Låt det vara högt i tak på Ringön

17 november 2021
Ett fönster som varar i tjugo år – eller för alltid? Det vet vi inte. Men det finns en tid nu när Ringön förmodligen kommer att stå kvar så låt oss göra något fantastiskt värdefullt av de kommande åren, det är en lång tid som kan ge något till en generation och det är oerhört värdefullt för Göteborg.

Fredagen den 12 november arrangerade vi vårt slutseminarium för projektet Saltet på Ringön på Vega Bryggeri. Arkitekter, kreatörer, fastighetsägare, politiker, folk från stadens förvaltningar och andra nyfikna fick höra arkitekturskribenten Mark Isitt grilla de tre projektledarna Matilda Lindvall, Filip Nilsson och Johan Red Top Larsson om vad det är som är så bra med Ringön och vilka medskick de vill göra nu när ön fortsätter sin resa utan Saltet och Business Region Göteborgs stöd.

En stads framgångsfaktor handlar om de människor som bor där och vilken energi som finns. Sådant är svårmätbart men alla har vi väl någon gång råkat hamna någonstans i Köpenhamn, Berlin eller Amsterdam där vi känner att här händer verkligen något extra, här finns plats för det fantastiska och oväntade. Och för de som är unga och får jobberbjudanden från när och fjärran är det mycket möjligt att det är just för att den här typen av alternativa miljöer finns där kreativiteten får blomstra som gör att de stannar kvar i Göteborg – eller kommer hit. Gränslandet mellan etablissemang och subkultur har en enorm potential att göra vår stad mer attraktiv, levande och modern. Se till att odla det.

Världsklass

Vi måste orka sträcka oss efter det som är världsklass och Ringön har potentialen att i den här kategorin av lite coola och trashiga områden bli ett av de absolut mest fantastiska i världen med en helt unik geografi. Hur många andra platser finns det som ligger mitt i stan med fem hamnbassänger?

Så låt det vara högt i tak på Ringön och låt ön vara ett undantag med ett delvis eget regelverk med sina tidsbegränsade bygglov som betytt så mycket för projektets framgång för både gamla och nyinflyttade aktörer. Låt det vara vildvuxet och tillför det som behövs runt omkring. En båt över älven hade varit toppen. Eller en cykelbana som går rätt in i området så man slipper ta vägen om Ringögatan. Och låt det finnas legala möjligheter att driva verksamheter fler timmar på dygnet.

Drygt 80 nya företag

Under de fem åren med Saltet på Ringön har drygt 80 nya företag etablerat sig i området. Matilda, Red Top och Filip har satt något i rullning, platsen är stark och vi tror att staden är stolta över vad som växt fram. Eller det vet vi att de är. Och vi är tacksamma över alla som trott på projektet och haft modet att säga ja trots att det hade varit enklare att säga nej. Vi är övertygade om att det har lönat sig.

Vi ses på Ringön!

Huvudkategori

Tipsa en vän