Västsvenskt företag ger Kina säkrare och smartare värme

17 maj 2019
Ett av världens mest avancerade fjärrvärmesystem som lockar besökare från hela världen finns i Göteborgsregionen.
Göteborgsregionen har ett av världens mest avancerade fjärrvärmesystem och det finns många företag i regionen som erbjuder innovativa lösningar för smartare uppvärmning. Boråsföretaget Wideco Sweden är ett av dessa företag som vi följt under deras exportresa till Kina som nu landat i ett 3-årigt kontrakt med en kinesisk distributör i staden Tangshan utanför Peking.

Green Gothenburg tar emot delegationer från städer och regioner som söker inspiration kring gröna systemlösningar och det är nu drygt två år sedan Wideco blev inbjudna att presentera sina lösningar för den kinesiska nationella energiförvaltningen. Detta följdes av en inbjudan att följa med en delegation med Sveriges energiminister till Peking och det var vid detta tillfälle den första affärskontakten skapades.

Det är otroligt intressant att följa regionens företag som etablerar sig på nya marknader, säger Sofia Mc Conell, verksamhetsansvarig på Green Gothenburg. Men det gäller att vara beredd på långa ledtider och att ha rätt resurser avsatta, säger Sofia.

Framgångsfaktorer

Robert Andersson, försäljningschef på Wideco, ser flera framgångsfaktorer för att lyckas med en etablering i Kina.

På ISH mässan i Kina ställde Wideco ut tillsammans med sin partner Xingbang.
På ISH mässan i Kina ställde Wideco ut tillsammans med sin partner Xingbang.

– Att genom Green Gothenburg få möjligheten att delta i den svenska delegation som reste tillsammans med energiministern till Peking öppnade dörrar för oss som varit svåra att öppna på egen hand, säger Robert Andersson. Han förklarar vidare;

– Efter ett lyckat besök i Kina tog vi hjälp av Business Sweden i Peking för att förstå förutsättningar och potential i Kina. Förutom en gedigen kartläggning var det ovärderligt att ha med sig någon som behärskade språket i alla möten med potentiella affärspartners. Att sedan välja en affärspartner att satsa på, anpassa erbjudande och affärersupplägg till marknaden och kulturen, få ett långsiktigt och välarbetat avtal på plats, ha en stor marknadsnärvaro samt prioritera att bygga en nära relation med vår partner Xingbang är andra viktiga aspekter i vår lyckade expansion till Kina.
 

Citat

– Avtalet är fantastiskt ur fler aspekter än den givna, att vi satsar mer på våra system för trådlös övervakning av olika sensorer och applikationer. Affären möjliggör chansen för oss att växa kraftigt internationellt och värva fler kompetenta kollegor till vårt team – och vi sätter dessutom Borås på kartan i en ny marknad.

Avsändare

Karl-Johan Wirfalk, VD, Wideco

Målet att minska olyckor

Genom att snabbt detektera fjärrvärmeläckage i ledningar och kammare ska landets olycksstatistik minska och det 3-åriga kontraktet spås vara starten till än djupare samarbete i framtiden.

– Tyvärr sker det idag många olyckor i Kina som är kopplade till deras fjärrvärmesystem. Här går vi in för att höja kvaliteten och säkerheten med goda förutsättningar att förändra statistiken tack vare vårt unika system: Att hitta läckor innan de blir en potentiell fara, säger Karl-Johan Wirfalk, Wideco.

Ökat antal besök från Kina

Green Gothenburg märker ett ökat intresse från Kina gällande uppvärmning och fjärrvärme och hade t ex tidigare i år en grupp från Inre Mongoliet i norra Kina, där fjärrvärmen nu byggs ut.

– Fjärrvärmen har gjort stor skillnad för en renare luft i Göteborg och genom att visa upp stadens lösningar för omvärlden hoppas vi att det leder både till renare luft även i andra städer liksom till affärer för företagen i vår region, säger Sofia.

Green Gothenburg, som drivs av Business Region Göteborg på uppdrag av Göteborgs Stad, tar emot delegationer från städer och regioner som söker inspiration kring gröna systemlösningar. Mer info finns på greengothenburg.se

Wideco erbjuder ett av marknadens mest effektiva fuktövervaknings- och tätningskoncept till företag inom fjärrvärme, fjärrkyla och industri. De vänder sig de som vill öka sitt företags driftssäkerhet genom att i god tid upptäcka och åtgärda läckor i rörledningssystem. Mer info finns på wideco.se

 

Tipsa en vän