Kompetensmatchning med innovation i sikte

8 juli 2021
När coronakrisen slog hårt på både företag och medarbetare initierade Business Region Göteborg projektet Kompetens+ i syfte att matcha kompetenser med nya branscher. – Per har varit jättebra på alla sätt och vis. Vi pratar samma språk och förstår varandras behov, säger Pontus Ahlin från Kajskjul 46, som kompetensmatchades med kocken och produktutvecklaren Per Rehnlund.

Pandemin har satt djupa spår i näringslivet. Små och medelstora företag har drabbats hårt och många som har unik kompetens har blivit arbetsbefriade. Där de flesta såg en kris såg Pernilla Blom och hennes kollegor bakom projektet Kompetens+ en möjlighet. Vad skulle hända om man matchade arbetsbefriade personer med spetskompetens med företag som påverkats av pandemin? Och än mer intressant – vad skulle hända om nämnda kompetenspersoner var verksamma i en helt annan bransch?

– Innovationsekosystemet måste klara av att balanseras, säger Pernilla Blom, projektledare för Kompetens+. Om det går dåligt i en bransch så måste det gå att överföra den kompetensen till en annan.

Idén om att låta olika branscher och perspektiv mötas och på så vis bidra till nytänk inom Västra Götalands näringsliv resulterade i Kompetens+. Ett projekt som inleddes 2021 och där arbetsbefriade kompetenspersoner får möjlighet att dela med sig av sin kunskap till företag med utvecklingspotential.

Per Rehnlund är en av de deltagande kompetenspersonerna. Han är en prisbelönt kock och egenföretagare med gedigen erfarenhet av produktutveckling inom livsmedelsindustrin. Efter två och ett halvt år av sjukskrivning till följd av utmattning var han redo att ta sig an nya utmaningar. Kompetens+ blev hans första anhalt.

– Jag hade inga förväntningar av att det här projektet skulle ge mig något. Jag trodde att det skulle bli för svårt att matcha min kompetens med ett företag som har de utmaningar jag vill jobba med, säger Per Rehnlund.

Kompetens+ ordnade ett förutsättningslöst möte mellan Per och Pontus Ahlin från Kajskjul 46. Ett socialt företag som hjälper personer som har hamnat utanför den ordinarie arbetsmarknaden genom arbetsträning, i vilket en konferens- och restaurangverksamhet ingår.

– Vi behövde hjälp med att utveckla vår kök- och konferensdel, just det segmentet hade drabbats hårt av corona. Vi hade ett behov av att hitta nya inkomstkällor. Men för att vi skulle ha ett samarbete av det här slaget så var det viktigt för mig att det faktiskt bidrar till vår affär, och inte bara kräver tid och engagemang från mig, säger Pontus Ahlin.

Efter ett inledande möte i våras med Business Region Göteborg och Per Rehnlund var Pontus övertygad.

– Vi förstod varandra direkt. Per har en bred kunskapsbas, både inom restaurangbranschen och som egenföretagare. Det kändes som att det här kunde leda till något, säger Pontus.

Kort efter mötet tog samarbetet vid. Per och Pontus började spåna på vilka åtgärder Kajskjul 46 kunde vidta för att öka sin lönsamhet.

– Vi letade efter nya inkomstkällor, men Per kom med förslaget att vi kunde spara pengar i stället. Det hade vi inte tänkt på alls. Jag har visserligen en ekonomibakgrund så jag vet att en sparad krona är värd mer än en intjänad krona. Men vi hade inte tänkt i de banorna, säger Pontus.

Efter att ha bollat idéer hade två spår utkristalliserats. Det ena var att Per skulle hitta en grossist där Kajskjul 46 kunde beställa ett mindre antal varor, men ändå få det levererat utan extra kostnad.

Det andra var att ansöka om att bli testpilot i Chalmers matsvinnsprojekt Resvinn, och således ta hand om de produkter och råvaror som matbutiker och livsmedelsbolag tänkt slänga. På så vis kunde de lösa två problem: minska butikernas matsvinn och samtidigt öka Kajskjuls lönsamhet.

– Per har varit jättebra på alla sätt och vis. Vi pratar samma språk och förstår varandras behov. Samtidigt kompletterar vi varandra med olika idéer och infallsvinklar, säger Pontus Ahlin.

För Per Rehnlund som har varit sjukskriven i två och ett halvt år har samarbetet med Pontus och Kajskjul 46 gett honom mycket energi och motivation. Kanske rent av för mycket av den varan.

– Det blev mycket bättre än vad jag förväntat mig. Jag måste lägga band på mig själv så att jag inte kulsprutar ur mig idéer om vad man kan göra och vilka man kan kontakta. Jag har fått lära mig att man måste dela upp saker och ting och inte göra allt på en gång, säger Per.

Om Kompetens

Kompetens+ är ett innovationsprojekt med målsättningen att bevara kompetens och kunskap i Västra Götaland. Projektet är finansierat av Europeiska Strukturfonden och Västra Götalandsregionen, och drivs av Business Region Göteborg i samarbete med Trygghetsrådet, GU-Ventures, Drivhuset, Venture Cup, Coompanion, IDC West Sweden, IUC Sjuhärad samt IUC Väst. Projektet pågår till och med 2022.

Kontakt

Vill du veta mer om Kompetens+?
Kontakta Pernilla Blom, projektledare.
Tel: 031-367 61 22
Mail: Pernilla.Blom@businessregion.se
Eller läs mer på Business Regions hemsida.
Projektet har även en LinkedIn-grupp du är välkommen att gå med i.

Tipsa en vän