Så bygger du drömteamet – dra nytta av olikheterna i gruppen

5 november 2018
Annika R Malmberg föreläser för Business Region Göteborgs tillväxtprogram Expedition Framåt.
Hur ska företagsledare se till att omge sig med rätt personer när företaget behöver växa? Och vilka är egentligen ”rätt personer”? Annika R Malmberg vet hur du bygger ditt drömteam.

Du är entreprenör. Du har koll på ditt eget företag, ditt driv och ditt engagemang. Målbilden är klar och tydlig. För dig. Men du kan omöjligt vara med överallt – hur ska du då göra för att få andra att se samma sak och brinna lika mycket som du?

– Att omge sig med rätt personer och sprida sitt engagemang till dem är en utmaning för många företagare. Det vanligaste felet är att rekrytera folk som är likadana som en själv för att de verkar vara bra personer, fattar snabbt och är lätta att ha att göra med. I stället borde man fråga sig vad det är företaget behöver för att växa. Kanske ska du leta efter någon som gillar att göra allt det du själv tycker är tråkigt? Starkt växande företag mår ofta bäst av motsatta personprofiler, säger Annika R Malmberg.

Hon är författare och föreläsare och har ägnat många år åt att hjälpa människor att dra nytta av varandras personlighetstyper och växa tillsammans; principer som fungerar vid såväl rekrytering som sammansättning av projektgrupper. Den 15 november håller hon i ett ledarseminarium för Business Region Göteborgs tillväxtprogram om hemligheterna bakom att bygga drömteam.

– Det är två saker man ska ta hänsyn till: hårdvaran och mjukvaran. Hårdvaran är gemensamma syften och mål, ansvarsfördelning, regler och roller, sådant som måste finnas. Mjukvaran handlar om oss människor, säger hon.

Hon utgår från Insights Discoverys fyra personlighetstyper och färger. Hennes senaste bok, Make it work – en guide till fungerande relationer handlar också om just detta.

– Människor är olika och det kan vi inte göra något åt. Däremot kan vi lära oss att förstå varandra och känna våra egna styrkor och svagheter för att undvika missförstånd. Det brukar bli underhållande, igenkänningen är oftast hög bland åhörarna när jag delar med mig av olika rätt dråpliga exempel på hur olika personlighetstyper krockar på jobbet. Men jag ger också tips och verktyg som bidrar till bättre samarbeten.

Annika R Malmberg har bland annat arbetat med Filip och Fredrik och lag som tävlar i multisport och pekar på hur olikheterna i just dessa konstellationer driver framgång snarare än orsakar krockar, och att det krävs insikt och ödmjukhet för att skapa ett sådant arbetsklimat. Med ett sådant förtroende i arbetsgruppen kan man bilda starka och självständiga team som når resultat.

– Och som en bonus går allt jag säger att använda hemma. För vem vill inte skapa ett drömteam även med familj och vänner?

Underkategori

Tipsa en vän