Språket inget hinder hos Fix

4 december 2018
– Hos oss är alla välkomna, så länge de är rätt person på rätt plats

Arbetslöse niobarnspappan Abdirahman kunde inte svenska så bra men visade sig vara grym på att städa. Hade kom som praktikant och blev anställd direkt, och båda hans föräldrar fick jobb de med. Och Dilman, som pratar fem språk men ändå gått arbetslös sedan han kom till Sverige från Irak för tre år sedan, är nu på väg att utbilda sig till arbetsledare. De alldeles sanna framgångssagorna på städföretaget Fix Cleaning Service är många när vd Nina Järvi börjar tänka efter.

Fix har vunnit flera kommunala och offentliga städupphandlingar och fått stora kontrakt de senaste åren och därför behövt anställa mängder av nya medarbetare. Men eftersom det ofta ställs krav i upphandlingar på att personalen ska kunna både tala och skriva svenska, har det varit svårt att hitta folk.

– Språkkraven är i många fall orimliga. Behöver man verkligen kunna prata flytande om man städar gympasalar om kvällarna? Oftast räcker det med att en arbetsledare kan hjälpa till med kommunikationen, säger Nina Järvi.

För Fix har det blivit en hjärtefråga och en ledstjärna att ordna jobb till fler och bygga morgondagens schyssta, hållbara städbransch. De har ”bestämt sig för att väsnas”, som Nina Järvi uttrycker det: kampanjat i Almedalen, träffat Ulf Kristersson när han var socialförsäkringsminister, skrivit insändare och debattinlägg och till och med fått Göteborgs politiker att lägga en motion om sänkta språkkrav.

– Städbranschen är landets tionde största arbetsgivare. Vi på Fix skriker efter folk och får till och med tacka nej till uppdrag samtidigt som det finns mängder av personer som vill in på arbetsmarknaden, säger Nina Järvi.

För att hitta medarbetare samarbetar Fix med ArbVux, stadens enhet för arbetsmarknad och vuxenutbildning, med Arbetsförmedlingen och olika vuxenutbildningsföretag. Nina Järvis mamma Eira, som startade företaget för närmare 30 år sedan, ska precis i väg på ett rekryteringsmöte på Arbetsförmedlingen.

– Ibland kommer det upp till 90 personer. Jag berättar om företaget, genomför snabbintervjuer och får med mig cv med bild från dem som är intresserade. Om jag får drömma hoppas jag kunna hitta åtta, nio stycken som vi kan provanställa och ett antal timanställda, säger hon.

De som börjar jobba på Fix kommer till ett företag som, trots att de numera är 100 anställda, värnar om familjekänslan och är tydliga både med medarbetarnas rättigheter och skyldigheter. Arbetsspråket är svenska som en morot för alla att lära sig språket bättre. Fix ser till att de som behöver kan ta körkort mot avbetalning och bistår med internutbildningar för dem som ska bli arbetsledare. Nina Järvi har faktiskt ingen aning om hur många olika nationaliteter som jobbar på företaget; det är inte det viktiga. Men hon vet att det berikar företagskulturen och har ändrat hennes världsbild.

– Det är en ynnest att få ta del av deras historier och erfarenheter. Och jag älskar känslan att ge någon ett första jobb. Arbete, välbefinnande, språk och välfärd hänger ihop – det är en röd tråd vi ofta pratar om.

Eira Järvi håller med. Att jobba för att fler ska få jobb är bra på alla plan.

– Som land måste Sverige vara ärligt. Dem vi bjuder in i landet måste vi också bjuda in på arbetsmarknaden. Det är något som vi alla måste ordna tillsammans.

Underkategori

Tipsa en vän