Metod som tar idé till verklighet

27 oktober 2016
Matton images
Under två innovationsdagar i november träffas kreatörer för att lära sig arbetsmetoder för att komma framåt i idéutveckling och innovationsarbete.

Utmaningsdriven innovation

Det är ADA som bjuder in till metodkurs i utmaningsdriven innovation. Kreatörer bjuds in till två innovationsdagar under ledning av idépiloterna från Realize. Tanken med dagen är att deltagarna ska kunna släppa loss sin kreativitet utan att tänka på processen eller slutresultatet, och helt enkelt lära sig metoder som får ens egna idéer att utvecklas.
Kreatörer är inte givna entreprenörer. De funderar inte alltid så mycket på hur de ska ta något från idé till verklighet. Nu vill ADA presentera en metod för att just se till att det blir något av idéerna. ADA har tidigare anordnat innovationslabb där olika människor har sammanförts för att pröva att utveckla sina egna idéer tillsammans under kort tid.

Citat

-Det är svårt att få människor att tänka nytt kring en idé de redan har med sig och har gått och funderat kring tidigare. Nu vill vi istället satsa på att arbeta med en innovationsmetod. De som kommer vara med på metodkursen ska alltså inte ha med sig egen idé, för nu ska de få kläm på en metodik som de sedan kan applicera på idéerna de har i byrålådan Vi har listat fem exempel på samhällsproblem och dessa kommer kreatörerna få utgå ifrån.

Avsändare

Rasmus Heyman, ansvarig för ADA och Kulturella & Kreativa Näringar, Business Region Göteborg.

All förändring kräver innovation

Innovation som modeord eller ett ”buzzword” som många slänger sig med. Vad menar man då med innovation? All förändring kräver innovation. Vi har hög förändringstakt i samhället och vi måste möta stora utmaningar som till exempel klimathot och sociala utmaningar. För att göra det behövs innovation.

Citat

-Innovation löser ett problem, det behöver inte en uppfinning göra. Innovation behöver inte vara en teknisk lösning. Första gången vi köade så var det en social innovation, säger Rasmus Heyman. I all förändring finns utmaningar. Och dessa skapar möjligheter som ger utrymme för nya idéer och företag. ADA ser metodkursen i utmaningsdriven innovation som hjärngympa för att komma in i innovationstänkandet. Deltagarna får en metodik på innovationsprocessen.

Ett närliggande ämne är uppfinning – men innovation är bredare. Uppfinningar kan vara meningslösa och måste inte lösa ett problem. Innovationer löser alltid problem.

Färgbox

Är du intresserad av Metodkurs i utmaningsdriven innovation. Läs mer här>>

Färgbox

ADA jobbar för kreatörer i Göteborg och Västra Götalandsregionen. ADA arbetar för en god utveckling och ökad lönsamhet inom de kreativa näringarna. ADA håller i ett välutvecklat nätverk, med seminarier, pecha-kucha-möten, nyhetsbrev och en hemsida som fungerar som en virtuell mötesplats. ADA ägs av Business Region Göteborg och har uppdrag inom hela Västra Götalandsregionen.

 

Tipsa en vän