Publikvänlig solcellsidé vann 5000 Euro

24 november 2016
Efter 24-timmars tävlande i SOLution Göteborg gick Chalmers Ventures och Climate-KIC:s Greenhouse pris på 5000 Euro till lag Solcellskollen. Juryn tilltalades av lagets hållbara solenergilösning med fokus på att få fler konsumenter att använda solcellsel.

Se filmklippet där Solcellskollen berättar om sin vinnande idé. >>

24 timmars innovationstävling

SOLution är en 24-timmars innovationstävling om hållbara solenergilösningar som hölls i Göteborg 21-22 november. Det mest prestigefyllda priset, Greenhouse-priset på 5000 Euro gick till Erik Wallnér, Eric Ahlberg och John Martinsson i lag Solcellskollen. Prispengarna ska bidra till att hjälpa laget att förverkliga sina idéer.

Motiveringen löd:

En mycket bra pitch från ett energifyllt team. Vi gillar att fler konsumenter motiveras att använda solceller. Det finns en tydlig affärsmodell och vi ser stora möjligheter att nå ut med budskapet till en stor publik via till exempel sociala medier.

Citat

Rent konkret bygger Solcellskollens idé på en webportal, där vi vill göra det så lätt som möjligt för villaägare framför allt, men även mindre aktörer på solcellsmarknaden att köpa solceller.

Avsändare

säger Erik Wallnér, från lag Solcellskollen.

3 utmaningar och 11 tävlande lag

Elva kreativa lag ställde upp i tävlingen, som bestod av tre utmaningar som fokuserar på delningsekonomi och mikromarknader; integrering av solceller i samhället respektive informationsspridning om solenergiproduktion. Lagen valde en av utmaningarna och efter 24 timmar presenterades idéerna för en jury.

Alla lag prisades på ett eller annat sätt. Och det mest eftertraktade priset, näst efter Greenhouse-priset, var de 25 000 kronorna från Göteborg Energis Miljöfond. Detta pris gick till lag PARC, som bestod av Philip Sjöstrand, Cassandra Hellman, Rickard Zäther samt Axel Karlsson. De vill  skapa en modern, digital mötesplats och etablera en ny affärsmodell där de som har tillgång till lämpliga ytor solcellspaneler och de som brinner för ökad andel solel, men som inte har tillgång till lämpliga ytor, möts.

Varför innovationstävling

En innovationstävling som SOLution är ett sätt att bidra till ökad innovationstakt i Göteborg och Västra Götaland. Aktiviteter som denna stimulerar till nya idéer och solenergi har stor potential att utvecklas vidare.

Citat

Vi har varit med och arrangerat andra innovationstävlingar, såsom Open Innovation Day, och det ger en enorm energi till de idéer göteborgarna sitter inne med och vill förverkliga.

Avsändare

Lars Bern, Områdesansvarig Innovation på Business Region Göteborg.

Färgbox

SOLution Göteborg

Den 21-22 november arrangerades premiärutgåvan av innovationstävlingen SOLution i Göteborg. Arrangörer var Göteborg Energi tillsammans med Business Region Göteborg, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Chalmers Ventures, Shift Design & Strategy och Hållbar utveckling i Väst. Elva lag tävlade under24 timmar om att ta fram det bidrag som har störst potential att på olika sätt stimulera till omställning till mer solenergi i samhället. Den yngsta tävlande var 5 år och den äldsta 62.

SOLution är ett pilotprojekt som hämtat sin inspiration från Dreamhack och om det går bra ska det här ligga till grund för ett större arrangemang kring solenergi som ska genomföras under Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.

Arbetar du med en innovation, läs mer hur du kan få hjälp att vidareutveckla den här>>

Tipsa en vän