Uniqlo tar emot nyckeln till Göteborg

23 april 2021
Världens näst största klädåterförsäljare, japanska Uniqlo, öppnar sin första butik i Göteborg den 23 april. I samband med öppningen får bolaget ta emot Nyckeln till Göteborg, bland annat för sitt hållbarhetsengagemang ihop med lokala krafter.

Vårsolen skiner över ändå ganska påpälsade göteborgare när butiken på Fredsgatan slår upp sina portar. Nordanvinden biter friskt när Patrik Andersson och Helen Bairu från Business Region Göteborg överlämnar Nyckeln till Göteborg till Uniqlos butikschef.

– Det är ärofyllt att få nyckeln till Göteborg. Kul att vara här! Göteborg är en självständig, unik stad som tilltalar oss. Vi är också glada för det lokala hållbarhetssamarbetet med Textilhögskolan i Borås, säger Cindy Grahn, chef för Uniqlos göteborgsbutik.

Det japanska klädföretaget Uniqlo får Nyckeln till Göteborg för sin satsning att öppna sin första butik i centrala Göteborg, samt tredje i Skandinavien, trots rådande pandemi och för sitt hållbarhetstänk i samarbetet med Textilhögskolan i Borås och det Göteborgsbaserade möbelföretaget Modly Studios.

Studenter från Borås presenterar första delen av samarbetsprojektet The Upcycling Project i butiken. Spillmaterial och föremål från Uniqlos återvinningsprogram har använts för att på ett kreativt sätt ge nytt liv till feltillverkade plagg.

– För att utveckla vår verksamhet i Sverige är det är ett naturligt steg att öppna vår tredje butik i en så pulserande och dynamisk stad som Göteborg. Med den här utställningen vill Uniqlo lära sig av studenternas innovativa perspektiv, inspirera konsumenter till att återanvända, återvinna och ”upcycla” samt öka medvetenheten kring ett cirkulärt tillvägagångssätt för mode, säger Nikolina Johnston, COO Scandinavia, Uniqlo Europe.

Exponering i butiken får även möbler från Modly Studios, ett innovativt möbelföretag som delar Uniqlos fokus på detaljer, hållbarhet och ändamålsenlighet, menar hon.

– Jag är oerhört glad för att Uniqlo väljer att satsa på Göteborg i det här läget, det är ett styrketecken för city. Fyrtio nya butiksjobb är varmt välkomna, men det har också betydelse för hela värdekedjan och textilklustret i Västsverige att en av världens största klädjättar väljer att etablera sig här, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Nyckeln till Göteborgs är en symbolisk gåva som årligen delas ut av Business Region Göteborg och består i en avgjutning av den nyckel man hittade 1965 i samband med arkeologiska utgrävningar av Nya Lödöse i nuvarande Gamlestaden.

Gåvan har tidigare tilldelats företag som Volvo Cars, CEVT, HCL Technologies och Mentor Mate. Skälen till att ge en internationell etablering nyckeln kan variera – det kan handla om att etableringen har stor inverkan på den lokala arbetsmarknaden eller att den fyller en viktig funktion i en viss värdekedja.

Läs vidare här om: Nyckeln till Göteborg

Kontakt:
Helen Bairu, etableringsrådgivare
031-367 61 39

helen.bairu@businessregion.se

Tipsa en vän