
Klementina Österberg Årets finansprofil 2019

Klementina Österberg är enligt FinansKompetetsCentrums jury en karismatisk ledare och en riktig vitamininjektion med hjärtat i Västsverige som under 18 år arbetat med att utveckla och investera i idéer. Med stor framgång och med enastående engagemang har hon lett GU Ventures till att bli ett av de 20 främsta i världen i sitt slag.
”Hon stöttar hängivet start-ups och entreprenörer och som initiativtagare och styrelseordförande i ett investeringsbolag stärker hon inte bara Västsveriges kapitalmarknad – utan också hela det västsvenska näringslivet”, skriver juryn i sin motivering.
Grattis till utmärkelsen Årets finansprofil Klementina Österberg! Vad betyder en sådan här utmärkelse för dig och din verksamhet?
– Jättemycket och det är en stor ära, särskilt med tanke på den eminenta listan med tidigare finansprofiler! Det är jätteroligt att mitt team på GU Ventures, Göteborgs universitet och alla dem som vi bygger våra bolag med uppmärksammas för det vi skapat, säger Klementina Österberg. Att FinansKompetensCentrum väljer att premiera oss bland alla starka kort i denna bransch är ett stort erkännande och ger säkert en ännu starkare attraktionskraft framgent – inte bara för oss utan för alla våra företag.
Vem är Klementina Österberg?
– Jag är en gift trebarnsmamma som har jobbat snart i 20 år på GU Ventures. Dessförinnan var jag ansvarig för att etablera Venture Cup i Västsverige och innan dess arbetade jag inom industrin i Sverige och i Australien. Jag är född i Transylvanien och har ungerska som modersmål. Jag har alltid varit engagerad i att starta och driva olika projekt – och hjälpa utsatta. Jag önskar jag kunde göra mer.
Hur ser du på dig själv som ledare? Vilka är dina bästa och sämsta egenskaper?
– Jag är för det mesta en positiv, engagerad och drivande ledare som gillar mitt jobb, det är liksom mitt kall. Jag vill helst nå konsensus och få med mig alla, även om jag är snabb på att ta beslut och jag kan vara sylvass när det väl gäller. Jag är en obotlig tidsoptimist och tycker att vi alltid kan göra mer med den tid och de resurser vi har.
Du har arbetat i 18 år på GU Ventures. Hur är det att vara verksam där i dag jämfört med när du började?
– Då var såväl GU Ventures som riskkapital och startups relativt nya företeelser och den så kallade ”nya ekonomin” på frammarsch. Vi har sedan dess gått igenom flera faser och konjunkturlägen. I år fyller GU Ventures 25 år samtidigt som vi överallt i samhället har fokus på ny teknik och innovation. I dag är allt mer transparant, etablerat, reglerat, digitaliserat och systematiserat än när jag började, precis som jag upplever att övriga finanssektorn är.
GU Ventures är en av världens 20 främsta universitetsdrivna inkubatorer enligt UBI Global Index ranking – samt nummer två i Norden och nummer nio i Europa. Hur ser ert framgångsrecept ut?
– Trots att vi har etablerat ett välsmort maskineri genom åren är framgångsreceptet för att bygga nya bolag fortfarande iterativt och pragmatiskt. Det måste hela tiden anpassas till rådande förutsättningar och behov och då kunna vara snabbt förändringsbart. Tack vare starka finansiärer som trott på oss har vi kunnat uträtta underverk med rätt begränsade medel. Det gäller att välja rätt idéer från början och göra rätt val vid rekryteringar. Sedan gäller det att även i fortsättningen vara tillräckligt rätt på spåret. Vi har tjänat bra på att sälja av delar eller alla våra ägarandelar i vissa bolag vilket givit oss en allt starkare egen kapitalbas.
2018 var ert bästa år hittills – berätta!
– Det året lyckades vi göra tio nyinvesteringar och ett antal avyttringar vilka inbringade en rejäl summa. Finansnettot blev 25 Mkr.
Nämn några av företagen som bidragit till rekordåret!
– Alzheimerbolaget Alzinova, 3D-bioprintingbolaget Cellink, tarmflorabolaget Metabogen, offshore-vindkraftsbolaget Seatwirl samt hudsjukdomsbolaget Sixera.
