Ringöns Ö-fest ökar intresset för nya etableringar

24 augusti 2018
Den 1 september är det dags för Ringöns Ö-Fest
Saltet på Ringön är en del av Business Region Göteborg. Nu arrangeras Ö-Festen för tredje året i rad. Vi ställer några frågor till Filip Nilsson, en av tre eldsjälar på Saltet.

VARFÖR ORDNAR SALTET EN GATUFEST?
- Det finns flera skäl till det. Först och främst så ser vi det som ett gemensamt projekt för alla som verkar här ute på ön, ett sätt att skapa sammanhållning och vi-känsla. I år är det runt 40 företag som fixar festen ihop med oss. Det är riktigt kul!, berättar Filip.

- Ett annat syfte är att visa upp Ringön för intresserade företag och verksamheter. Vi vill att ännu fler skall etablera sig här och det finns fortfarande plats för fler. Och sist men inte minst så vill vi ordna en varm, rolig och annorlunda fest för alla göteborgare som vill komma och det är ganska många. I fjol kom drygt 12.000 personer!
 
BERÄTTA LITE OM VAD SOM HÄNDER PÅ FESTEN I ÅR.
 - Precis som i fjol blir det mat från hela världen, livemusik på två scener, en stor Ringöloppis där företagen gjort vindsröjning, en ölträdgård, en kryddträdgård, utomhusbio och massor av andra aktiviteter. Festen är på Järnmalmsgatan längs med älven. Nytt för i år är att vi fortsätter in på Stålverksgatan. Där blir det Swap Meet med vackra gamla bilar, båtar och motorcyklar. Hela programmet finns på Facebook.
 
HUR MÅNGA BESÖKARE HOPPAS NI PÅ I ÅR?
 - Vi är mer än nöjda om det kommer lika många som i fjol men intresset på nätet är större än någonsin så det kan säkert bli ännu fler. Allt beror på vädret. För oss är det viktigare att vi får behålla samma sköna och ovanliga mix av människor i olika åldrar och från olika delar av staden, berättar Filip.
 
SALTET PÅ RINGÖN ÄR JU ETT PROJEKT SOM ARBETAR FÖR ATT RINGÖN SKALL BLI EN ÖPPEN OCH TILLÅTANDE STADSDEL DÄR KREATIVA VERKSAMHETER KAN FÖDAS OCH UTVECKLAS. BERÄTTA MER OM ERT ARBETE.
 - Vår utgångspunkt har varit att Göteborg kan bli mycket bättre på att ta hand om allt det viktiga och vackra som händer utanför det etablerade eller i marginalen, och att det underlättar om man testar ett nytt, mer uppmuntrande, förhållningssätt på en begränsad geografisk yta. Det skapar större flexibilitet. Ringön är på många sätt en idealisk plats. Här finns fortfarande plats och hyrorna är rimliga, säger Filip.
 
- Saltets vision kan sammanfattas i tre enkla punkter. 1. Riv inte. Behåll bebyggelsen på Ringön, det är en förutsättning för låga hyror. 2. Stötta befintliga verksamheter. Det är blandningen som gör Ringön unik. 3. Lägg till ny kreativ verksamhet på lediga ytor efter hand.
- Vår metod är att finnas på  plats och jobba tätt ihop med människorna på ön. Sedan har vi också en tät och konstruktiv dialog med olika instanser i stan. Bygglov, Fastighetskontoret och Stadsarkitekten till exempel, berättar Filip.
 
BERÄTTA OM UTVECKLINGEN SEDAN PROJEKTETS START 

- Kanske är det allra viktigaste vi gjort att vi tydliggjort vilken värdefull plats Ringön är. Jag tror att vi satt ord på något som många kände men inte riktigt kunde formulera. Idag finns en retorik kring ön som de flesta ställer sig bakom, även politiken. Det är helt avgörande, säger Filip.

- Intresset för ön har exploderat och vi tror att Ö-Festen har spelat en stor roll. Runt 25 företag har etablerat sig och nya kommer hela tiden. Minst lika viktigt är att det finns ny social struktur härute som gror. Det pratas lite mer. Man hejar lite oftare på grannarna. Det gäller såklart inte alla men det är något vi ofta får höra, säger Filip.
 
OM DU FÅR BLICKA FRAMÅT - HUR SER RINGÖN UT I FRAMTIDEN?

 - Nästa steg är att vi får hit ett antal mötesplatser som är öppna även kvällstid, restauranger av olika slag. Det har varit omöjligt tidigare på grund av detaljplanen men nu har vi hittat en lösning med tillfälliga bygglov, ett genombrott. Förhoppningsvis öppnar första stället redan i höst, säger Filip.
 
- Om ett par år är Ringön den mest energifyllda och spännande stadsdelen i Göteborg, tror vi. En blandning av småindustri och kreativa verksamheter. En progressiv och uppkäftig stadsdel. En plats som utmanar och lockar till upptäcksfärd, på dagen och på natten, säger Filip.
 
TILL SIST - HUR TAR MAN SIG TILL Ö-FESTEN DEN 1 SEPTEMBER?
- Det är lätt som en plätt. Ta cykeln över bron och sväng höger. Eller sväng vänster före bron om du redan är på Hisingen. Eller gå. Då kan du passa på att kolla upp hur det går till att bygga en ny bro. Perfekt span från gamla bron. Eller så tar du vagnen och går av på Frihamnen. Därifrån är det 10 minuters promenad. Eller så tar du bilen. Brukar gå att hitta parkering på ön. Alla är supervälkomna 1 september! Och alla måste hålla tummarna för vädret.
 

Filip Nilsson, en av eldsjälarna hos Saltet på Ringön
Filip Nilsson, en av eldsjälarna hos Saltet på Ringön

Tipsa en vän