Pecha Kucha - ett underhållande format som inspirerar och sprider kunskap

27 november 2019
Foto: Filip Svensson
Pecha Kucha - tänkvärda tankar, inspirerande idéer och progressiva projekt. Alla talare har 20 bilder vardera, där varje bild visas i 20 sekunder. Vi på Business Region Göteborg driver plattformen med målet att inspirera den lokala kreativiteten, stimulera tvärvetenskapliga samarbeten, öppna upp för nya affärsmöjligheter och ha kul tillsammans! 

En helt vanlig tisdagskväll i november ringlar en ovanligt lång kö till Park Lane. Anledningen? Pecha Kucha. Pecha Kucha är ett unikt presentationsevent där lokala besökare och kreatörer från skilda områden presenterar 20 bilder som var och en visas i 20 sekunder – ett nervkittlande kaleidoskop av inspiration, idéer och kreativitet. Pecha Kucha har sina rötter i Tokyo men är en global rörelse, för närvarande aktiv över hela världen! Denna novemberkväll har 12 olika talare förberett presentationer, med exempelvis rubriker som “84-åringen som ville bli slängd på komposten”, “Klimatkrisen som slutade i Pirona” och “Livet som personlig labbtekniker för en vän”. 

Publiktätt och stämningsfullt 

Cirka 150 personer har hittat in i lokalen och till presentationseventet som är helt gratis. Ungefär hälften är här för första gången visar det sig i en handuppräckning. Kvällens första talare presenteras och har sedan cirka sju minuter på sig att visa sina 20 bilder. Sedan rullar talarna på. Det är en resa att gå på Pecha Kucha. Man får besöka olika världar i ett intressant och kvickt format. Under kvällen får vi bland annat ta del av ämnen så som vikten av att njuta av en god lunch, att vilja begravas klimatsmart, arkitektur i urbana miljöer, reklamspanningar från Frankrike, hur man gör måndag till en fredag och om Göteborgs nya teaterscen.  

Det blir en hel del skratt också, en av kvällens fantastiska sägningar står för Sina Farhat för när han förklarar att arbeta med film vid fotografering inte alltid blir som man tänkt sig “Ibland går det åt helvete, men för det mesta går det bra. Här till exempel, här är ett exempel på när det gick åt helvete, det blev ingen bild alls.” säger han och pekar på en gryning bild på presentationsduken.  

I pausen minglas det friskt, med både gamla och nya bekantskaper. Jag träffar två studenter som är här för andra gången.  

- Jag hade hört talats om fenomenet Pecha Kucha innan men jag kan inte riktigt komma på varifrån. Jag har tänkt att jag ska gå tidigare men så har det inte blivit av. Men så passade det förra tillfället och jag tyckte att det var jättebra och ville absolut inte missa denna gång.  

- Det som gör Pecha Kucha så kul är att det är väldigt blandade ämnen i ett spännande koncept. Det är också intressant att jag föll för många ämnen på plats som jag kanske inte trodde att jag skulle vara så intresserad av.   

Tipsa en vän

Visa cookie-information