Tre Göteborgsgaseller växer med hjälp av externa företagsutvecklare

4 december 2019
Nina Järvi (Fix Cleaning Service), Magnus Alm (Idnet) och Madeleine Stangmo Storåsen (JC Gravyr och Tryck) är tre företagsledare som fått hjälp av rådgivare i tillväxtprogrammet Expedition Framåt.
Varje år listar Dagens Industri landets snabbast växande företag i undersökningen DI Gasell. Vi ringde upp tre Göteborgsgaseller som alla tagit hjälp av våra experter i tillväxtprogrammet Expedition Framåt.

Fix Cleaning Service insåg sin utvecklingspotential

– 2009 hörde Business Region Göteborg av sig och frågade om vi visste hur stor tillväxtpotential vi hade. Då hade vårt familjeföretag i städbranschen i många år varit mindre än när det var som störst på 1980-talet. Vår kontaktperson på Business Region Göteborg hjälpte oss verkligen att se vår egen potential och de senaste tio åren har vi satsat på att växa, säger Nina Järvi.

Hon är vd för Fix Cleaning Service, ett städbolag med ungefär 120 anställda som är ett av Göteborgsföretagen som kvalat in på DI:s lista. Deras förväntade omsättning för 2019 är 45 miljoner kronor – siffrorna för 2018 och 2017 var 36 miljoner respektive 19,5 miljoner.  En av utgångspunkterna för denna tillväxt har varit att arbeta värderingsstyrt, berättar Nina.

– Vi är i en svår bransch med mycket svartarbete, oseriösa företag och låga priser i kommunala upphandlingar. När vi bestämde oss för att växa ville vi göra det med hög svansföring och samtidigt göra branschen bättre, säger hon.

Nina Järvi, vd på Fix Cleaning Service som kom med på Gasell-listan 2019
Nina Järvi ville att företaget skulle sikta mot att nå sin potential och samtidigt göra branschen bättre.

Sedan det där första samtalet Från Business Region Göteborg för tio år sedan har Fix Cleaning Service tagit hjälp genom bland annat workshops och coachning och Nina är väldigt glad för möjligheten att få stöttning och bolla idéer. Utnämningen till gasellföretag ser hon som en bekräftelse på att de valt rätt väg.

– Som tillväxtbolag är det lätt att tro att sådana utmärkelser är utom räckhåll för en själv. Det kan kännas lite ouppnåeligt – men så är det inte det! Det känns helt underbart, säger hon.

Idnet växer med stärkt ledarskap

Idnet är ett it-företag med drygt 50 anställda som också finns med på DI:s Gasell-lista. De levererar lösningar inom lager, butik och logistik till kunder inom både detaljhandel och industri. Förra året omsatte företaget runt 235 miljoner kronor, och i år tror vd Magnus Alm att omsättningen kommer att landa på runt 300 miljoner.

– Det är väldigt roligt att vi kommit med på listan. Vi lever i symbios med stora tillverkare som Volvo och Scania och för dem är tillväxt viktigt. Så vi ser detta som ett kvitto på att vi tänkt rätt, säger han.

Magnus Alm, vd på Idnet som kom med på Gasell-listan 2019
Magnus Alm, vd på Idnet, har prioriterat att jobba med ledarutvecklingsprogram för att nå långsiktig tillväxt.

Magnus berättar att Idnet tagit hjälp av experter från Expedition Framåt på flera sätt – ett stöd som han också tycker har varit väldigt betydelsefullt. Med hjälp av Business Region Göteborgs affärsutvecklare har de renodlat sitt företags värderingar och drivkrafter, tydliggjort sitt fokusområde och stärkt ledarskapet genom ett kulturbaserat ledarutvecklingsprogram.

Genomlysningen av företagets interna värderingar har lett fram till fyra värdeord som definierar vad Idnet står för.

– Våra värdeord är ”Fart”, ”Enkelt”, ”Personligt” och ”First class”. I princip handlar det om att vi ska reagera och agera snabbt, inte minst i kunddialoger, hitta enkla vägar framåt och hela tiden ha i beaktande att det faktiskt är människor vi arbetar med. Det sista värdeordet ”First class” handlar om att vi inte ska försöka göra allt, men det vi väljer att göra ska vi försöka göra bra, säger Magnus.

JC Gravyr och Tryck ser stort värde i nätverk

En annan av Göteborgsgasellerna är JC Gravyr och Tryck som tillverkar tillgänglighetsanpassade skyltar och skyltsystem. För dem är det andra året på raken som de kvalar in på Dagens Industris lista, berättar vice vd Madeleine Stangmo Storåsen. Och de har verkligen växt – sedan 2016 har företagets omsättning nästan fördubblats från runt 10,4 miljoner kronor till någonstans runt 19–20 miljoner 2019.

– Härom veckan tangerade vi förra årets omsättning på 18,3 miljoner och vi ser ut att nå vårt tillväxtmål i år också, säger Madeleine Stangmo Storåsen.

Madeleine Stangmo Storåsen, vice vd på JC Gravyr och Tryck som kom med på Gasell-listan 2019
Madeleine Stangmo Storåsen, vice vd på JC Gravyr och Tryck, har använt resultatet i företagsanalys för att utveckla verksamhetens svagheter.

JC Gravyr och Tryck började nischa in sig på tillgänglighet 2006 och gör förutom skyltar också andra typer av produkter avsedda för att anpassa offentliga miljöer för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Madeleine Stangmo Storåsen säger att det stöd de fått inom ramen för Expedition Framåt har spelat en viktig roll i deras närmast explosionsartade tillväxt.

– Vi gick med i tillväxtprogrammet 2015 och har bland annat tagit hjälp av Business Region Göteborgs konsulter med en företagsanalys där vi fick reda på vilka områden som var bra och mindre bra. Det som var mindre bra har vi arbetat intensivt med under åren. Vi har även varit med i deras vd-nätverk, både jag och vår VD Johnny Stangmo. När man är ett litet företag är Expedition Framåts konsultnätverk en stor tillgång, säger hon.

Fakta: DI Gasell

DI Gasell är en rankning som görs av affärstidningen Dagens Industri och utser Sveriges snabbast växande företag. För att komma med på listan måste företag ha:

• En nettoomsättning som överstiger 10 miljoner kronor, enligt den senaste årsredovisningen.
• Minst tio anställda, enligt den senaste årsredovisningen.
• Minst fördubblat sin omsättning om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i den fyraåriga undersökningsperioden.
• Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.
• Ett positivt samlat rörelseresultat för de fyra senaste räkenskapsåren.
• I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
• Sunda finanser.

I Västra Götaland kvalade 176 företag in som Gasellföretag 2019. På en gala i Stockholm utsågs bolaget Svea Solar till Supergasell 2019. DI Gasell har funnits sedan år 2000 och delades i år ut för 20:e året i rad.

Tipsa en vän