Så blev Volvos biltvätt en väg ut i arbetslivet

3 december 2018
På Volvo Cars parkering står varje dag 5 500 bilar. Sedan i våras kan bilägarna parkera sin bil på morgonen, beställa biltvätt i en app och ha en skinande ren bil när de ska hem från jobbet på eftermiddagen – tack vare det sociala projektet Clean Car Service.

Bakom initiativet ligger stadsdelen Västra Hisingen, Volvo Cars och Vägen ut!-kooperativen. Åtta personer som tidigare hade försörjningsstöd arbetar i biltvätten och städar dels de anställdas bilar, dels hyrbilar. Målet är att de ska driva verksamheten vidare som ett eget företag så småningom och erbjuda praktikplatser för fler som behöver stöd på vägen ut i arbetslivet. Bilvårdarna får också möjlighet till andra kompetenshöjande åtgärder, som till exempel att ta körkort.

– Arbete är nyckeln till allt. Dessa åtta personer vill jobba och göra rätt för sig, få lön hellre än bidrag och vara en förebild för sina barn och i sin omgivning. Det får de en chans att vara i det här projektet, säger Daniel Wiese, verksamhetschef för Vägen ut!-kooperativen.

Hittills har de haft fullt upp i biltvätten, och med mer marknadsföring på Volvo hoppas Daniel Wiese på en växande kundkrets. Han poängterar dock att en av de främsta framgångsfaktorerna är att man började i liten skala.

– Det är viktigt med förankring, begriplighet och ”hands on”, och det har vi i Clean Car Service. Det behöver inte vara gigantiska projekt för att nå effekt, snarare tvärtom. Och många små projekt ger ju stor effekt tillsammans.

Underkategori

Tipsa en vän