Royax går via Göteborg för att nå världen

5 maj 2023
Royax, ett life science-företag med huvudkontor i Tjeckien, siktar nu på expansion genom ny verksamhet i Göteborg. Bolaget har planer på att växa i Sverige, Nordeuropa och andra delar av världen.

Royax grundades år 2010 och är specialiserade på att utveckla och tillverka medicinsk utrustning för akutvård. De tillverkar bland annat utrustning för patienttransport, olika typer av ambulanser och skräddarsydda mobila kliniker. Royax har över 20 patent på bårar, bland annat en teknik som minskar patienternas vikt med upp till 80 kilo - en stor hjälp för sjukvårdspersonalen. Under 2022 etablerade företaget sin verksamhet i Göteborg.

Det svenska dotterbolaget leds av entreprenören Abbas Bafkar. År 2009 grundade han ett annat företag för medicinsk utrustning i Sverige, Trionara Technologies, som snabbt växte. En lärorik erfarenhet för Abbas som hjälpte honom att förstå fördelarna och de långsiktiga vinsterna med att ha verksamhet i Göteborg.

– I Sverige kan du ha högre kostnader för att etablera ditt företag än i vissa andra regioner, och även högre skatter, men i slutändan kommer du att vara vinnaren om du har rätt affärsidé och plan, säger Abbas Bafkar, vd för Royax Sverige, som flyttade från Iran till Göteborg i 2012. Det svenska varumärket, logotypen och den globala trovärdigheten kommer att ge ett större mervärde till ditt företag. Samtidigt erbjuder Sverige en hög livskvalitet för dig själv och din familj.

Han mötte Iris Öhrn, Business Region Göteborgs (BRG) investeringsrådgivare inom life science, i ett mycket tidigt skede av Royax resa. Av henne och genom BRG fick han bland annat hjälp med att bygga en företagsmodell och att bekanta sig med det lokala innovationsekosystemet.

– Hon är en mycket kunnig kontaktperson, fortsätter Abbas. Genom henne fick vi många nya data och fakta som förklarade varför vi skulle investera i Göteborg och utöka vår verksamhet här. Efter att vi hade avslutat vår undersökning fattades beslutet av moderbolaget och Royax Sweden registrerades officiellt i Göteborg i mars 2022. Vi arbetar fortfarande med Iris, får stöd för utveckling, marknadsförings- och försäljningsmöjligheter, och hittar rätt kontakter med mera.

Göteborg - en bas för global expansion

Via det svenska dotterbolaget vill Royax nå fler marknader i världen där moderbolaget inte etablerat sig. Bland annat är företaget mycket intresserat av att använda några av de resurser och plattformar i Sverige som underlättar export och internationell handel, bland annat Swedish EPC Alliance, Exportkreditnämnden och Svensk Exportkredit.

– Svenska företag spelar för närvarande en nyckelroll i arbetet med att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling 2030, särskilt i mindre utvecklade ekonomier i Afrika, MENA-regionen och Sydasien. Vi anser att våra produkter är ett kostnadseffektivt komplement till det svenska utbudet, säger Abbas.

Royax undersöker även möjligheten att flytta delar av sin produktion till Sverige. Ett av skälen till detta är Göteborgs Hamn, Skandinaviens största hamn, som har direktlinjer till destinationer i Europa, Asien, Mellanöstern, Afrika och Nordamerika. Hamnen är en viktig faktor till att Göteborg är ett dominerande logistikcentrum i Sverige.

Skräddarsytt stöd investerare

– Vi försöker erbjuda skräddarsytt stöd till våra kunder, säger Iris Öhrn, investeringsrådgivare inom life science som har bistått Royax i Göteborg. Ett investeringsbeslut tar lång tid och kräver ofta stora investeringar och risktagande från ett företag. Det tar också tid att etablera sig i sjukvårdssystemet, utveckla långsiktiga partnerskap med lokala aktörer eller få det finansiella stöd som ibland behövs för en expansion. Vi strävar efter att stötta företaget från etablering och affärsidé till expansion.

– Vi vill skapa en diversifierad industri i regionen. Utländska företag bidrar till den regionala ekonomiska tillväxten genom diversifiering, teknisk uppgradering och tillgång till nya marknader och leveranskedjor. Det skapar positiva spridningseffekter till de redan etablerade företagen, förklarar Iris Öhrn.

Business Region Göteborg erbjuder en palett av tjänster till företag som vill investera i Göteborgsregionen - från att förstå marknaden och bygga upp ett business case till att koppla samman företag med potentiella affärs- och samarbetspartners. Tjänsterna är kostnadsfria och vårt mål är att göra investeringsprocessen så smidig och effektiv som möjligt och hjälpa företagen att utnyttja de fördelar som regionen erbjuder.

Huvudkategori
Underkategori

Tipsa en vän