditionellt bud blir det även ekonomi i beslutet, berättar Per.

Framtiden är elektrisk

Under eftermiddagen fortsatte delegationen med elbuss 16 till Lindholmen för att ta del av testbädden ElectriCity och Volvo Bus Electromobility Strategy.

samarbetet mellan staden, näringslivet och forskningen fungerar i

Citat

Samarbetet mellan staden, näringslivet och forskningen är fantastiskt.

Avsändare

Samira Negem, CEO & grundare av RAYE7

Samarbetet i Göteborg imponerar

Samira Negem från Kairo var efter besöket imponerad av hur samarbetet mellan staden, näringslivet och forskningen fungerar i Göteborg och att staden är aktiv och delaktig i forskning och testbäddar för att få fram innovativa lösningar på problemställningar. Hon ser också möjligheter med ellastcykeln för Kairos del, där man har en stor del trånga gator som kan vara svåra att trafikera på traditionell väg.

Besöket arrangerades av Svenska Institutet tillsammans med Smart City Sweden, Business Sweden och Green Gothenburg som drivs av Business Region Göteborg på uppdrag av Göteborgs Stad. Green Gothenburg tar emot delegationer som vill se regionens gröna systemlösningar samt hjälper företag som vill exportera miljöteknik att komma i kontakt med beslutsfattare och potentiella kunder.

- Vi arbetar för att öka intresset för Göteborgsregionens hållbara lösningar och arbetar för att få hit internationella delegationsbesök till regionen. När många internationella beslutsfattare besöker vår region, så kan vi erbjuda värdefulla affärskontakter för regionens företag och därmed öka företagens möjligheter till export, berättar Sofia McConell, verksamhetsansvarig för Green Gothenburg.

Mer info finns på greengothenburg.se

 

Huvudkategori

Tipsa en vän