Oväntad kombination ger god grund för framtiden

8 februari 2022
När den mångåriga chefen från bland annat Volvo, Göteborgs hamn och Veolia blev matchad med det nystartade Odlingsbolaget Svalan uppstod ett riktigt fint samarbete. Under hösten och vintern har Jan Figueiredo Svensson och Odlingsbolaget Svalan träffats och utbytt erfarenheter. Samarbetet har gett goda framtidsutsikter både för Jan och Odlingsbolaget Svalan och de fortsatt god kontakt.

– Vi blev tipsade om Kompetens+ via Mikrofonden Väst. Då vi är väldigt pigga på samarbeten och kunskapsdelning kollade vi genast upp det och såg ett stort värde för vårt företag, säger Joel Albertsson, en av grundarna på Odlingsbolaget Svalan.

Odlingsbolaget Svalan arbetar med bio-intensiva metoder som bygger upp mikrolivet i jorden där marken täcks med organiskt material istället för att plöja den. De har en större odling i Marks kommun och arbetar med stadsodling i samarbete med andra företag eller föreningar. De håller även i föreläsningar kring hållbarhet, lokal matproduktion samt erbjuder även konsultation.

Via Kompetens+ blev de matchade med Jan Figueiredo Svensson som varit chef i över 35 år på bland annat Volvo, Veolia och Göteborgs hamn.

– Jag såg projektet som ett sätt att få erfarenhet som konsult. Jag har cirka 35 års erfarenhet av ledarskap och tycker det är oerhört kul att den kompetens jag fått som chef genom åren kan komma till nytta hos andra. Att få coacha och föra över det jag kan till engagemang är oerhört roligt, säger Jan Figueiredo Svensson.

Jan och Odlingsbolaget Svalan har träffats ungefär en gång varannan vecka och samarbetet har funkat bra.

– Det har varit ett jättebra samarbete. Vi har diskuterat strategi, planering, struktur och massa annat. Vi har en bra dynamik där de [Odlingsbolaget Svalan] kommer med idéer och jag försöker hjälpa till med tips, hur man kan prioritera och vilka vägval man kan tänkas stå inför, säger Jan Figueiredo Svensson.

Odlingsbolaget Svalan är inne på samma linje och menar att samarbetet både har varit både kul och lärorikt.

– Samtalen och bollandet med någon som genast förstår och som, med sin långa erfarenhet, kan se saker utifrån – det har varit väldigt givande. Att få positiv input och pepp får en att känna att man är på rätt väg, säger Joel Albertsson.

För Jan Figueiredo Svensson har Kompetens+ varit ett sätt att testa vingarna som coach, något han varit inne på tidigare.

– Kompetens+ fick mig att bestämma mig för att starta eget. Att få andra att tänka efter genom att ställa frågor, skapa motivation, hjälpa till genom hinder och visa vilka vägar som går att ta – att kunna få saker att hända utan att själv ta beslut, när andra bestämmer, är riktigt roligt.

Och det är just Jans coaching-teknik som Odlingsbolaget Svalan tar med som något konkret de fått hjälp med i samarbetet. Vidare har Jan varit drivande i att hjälpa till att definiera olika produktionsområden och sedan ta fram aktiviteter till varje område. Detta har skapat en struktur som hjälpt företaget att skapa mätbarhet.

Är ditt företag intresserad av nya perspektiv från senior kompetens? Kompetens+ syftar till att stärka små företag genom att matcha ihop deras behov med kompetensresurser som för tillfället är mellan jobb. Vi tror att ny kunskap bidrar till utveckling och nya perspektiv – vilket i sin tur leder till en ökad innovationskraft. Eller som Odlingsbolaget Svalan uttrycker sig på sin Instagram:

– Så spännande att se vad som sker när man sätter ihop oväntade kombinationer på nya funktionella vis (definitionen av kreativitet va?).

Huvudkategori

Tipsa en vän