Vd-utblick: Klimatutmaningarna är gigantiska – men också möjligheterna

8 september 2020
På Business Region Göteborg har hållbarhetsfrågorna och hållbar tillväxt länge legat högt upp på dagordningen. Agenda 2030 är en självklar och viktig del i hållbarhetsarbetet för hela Göteborgsregionen och som den kunskaps- och innovationsintensiva region vi är kan Göteborg gå i täten mot framtiden, skriver Business Region Göteborgs vd Patrik Andersson.

Sommaren är över och vi går mot en höst med många frågetecken, om än inte fullt lika många som tidigare. Botten verkarvara nådd när det gäller coronapandemins effekter på ekonomin men osäkerheten är stor, liksom det personliga lidandet för många – medicinskt, socialt och ekonomiskt. Även om vår och andras bedömning av de senaste konjunkturindikatorerna talar för lite ljusare prognoser än vi tidigare vågat tro finns det sektorer som inte alls ser den här vändningen. Jag tänker inte minst på hotell- och restaurangbranschen. Den här resan är fortsatt tuff.

Att det är av yttersta vikt att Göteborgsregionen kommer ut startblocken tidigt och att vi tar oss igenom det här snabbare än våra konkurrenter har jag skrivit förr, liksom hur viktigt det är att vi tittar framåt. Göteborgs fortsatta tillväxt som affärsregion beror till stor del på förmågan att attrahera de ledande och mest innovativa globala företagen. Därför är beskedet häromveckan att det indiska multinationella företaget HCL Technologies öppnar sitt första europeiska säkerhetscenter, ett så kallat Cyber Security Fusion Centre, i Göteborg en så glädjande nyhet.

Det är fantastiskt att ett ledande globalt företag som HCL Technologies väljer Göteborg och det säger något om regionens dragningskraft. Som så många gånger förr ramlar inte en sådan här etablering ner i regionen av en slump utan det handlar om att bygga relationer. I HCL Technologies fall togs den första kontakten redan 2008.

Etableringen adresserar både innovation och ekonomisk tillväxt – och hållbara lösningar. Just den dimensionen inom näringslivet blir allt mer central. Fler och fler företag inser att hållbarhet faktiskt påverkar verksamheten och i dag är detta en strategisk fråga. 

På Business Region Göteborg har hållbarhetsfrågorna och hållbar tillväxt länge legat högt upp på dagordningen. Agenda 2030 är en självklar och viktig del i hållbarhetsarbetet för hela Göteborgsregionen. Precis före årsskiftet fick jag ett vd-uppdrag av Business Region Göteborgs styrelse att se hur vi kan operationalisera vår vision om hållbar utveckling inom ramen för Agenda 2030, med andra ord hur vi kan göra verkstad av målen. Det arbetet har kommit väldigt långt med ett antal identifierade styrkeområden och utvecklingsområden. Till exempel vill vi prioritera insatser som bidrar inte bara till ekonomisk utan också till social och ekologisk hållbarhet.

Under 2020 har Business Region Göteborg även fått i uppdrag att samordna stadens samlade insatser för omställning till ett elektrifierat transportsystem i nära samverkan med näringsliv och regionala aktörer. Stadens ambitioner om ett fossilfritt transportsystem spänner över allt från fordon till stadsplanering och satsningen har väckt internationell uppmärksamhet.

Vi arbetar också med Gothenburg Climate Partnership där vi skapar utveckling för att minska klimatpåverkan genom samverkan mellan näringsliv och staden. Här kan vi uträtta saker som ett enskilt företag inte klarar själv genom att samla miljökompetens från såväl näringsliv, akademi och ideella organisationer som från aktörer inom Göteborgs Stad.

Dessutom erbjuder vi näringslivet stöttning och utveckling i ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Och om du som företagare har utvecklat lösningar för hållbara och smarta städer som du ser exportmöjligheter för kan vi matcha dig med beslutsfattare från andra delar av världen genom Green Gothenburg.

Klimatutmaningarna är gigantiska men jag vill tro att man kan säga det samma om möjligheterna att lösa dem. Och som den kunskaps- och innovationsintensiva region vi är kan Göteborg gå i täten mot framtiden.

Avslutningsvis vill jag flagga lite extra för en serie intervjuer med aktörer inom det västsvenska rymdklustret som vi just nu publicerar i våra kanaler. Kompetens från vårt lilla hörn av jordklotet är världsledande inom mikrovågs- och antennteknologi, vi levererar till SpaceX och vi är med och bygger bredbandslösningar för den hälft av jordens befolkning som saknar uppkoppling. Och mycket mer. Man häpnar – vad vi kan!

Patrik Andersson, vd Business Region Göteborg

Tipsa en vän