Vd-utblick: Mer än en bild av Göteborg

20 juni 2016
Diskussionen om Göteborgsregionen blir ofta enkelspårig. Ibland verkar det bara finnas två sätt att se på läget. Riktigt bra – eller dåligt. Men det är att göra det alldeles för lätt för sig.

Det finns många bilder av Göteborgsregionen. En del av dem är mörka. Som utanförskapet på arbetsmarknaden och kriminalitet i delar av staden.

En annan betydligt trevligare bild är hur investerare ställer sig på kö för att vara med i ett utvecklingssprång som ingen vill missa. Det är precis vad som händer här hos oss på Business Region Göteborg just nu.

Båda bilderna är sanna var för sig. Men det är inte hela sanningen.

Det finns mängder av bilder längs hela gråskalan. Men min uppfattning är att det är ljus och optimistisk framtidsbild som träder fram när hela pusslet är lagt.

En storstadsregion med stark självkänsla vågar diskutera både fördelar och nackdelar. Det är ingen som behöver rädda Göteborg från en långsam död – som man ibland kan få intrycket av när debatten förs med förutfattade meningar.

Vi håller vårt öde i egna trygga händer. Och i näringslivet ser det mycket bättre ut än på länge.

Det blev väldigt tydligt när vi presenterade vår senaste konjunkturrapport. En rekordpublik på vårt seminarium fick veta att konjunkturen utvecklas starkare i Göteborgsregionen än i andra delar av Sverige. Bakom ligger bland annat stora investeringar i företagens produktutveckling som nu betalar sig på exportmarknaderna.

Men det finns varningssignaler. SEBs vd Annika Falkengren, som var vår gäst i samtalet om Göteborg, lyfte fram några av dem. Till exempel att det inte är sunt att priset på pengar sätts till under noll (minusränta). Från sitt perspektiv ser hon företag som inte låtit sig stimuleras till ökade investeringar i samma utsträckning som hushållen gjort.

Ett annat orosmoln är spekulationerna om Ericssons konkurrenskraft. Detta är en viktig aktör inom forskning och utveckling i Göteborg. Om det blir tal om nya nedskärningar vill det till att verksamheten på Lindholmen är framgångsrik i koncernens interna tävling.

Framtidsutsikterna för mediekoncernen Stampen är ett bekymmer. Utöver medias viktiga funktion för nyheter, granskning och opinionsbildning handlar det om en stor arbetsgivare.

 Drygt två tusen som berörs av rekonstruktionen är tidningsbud i Göteborgsregionen. Många av dem står en bra bit ifrån andra delar av arbetsmarknaden.

Det är inte svart eller vitt. Inte bara sol eller alltid regn. Göteborg är mer spännande än så.

En skön och vilsam sommar, önskar jag er alla!

Tipsa en vän