Lars Bern om innovation: Västsverige kliver fram starkast

20 november 2019
PROFILEN: Du kan hålla på och göda en gammal industribransch jättemycket men är den inte innovativ kommer den inte att överleva. Det säger Lars Bern, områdesansvarig för innovation, i vår intervjuserie med medarbetare på Business Region Göteborg som på olika sätt bidrar till utvecklingen av regionens näringsliv.

En värmländsk idrottstokig tvåbarnsfar som rotat sig på Hisingen och om kvällarna kan synas på rullskidor ute vid Torslandaverken. Så beskriver sig Lars Bern, områdesansvarig för innovation på Business Region Göteborg. Just nu drömmer han om att få en plats i New York maraton. Vad han sprang Göteborgsvarvet på senast? 1.38 första varvet. Sedan krängde han på sig en ny nummerlapp och sprang ett varv till på 1.43.

Lars flyttade till Göteborg för 25 år sedan för att gå på Chalmers. Under studietiden engagerade han sig i de företag som studentkåren ägde – bokhandel, restaurang, sommarklubb, dataföretag etc. Mot slutet av utbildningen halkade han in på Chalmers entreprenörsskola och efter examen var han med och startade ett bolag som höll på med elektroniska spel.

– Jag har nog aldrig lärt mig så mycket som jag gjorde under de åren.

Eftersom genomförsäljningen inte blev tillräckligt bra parkerades dock bolaget för att så småningom likvideras. Lars började under tiden på NetClean och hamnade sedan på Chalmers Innovation för att hjälpa till att ordna finansiering och utveckla verksamheten i ett annat startup. Efter ett par år på Göteborg Energi med intern produkt- och tjänsteutveckling kom han till Business Region Göteborg 2011.

– Man sökte en processledare för hållbara transport- och energisystem och jag blev nyfiken. Dessutom lockade det internationella perspektivet hos Business Region Göteborg. Det har varit åtta väldigt mångfacetterade år med både konkreta projekt och mer strategiska frågor.

Citat

Västsverige kliver fram starkast av de svenska storstadsregionerna och placerar sig nu på tolfte plats av 238 regioner i 23 europeiska länder.

Och i dag är du områdesansvarig för innovation? Vad innebär det?

Att jag arbetar med innovationsfrågan på tvären i alla de klustersatsningar som Business Region Göteborg driver eller samordnar. Innovation är centralt för klusterfilosofin och vad vi som en av flera klusteraktörer kan göra för att stimulera samverkan ännu mer. Du kan hålla på och göda en gammal industribransch jättemycket men är den inte innovativ kommer den inte att överleva.

Och mer konkret – hur jobbar du med de här frågorna?

– Det är ganska mycket möten med våra samarbetspartners. Jag rör mig någon dag i veckan på våra science parks och i universitetsmiljön och träffar även aktörer som RISE. Dessutom träffar jag frekvent företag som kanske har någon idé och undrar hur vi kan hjälpa dem vidare. Sedan har vi mycket internationella nedslag, framför allt mot andra delar av Europa.

Apropå internationell utblick fick Göteborgsregionen bra betyg av EU Regional Innovation Scoreboard senaste mätning av olika regioners innovationsförmåga.

– Ja, Västsverige kliver fram starkast av de svenska storstadsregionerna och placerar sig nu på tolfte plats av 238 regioner i 23 europeiska länder. Och det trots att regionen inkluderar såväl Västra Götalandsregionen som Hallands län, vilket innebär att Västsverige bär upp en hel del glesbygd jämfört med mer kompakta storstadsregioner som Zürich, Stockholm eller Köpenhamn.

Ändå får vi alltså bra resultat – vad beror detta på?

– Vi har en jättebra utbildningstradition på universitets- och högskolenivå, vi rankas i absoluta toppen vad gäller privata och offentliga sampubliceringar och vi har mycket privata investeringar i forskning och utveckling, inte minst från våra kluster inom bland annat fordon, kemi och life science, där vi också ligger topp tio.

Finns det något vi kan bli bättre på?

– Ja. En del i EU Regional Innovation Scoreboard bygger på en undersökning som heter Community Innovation Survey (CIS). Vartannat år gör man en enkät bland små och medelstora företag, bland annat om hur mycket man har samverkat med andra parter i sitt innovationsarbete. Och där ser man tydligt att vi rankas ganska modest och riktigt lågt på vissa punkter. Samma sak ser man bland andra topprankade regioner.  

Ändå pratar vi alltid om att vi är bra på samverkan?

– Jo, i Göteborgsregionen finns en lång tradition av samverkan mellan näringsliv, det offentliga och akademin. Och alla internationella delegationer som kommer hit berömmer oss för hur bra vi samarbetar och för våra science parks och testbäddar. Men det vi missar är involveringen av de små aktörerna, det är ofta en ganska hög tröskel för dem. Vi behöver tydliggöra för dem att det finns massor med resurser, kunskap och kompetens som man faktiskt kan dra nytta av för att frigöra tid och resurser för innovation.

