Spårar onda avsikter

4 juli 2022
Innan något händer, händer det på nätet. Experter på visualisering kan varna om allt från militära attacker till riskabel stadsplanering.

Förut har vi sagt att internet är en spegling av världen, men det blir allt mer så att världen blir en spegling av internet, säger Staffan Truvé.

Han har bakgrund från Chalmers och är en av grundarna till det globala underrättelseföretaget Recorded Future.

– Vårt huvudkontor ligger i Boston, men största delen av teknikutvecklingen ligger i Göteborg med 110 personer. Det fungerar otroligt bra att få tag på bra medarbetare här.

Företaget samlar in stora mängder information från öppna källor och strukturerar den med hjälp av artificiell intelligens, AI, för att skapa något som kan beskrivas som en hotorienterad digital tvilling av världen.

Företagets analytiker kunde därför följa tecknen på aggression mot Ukraina långt innan världen chockades av angreppet i februari.

– Vi kartlägger alla informationskrig, men Ukraina är det största som händer just nu. Från rysk sida har vi sett det här länge, egentligen ända sedan den första invasionen 2014. I tio år har vi pratat om att modern krigföring kommer att ske i tre dimensioner – fysisk, cyber och påverkanskrig. Och det är verkligen precis vad vi ser.

Den hotorienterade digitala tvillingen hjälper analytiker att förstå de onda krafternas avsikter. Som ibland också kan gälla Sverige. I Staffan Truvés värld är cyberangrepp och påverkanskampanjer, något som pågår hela tiden.

– Det ska bli intressant att se hur det blir med det svenska valet i höst. Med kriget i Ukraina och NATO-debatten blir det ännu viktigare för Ryssland att påverka. Påverkanskampanjerna lär dra igång i augusti och det kommer vi att lägga lite extra krut på.

Recorded future har både försvarsmakter i väst och globala storföretag bland sina kunder.

– Vi samlar på oss information från hela världen för att kunna förstå de onda krafternas avsikter. När till exempel en ny sårbarhet i ett it-system blir känd – och nya sårbarheter upptäcks hela tiden – kan vi se hur mycket den diskuteras och varna våra kunder. Man kan också varna för hotande ransomeware-attacker.

– Ransomeware är så framgångsrikt att det har blivit en affärsmodell. Kriminella rekryterar folk på nätet för att utföra attackerna, det är rena platsannonser. Utifrån den informationen kan vi få en idé om vilken typ av attacker man kan förvänta sig.

Text: Sofia Hillborg
Foto: Samuel Unéus

Texten är hämtad från Magasin Göteborg 2022

Lär känna Göteborgs styrkor inom ICT

 

Tipsa en vän