Tysk Ministerpresident besöker Göteborgs fordonskluster för att studera branschens omställning

23 september 2019
Under ett två dagar långt besök, den 26-27 september, kommer den tyska delstaten Baden-Württembergs ministerpresident, Winfried Kretschmann, att besöka Göteborgsregionen i syfte att studera hur Göteborg arbetar med omställningen av fordonsklustret tillsammans med företagen och forskningsaktörer.

– Bilindustrin upplever den djupaste omvälvningen i sin historia. Elektrifiering, digitalisering och autonom körning är stora förändringar för bilindustrin. För Baden-Württemberg står mycket på spel: vår tekniska banbrytande roll, vår ekonomiska kraft, våra jobb och konsekvenserna av klimatförändringen, säger ministerpresident Kretschmann.

Delegationen som består av cirka 70 personer med representanter från både näringsliv, politik, forskningen och press har valt att besöka Finland och Göteborg under sin totalt 4 dagar långa delegationsresa. Sverige och Finland ligger långt före resten av Europa när det kommer till digitalisering och mobilitet.

– På plats i Göteborg kommer vi att få intressanta insikter och delta i spännande diskussioner om viktiga frågor som Internet of Things, artificiell intelligens, 5G-teknik, autonom körning, elektromobilitet och nya mobilitetskoncept. Som ett resultat bör vårt besök i Göteborg också vara en dörröppnare för att skapa kontakter och initiera samarbete mellan våra respektive företag och institutioner, säger ministerpresident Kretschmann.

– Även om Göteborgsregionens innovationskraft ligger i framkant i Europa överlag, så är en av våra strategier att hitta samverkan med andra starka kluster i Europa – bland annat med Baden-Württembergs som har ett av Europas starkaste fordonskluster. Samverkan behövs för att företag i dessa kluster ska vara starka på en global marknad med en allt större konkurrens, säger Maria Strömberg, Chef för Kluster & Innovation, på Business Region Göteborg.

Baden-Württemberg är en av Tysklands klart starkaste delstater ekonomiskt, med en BRP högre än Sveriges BNP och närmare 11 miljoner invånare. I delstaten, som ibland brukar kallas för ”bilens vagga”, finns flera storföretag, bland annat Daimler, Porsche, Audi, Bosch GmbH och Kärcher. Inom high-tech finns också Europas största mjukvarutillverkare SAP AG, och delstaten satsar varje år stora summor på vetenskap och utveckling. ***
Delegationen har ett schema som ger begränsat utrymme för intervjuer och föranmälan krävs senast tisdag den 24 september. Var vänlig kontakta Johanna Stål eller Bengt Kjellin enligt nedan.

Kontakter

Johanna Stål 

Kommunikationsansvarig, Kluster & Innovation
johanna.stal@businessregion.se

Bengt Kjellin 

Presschef 
bengt.kjellin@businessregion.se, 0707-61 56 06

Tipsa en vän