Pengar är ju jättelätta att flytta, det handlar bara om en knapptryckning. Det är värre med fabriker eller en marknad.

Det behövs alltså ytterligare samverkan för att lyfta innovationsförmågan hos de små- och medelstora bolagen – hur löser vi det?

– Jag tror vi nästan behöver lobba hos nationella aktörer som stöttar innovationsutveckling för att få dem att gå in med en annan grad av finansiering. Det gäller att få våra myndigheter och politiker att satsa på infrastrukturen för innovationsarbete med test- och demonstrationsmiljöer eller vad man nu sätter där – men sedan också att man i en annan kanal kan finansiera och kanske öronmärka medel mot små och medelstora företag.

På tal om finansiering pratas det ibland om att det saknas riskkapital i Göteborgsregionen.

– Ja, det får man ofta höra från startup-världen och de mindre företagen. Det finns ett mått av sanning i detta för när vi tittar på andra innovativa regioner hittar vi dem ofta i huvudstäder som har ett finansiellt centrum. Det har vi inte riktigt i Göteborg. Men jag tror ändå att man ska försöka slå hål på den bilden lite grann.

Hur då menar du?

– Pengar är ju jättelätta att flytta, det handlar bara om en knapptryckning. Det är värre med fabriker eller en marknad. Med internationaliseringen och jakten på nästa unicorn resonerar många riskkapitalister numera att de måste sondera terrängen för att fånga upp dem som sitter någon helt annanstans än i Stockholm. Så bolag i Göteborgsregionen som har en bra idé behöver egentligen bara packa väskan och ta tåget till Stockholm över dagen och träffa potentiella investerare.  

Och vi har våra akademiska venturebolag på Chalmers och GU, vi har Almi Väst …

– Precis, de är ju topprankade bland de 10-20 bästa i världen. Man ser också att de entreprenörer i regionen som byggt upp något och kommit till en exit blir kvar här. Och en del har börjat återinvestera sina framgångspengar i nya grejer. Så jag tror att vi är på en resa där riskkapital håller på att byggas upp i regionen.

Göteborgsregionen är landets testbäddstätaste – vad beror det på?

– Ska man vara ärlig beror numerären väldigt mycket på att vi har Chalmers och att RISE, statens samlade forskningsinstitut, har en hel del verksamheter här, företrädesvis i Göteborg, Mölndal och Borås.  

Samtidigt finns rimligen RISE här av en anledning, inte minst för att vi har ett starkt fordonskluster.

– Absolut – och det är jättepositivt att de valt att lägga sitt huvudkontor här. RISE sitter på mycket industriell infrastruktur, maskiner och utrustning och testbäddarna är ett sätt för dem att öppna upp så att fler aktörer kan nyttja dem. Intressant nog har Göteborgsregionen också attraherat rätt mycket privata initiativ till testbäddar. På stadsutvecklingssidan ser man både HSB Living lab och Riksbyggen med bostadsrättsföreningen Viva. Och det finns flera exempel inom andra sektorer. Men framför allt är Göteborgs Stad, och även Västra Götalandsregionen, väldigt tillmötesgående när det gäller att hitta sätt att göra saker i verklig miljö. Man är till exempel aktiva parter för att möjliggöra självkörande bilar, testa nya kollektivtrafiksystem eller ny stadsutveckling.

Det blir som ett självspelande piano – en kritisk massa vad gäller duktiga, kreativa och kompetenta människor är en attraktion i sig som gör att vi växer ytterligare.

Utnyttjas den flora av testbäddar vi har i dag så väl som den skulle?

– Skulle jag önska mig något är det att man tittar på vårduppdragen som kommunen och regionen har och börjar diskutera hur de överlappar eller hur man kan effektivisera i den skärningslinjen. Det är en jätteutmaning för det är helt olika uppdrag, regelverk och plånböcker man förhåller sig till, men här finns massor med teknologi och arbetssätt som skulle vara jättespännande om man kunde föra in.

Hur ser du på Göteborgsregionens styrkor?

– Jag brukar ofta återkomma till att det är människorna man vill få hit. Får man dem löser sig resten, det blir som ett självspelande piano – en kritisk massa vad gäller duktiga, kreativa och kompetenta människor är en attraktion i sig som gör att vi växer ytterligare. Sedan är liveability ett lite fluffigt mått som man funderar mycket på och där har Göteborg hur mycket som helst att erbjuda vilket är en enorm konkurrensfördel. Allt ifrån att kunna vara ute på klipporna vid havet till nästan urskogen inne vid Vättlefjäll. Det är ju en väldigt lagom storlek på stan med ett ganska komplett kulturutbud. Göteborg är ett väldigt snyggt tvärsnitt som jag tror tilltalar många. Göteborg har i stort sett allt – förutom riktiga vintrar.

Tur att vi har gott som cykelbanor då så du kommer ut att åka rullskidor …

– … och kan åka ut till Volvo Torslanda och idka "industrispionage". Exakt!

Huvudkategori

Tipsa en vän

Visa cookie-information