Du är också en av initiativtagarna till investeringsbolaget GOKAP, eller hur?
– Precis. GOKAP-gruppen är ett av våra nyaste investmentbolag där närmare 200 göteborgare har investerat. Bolaget har en portfölj med tio innehav av innovativa företag. Vi har startat det tillsammans med Carl-Magnus Kindal vid Göteborg Corporate Finance och Claes Holmberg som är medtech-entreprenör samt ett antal affärsänglar och innovationsaktörer. Varje göteborgare har genom GOKAP möjlighet att vara med och satsa kapital för att kunna tjäna pengar på framtidens företag, vilket man kanske inte kan annars.
GOKAP:s mål är att stödja Västsveriges start-ups och entreprenörer samt stärka Västsveriges kapitalmarknad. Hur ser du på förutsättningarna här – går det åt rätt håll?
– Ja, det gör det absolut, men med GOKAP har vi precis startat egentligen så där behövs mer. Vi söker nu 14 mkr till i en ny runda för att investera i fler bolag. Dessutom medverkar vi på GU Ventures även i startandet av fler nya investmentbolag.
Varför är det så viktigt med en västsvensk kapitalmarknad? Hittar inte Stockholmskapitalet hit ändå så länge vi kläcker goda idéer och innovationer?
– Det gör de ju. Och de tycker att våra göteborgsbolag generellt sett är lågt värderade vilket är attraktivt. Så frågan är väl varför vi själva inte investerar mer så att vi kan tjäna pengar på våra egna företag och berika oss här. Och därigenom etablera ännu starkare bolag.
Hur upplever du annars Göteborgsregionen? Några utmaningar och möjligheter du vill trycka lite extra på?
– Vi har alltifrån en fantastisk industri som går som tåget till många jättespännande startups, Dessutom har vi två starka akademier som är bland norra Europas främsta. Vi har flera starka industrigrenar som numera samarbetar över gränserna, exempelvis bilindustrin med medicin- och hälsoföretagen eller energisektorn och kemiföretagen med IT-företagen. Särskilt intressant nu är satsningen på AI. Det medför dock att det är en tuff arbetsmarknad för de mindre bolagen som behöver kunna locka till sig talanger, gärna från internationellt håll, och om vi inte har tillräckligt med riskkapital har vi svårare att etablera starka bolag. Har vi dessutom inte en fungerande bostadsmarknad kan folk inte flytta hit. Och utan relevant infrastruktur väljer många att jobba någon annanstans. Här har vi stora utmaningar för Göteborgsregionen.
FinansKompetensCentrum
FinansKompetensCentrum, som drivs av Business Region Göteborg, är ett professionellt finansnätverk som förser medlemmarna med kunskap, kontakter och inspiration. Föreningen är öppen för företag, förvaltningar, högskolor/universitet och andra som har intresse av att utveckla Göteborgs finansiella kompetens. Genom att skapa mötesplatser för finansbranschen och vara lyhörd för aktuella ämnen och trender bidrar FinansKompetensCentrum till att stärka det finansiella klustret i Göteborgsregionen vilket är en förutsättning för ett hållbart och livskraftigt näringsliv. Läs mer här: www.finanskompetenscentrum.se
Tidigare pristagare
2003 Annie Edvardsen och Lars Idemark, finanschef handelshuset
Ekman & Co respektive chef Andra AP-fonden
2004 Rolf Wolff, rektor Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet
2005 Svante Carlsson, Finansdirektör och vVD Stena AB
2006 Bert Björn, VD AB Volvofinans
2007 Tore Bertilsson, vVD SKF AB
2008 Sara Wallin, VD Almi Företagspartner Väst
2009 Lena Apler, VD Collector Finance & Law
2010 Sven Norfeldt, VD Dunross & Co
2011 Anders Osberg, CFO Volvo Group
2012 Martin Svalstedt, MD Stena Adactum
2013 Erik Selin och Sharam Rahi, VD och VVD Fastighets AB Balder
2014 Erik Hjalmarsson, Centrum för Finans, Handelshögskolan vid GU
2015 Stefan Alexandersson, VD, Collector Bank
2016 Magnus Borelius, Finansdirektör, Göteborgs Stad
2017 Nanna Stranne och Mai Thai, Grundare av Sigmastocks
2018 Hans Oscarsson, CFO Volvo Cars