Restaurang anpassade sin affär och gick vinnande ur pandemin

Tullhuset restaurang deltar i BRG:s tillväxtprogram

De senaste två åren har stora delar av restaurangbranschen gått på knäna till följd av pandemin. Men Tullhuset Restaurang på Hönö tog istället tillfället i akt och utvecklade sin verksamhet till det bättre. Pandemiåret 2021 gjorde de sitt bästa resultat någonsin – bland annat med hjälp av Business Region Göteborg.

Längst ut i Klåva hamn på Hönö ligger Tullhuset Restaurang. Uteserveringen sträcker sig ut över havet och längs med horisonten skymtar Vinga fyr. Restaurangen drivs av makarna Preben och Sofie Pedersen. För 20 år sedan tog de över det som då var en sommarkrog, öppen sex veckor om året. Nu är det en året-runt-restaurang med upp till 50 anställda under sommarhalvåret.

Preben och Sofie Pedersen driver Tullhuset restaurang på Hönö och deltar i BRG:s tillväxtprogram
Preben och Sofie Pedersen äger och driver Tullhuset restaurang som deltar i BRG:s tillväxtprogram.

2020 inledde Tullhuset med att göra sin bästa vinter någonsin ekonomiskt. Men så kom pandemin och med den de restriktioner som slagit hårt mot restaurangnäringen. Tullhuset har hållit öppet under hela pandemin, men det fanns också tid och var ett bra tillfälle att utveckla verksamheten.

Utvecklade verksamheten under pandemin

Därför deltog Tullhuset i Business Region Göteborgs tillväxtprogram, som hjälper företagare att skapa utrymme för utveckling och tillväxt. Även före pandemin hade Tullhuset regelbunden kontakt med Business Region Göteborg genom ”Tillväxt turism” – ett samarbetsprojekt mellan Business Region Göteborg, Göteborg & Co och Turistrådet Västsverige med syfte att förverkliga ambitionen om Göteborgsregionen och Västsverige som en hållbar destination.
– Business Region Göteborg har ställt upp för oss och verkligen jobbat för oss företagare och känt av vad vi har haft för behov, säger Preben Pedersen, vd på Tullhuset.

Både omsättningsmässigt och på sista raden gjorde Tullhuset sitt bästa år någonsin 2021, trots pandemin. Det berodde till stor del på att man utvecklade och anpassade affären. Bland annat erbjöds helgpåsar och mer take away. Tullhuset höjde även priserna och tog bort dagens lunch och andra rabatter. Man anordnade också olika evenemang, som grill- och hummerkvällar, livemusik, utebar och föreläsningar.
– Efter rekommendation av Business Region Göteborg har vi satsat på att marknadsföra eventen på sociala medier och på hemsidan. Det har gjort att evenemangen har varit välbesökta.

Möten med andra företagare gav nya idéer

Under mars och april 2022 gick Preben och Sofie Business Region Göteborgs workshopserie ”Tjäna pengar på nya sätt!”. Varje workshop består av en kort föreläsning, fördjupade diskussioner och konkret arbete i smågrupper kring respektive företag och dess utveckling.
– Det var jättebra! Vi träffade andra företagare från olika branscher, kunde utbyta erfarenheter och fick nya tankar och idéer. Bland annat tar vi med oss att vårt erbjudande kan bli mer attraktivt om vi kan kombinera och paketera det med exempelvis en övernattning eller en vandring i samarbete med andra aktörer.

Under våren har Tullhuset också sett över sin organisation.
– Vi som driver Tullhuset hinner inte alltid se helheten och vad vi behöver. Det har vi nu benat ut ihop tillsammans med vår konsult från Business Region Göteborg. Resultatet blev att vi tillsatte en koordinator, som är en helt ny administrativ tjänst.    

När Preben berättar för andra personer om utbildningarna de har gått säger många att de inte har tid för sådant.
– Jag tänker mer ”har man tid att inte gå på dem?”. Om man vill komma vidare och utveckla sitt företag borde man verkligen ta sig den tiden. Jag kan inte göra annat än att lovorda Business Region Göteborgs olika initiativ och vi behöver verkligen den input som de ger oss, säger Preben.

 

Prebens tre tips för att vara förberedd på det oförutsedda:

  1. Ta hjälp. Man behöver inte vara i kris för att be om hjälp, utan kan göra det tidigare också för att få nya ögon på olika saker.
  2. Gör framgångsanalyser. Analysera inte bara sådant som går dåligt, utan titta på det som är toppen också. När det går neråt vet du vart du ska ta dig igen.
  3. Uppskatta dig själv. Se det du gör, var stolt över det och våga ta betalt därefter.

Business Region Göteborg har genom åren hjälpt tusentals företagare i Göteborgsregionen att öka sin tillväxt och omsättning, samtidigt som de nyanställer. I vårt tillväxtprogram erbjuder vi analyser, seminarier och workshop samt tillgång till våra rådgivare och experterLäs mer om programmet för små och medelstora företag som Tullhuset deltar i:

Läs mer om Business Region Göteborgs tillväxtprogram.