Nya uppfinnare i lokalen där SKF grundades

2 oktober 2017
Foto: Bengt Kjellin
I byggnaden B13 i Gamlestadens Fabriker startade ingenjören Sven Wingquist tillverkning av det sfäriska kullagret. Det blev grunden till världsföretaget SKF. Nu skrivs ny entreprenörshistoria i exakt samma lokaler, bland annat av Pontus Johansson och Emile Ramini med passion för herrmode.

På en balk i kvarteret hängde den första Volvokarossen till den bil som sedan fick smeknamnet Jakob. Lite längre bort och i en annan tid föddes spel- och tv-succén Bingolotto. Gamlestadens Fabriker är fullt av entreprenörshistoria. Här har funnits stora arbetsgivare sedan 1700-talet, som sockerbruk och Skandinaviens största spinneri.

Underkategori
Gamlestadens fabriker en bild från förr i svartvitt över insidan av en fabrikslokal
Verkstadslokalen där tillverkningen av göteborgsuppfinningen det sfäriska kullagret har blivit Yesbox - mötesplats för nya entreprenörer och innovatörer. Bild från sekelskiftet 1900. Foto: Göteborgs Landsarkiv

Några av Göteborgs storföretag har sitt ursprung här, och det är en häftig och inspirerande känsla att luta sig mot exakt samma träbjälkar som Sven Wingquist stöttade sig emot runt sekelskiftet 1900. Utan hans uppfinning hade vare sig SKF eller Volvo funnits. Göteborg hade sett annorlunda ut och den ekonomiska utvecklingen i Göteborgsregionen hade tagit helt andra vägar.

- Det så intressant att höra vilken story det här stället har. Det är en så sjuk entreprenörsanda här. Man ser ett hus med en story i sig, och det är häftigt att tänka på de jobb som de som har varit här tidigare har gjort, att sitta på samma plats och kanske göra något liknande, säger Emile Ramini.

 Pontus Johansson och Emile Ramini samtalar ute på Yesbox. Foto: Bengt Kjellin
Emile Ramini och Pontus Johansson hänger i Yesbox för att jobba igenom kundsegmenten för sitt företag Expeditionen.

Han sitter i den öppna ytan i nystartade Yesbox – mötesplatsen för alla som står i begrepp att starta företag och som behöver tillgång till olika typer av råd och stöttning. Tillsammans med Pontus Johansson jobbar han intensivt med att gå igenom och segmentera sina möjliga kundgrupper.

På ett sätt är både deras arbete och kontorsmiljön otroligt långt från uppfinnaren Sven Wingquists vardag när han klurade ut hur lagren i spinnerimaskinerna skulle hålla längre - i en fabriksbyggnad som vibrerade kraftigt på ostadig Göteborgslera.

Då var lokalen en stökig reparationsverkstad. Nu är den en levande modern inspirationsverkstad där människor kommer och går hela tiden. Men träbjälkarna som håller uppe taket finns kvar och påminner om vad företagsamma människor kan åstadkomma.

- Där ser man hur viktigt det är med ett problem. Ett problem innebär alltid en lösning. Det är problemet som gör idén, säger Pontus Johansson.

Pontus och Emile går egentligen programmet event management vid Borås Högskola. Men nu gör de sin praktiktermin och har fått tillstånd att lägga den tiden på att förverkliga drömmen om egen verksamhet.

Till nyöppnade Yesbox hittade de via sin lärare Anders Hultén och organisationen Drivhuset, vars vd Mariah Ben Salem Dynehäll nu är deras affärscoach. Hon har under flera år arbetat för att Göteborgs Stad ska kraftsamla kring entreprenörskap, och det är även hennes dröm som nu förverkligas.

Mariah Ben Salem Dynehäll mot bakgrund av minglande människor på Yesbox
Samarbete mellan de olika aktörerna är en viktig fråga för hela Göteborg, tycker Drivhusets vd Mariah Ben Salem Dynehäll.

- Jag insåg ganska snart att det inte är en fråga för aktörerna inom nyföretagande utan en Göteborgsfråga – för hela staden. Det blev så tydligt att stuprören i stödsystemet måste ersättas av gränsöverskridande samverkan, säger Mariah Ben Salem Dynehäll.

Business Region Göteborg har etablerat Yesbox på uppdrag av Göteborgs Stad. Det ingår i den del av jubileumssatsningen 2021 som kallas för det entreprenöriella Göteborg.

Behovet har funnits länge. Göteborg har ett rikt utbud av organisationer som ger olika typer av hjälp för nyföretagande. Men det har varit krångligt att veta vart man ska vända sig i olika frågor. Nu samlas mycket av rådgivningen och stöttningen på samma ställa. Det ska ge skjuts åt både nyföretagandet och de människor som vill satsa på sina idéer.

Hittills finns nio olika organisationer inom nyföretagarområdet på plats i Yesbox. De kan ge råd och stöttning i många olika frågor – allt från finansiering till hur en uppfinning skyddas eller hur en affärsplan bör se ut.

Susanne Robertsson utanför yesbox i gamlestaden
Vi har inte hittat något liknande någon annanstans i Europa, säger Susanne Robertsson som nu öppnar Yesbox för entreprenörer och innovatörer.

- Vi har inte hittat något liknande någon annanstans i Europa, säger Susanne Robertsson, ansvarig för nyföretagarområdet inom Business Region Göteborg.

- Barcelona och Lyon har framgångsrika projekt för att samla upp entreprenörer. Men de har lite olika modeller jämfört med Yesbox, som kombinerar det bästa av deras erbjudande. Alla aktörer är samlade under ett tak där också de som tar emot tjänsterna är välkomna.

Yesbox har börjat rulla igång tidig höst 2017 och det är fortfarande hantverkare i lokalerna när entreprenörerna börjar hitta dit. Förutsättningarna för att det ska bli fullt hus är goda. De olika aktörerna har redan ett stort flöde av nyföretagare, entreprenörer och innovatörer i sina vanliga verksamheter.

Hantverkare bygger ihop möbler ute på Yesbox
Hantverkarna är kvar. En del befinner sig inne i boxen – andra utanför.

Med sitt läge i stadsdelen Gamlestaden är förutsättningarna goda för att nå ännu fler. Det finns utmärkta kommunikationer både inom Göteborg och ut i övriga Göteborgsregionen.

Dessutom går Gamlestaden nu igenom en total omvandling i en stadsutvecklingsprocess som kan lyfta en lite sliten stadsdel till ett ställe som inte bara entreprenörer uppfattar som trendigt.

FAKTA:

Vad är Yesbox?

Yesbox är Göteborgs nya mötesplats för entreprenörer och innovatörer. Och alla andra som har en affärsidé de vill testa eller utveckla. I lokalerna i Gamlestadens Fabriker har skrivits industrihistoria. Just i där Yesbox har sin verksamhet startade Sven Wingquist tillverkningen av det sfäriska rullagret som blev grunden till världsföretaget SKF. Nu är det en inspirerande plats för nya entreprenörer och nya affärsidéer. Syftet är att öka nyföretagandet i Göteborgsregionen. Förbättra och förenkla för alla som vill starta företag, utveckla sitt företag eller har affärsidéer som de vill realisera. På Yesbox finns rätt kompetens och tillgång till nätverk, allt samlat på samma fysiska plats

Tipsa en vän